Kesä on liikkuvan musiikin kuuntelun kulta-aikaa – osa 2: kaiuttimet

matkakaiutin

Kesämatkoille, mökkilomailuun, festareille ja oikeastaan mihin tahansa liikkuvaan musiikin kuunteluun ovat viime vuosina yleistyneet pienet ja akkukäyttöiset kaiuttimet. Myös matkakaiuttimiksi kutsutut pienet äänentoistoihmeet muuttavat minkä tahansa paikan ja tilanteen pieniksi kesäjuhliksi, kun musiikin voi jakaa kaikkien läsnäolijoiden kesken.

Musiikkia kuunnellaan nykyään älypuhelimista ja suoratoistopalveluista. Älypuhelimien omat kaiuttimet ovat kuitenkin surkeat usean ihmisen kuunteluun, joten matkakaiuttimet ovatkin nyt suosituimpia kuin koskaan aiemmin. Elektroniikan tukkukauppiaiden kevään tilastojen mukaan bluetooth-kaiuttimien myynti kasvoi viime vuoteen verrattuna peräti 44 prosenttia!

Iso vai pieni kaiutin?

Langattoman bluetooth-kaiuttimen hankinnassa kannattaa miettiä omia käyttötarpeitaan. Jos arvostaa laadukasta ja voimakasta äänentoistoa, kannattaa hankkia hieman suurempi kaiutin, josta riittää puhtia myös isompiin tiloihin ja kotikäyttöön. Jos taas arvostaa pientä kokoa, niin äänenlaadussa ja akkukestossa joutuu usein tinkimään.

Iskunkestävyyttä ja vesitiiviyttä

Jos kaiutinta käyttää paljon ulkona ja rajuissa tilanteissa, kannattaa hankkia kaiutin, joka kestää iskuja, likaa ja vettä. Toiset kaiuttimet kestävät veteen upottamista ja toiset ovat ”vain” roiskeveden kestäviä. Kaiuttimien vedenkestävyys ja liankestävyys määritellään IP-turvaluokituksella samaan tapaan kuin iskunkestävissä ja vesitiiviissä puhelimissakin.

Muut ominaisuudet

Monelle kuluttajalle myös ulkonäkö ja lisäominaisuudet ovat tärkeitä. Useita kaiuttimia saa monilla eri väreillä ja monipuolisilla lisäominaisuuksilla.

Esimerkiksi Hintaseurannan tämän hetken suosituin kaiutin, JBL Charge 3, toimii kaiuttimen lisäksi myös lisäakkuna muille laitteille.

jbl-charge

UE BOOM 2 -kaiuttimia voi puolestaan liittää langattomasti toisiinsa ja näin saa aikaan entistä paremman äänentoiston.

ue-boom-2

Marshall Stanmore taas on katu-uskottava ulkoasultaan ja tuo mieleen klassisen Marshall-lavakaiuttimen.

marshall-stanmore

Langaton kaiutin tarvitsee toimiakseen tietysti akkuvirtaa. Akunkesto onkin yksi merkittävä ominaisuus kaiutinta hankittaessa kesäiseen liikkuvaan käyttöön. Akunkesto voikin vaihdella viidestä tunnista jopa 20 tuntiin yhdellä latauksella.

Hintaseurannassa on reilusti yli 2 000 erilaista kaiutinta. Niistä jokainen löytää haluamansa. Suosituimpia ovat tunnetut laatumerkit JBL, Marshall, Ultimate Ears, Sony ja Philips.

One Comment on “Kesä on liikkuvan musiikin kuuntelun kulta-aikaa – osa 2: kaiuttimet”

Kommentit on suljettu.