Vinkkejä kuvauskopterin eli dronen lennättämiseen

Pieni kuvauskopteri tai toisilta nimiltään drone, multikopteri, robottikopteri, lennokki ja älykopteri on monelle kesäinen harrastus, jossa yhdistyvät valo- ja videokuvaus lennokin lennättämisen kanssa. Nykyaikaiset kuvauskopterit ovat todella älykkäitä ja niitä on helppo lennättää lyhyen harjoittelun jälkeen. Ei siis ihme, että niiden suosio on räjähdysmäisessä kasvussa.

Kopterin lennättäminen on parhaimmillaan erittäin rentouttavaa puuhaa omassa rauhassaan. Kaikki muu unohtuu, kun keskittyy kopterin lennättämiseen tyhjällä taivaalla ja koettaa löytää parhaan kuvakulman, jossa saa kuvattua täydellisen videopätkän tai otettua parhaan mahdollisen valokuvan. Joitakin harrastajia kiehtoo myös vauhdin hurma ja siksi myös nopeuslento eli kopteriralli kasvattaa suosiotaan.

Ennakkovalmistelut

Ennen kuin kuvauskopteri on saatu ilmaan, harrastajalta vaaditaan monenlaista ennakkovalmistautumista. Kopteri on yhtä aikaa monipuolinen kamera ja lento-osaamista vaativa lentolaite, joten ennakkovalmistelut ovat sen mukaiset. Ennen lentoon lähtöä on muistettava akkujen lataukset kopterin, ohjaimen ja älypuhelimen osalta. Vakavissaan kopteriharrastuksensa ottava hankkiikin yleensä lisäakkuja, koska nykyisten kopterien akunkesto on useimmiten vain 20-30 minuutin luokkaa. Lisäakut on muistettava ottaa myös mukaan.

Lisäksi on muistettava edellisen kuvauskerran materiaalin siirtäminen pois muistikortilta tilaa viemästä. Etenkin 4K-videoita tallennettaessa tilaa ei ole koskaan liikaa. Muistikortti pitää muistaa ottaa myös mukaan, kun tiedot on siirretty. Kopterille ja sen tarvikkeille kannattaa hankkia oma kantolaukku, jolloin kaikki tarvittava on yhdessä paikassa ja kulkee vaivattomasti mukana.

Lentopaikka

Tärkeä osa ennakkovalmistautumista on myös miettiä sopiva lentopaikka. Kaikki kiinnostavat lentopaikat eivät läheskään aina ole sallittuja. Tärkeimmät nyrkkisäännöt ovat, että kopteriin on aina oltava suora näköyhteys, alle viiden kilometrin etäisyydellä lentoasemasta ei saa kopteria lennättää ilman lupaa, lennätyskorkeuden on oltava alle 150 metriä ja lennättäminen väkijoukon yläpuolella ei ole sallittua. Tarkempia ohjeita lennätykseen kannattaa lukea osoitteesta www.droneinfo.fi.

Säätila

Usein kopterin lennättämisen estää huono sää. Harrastajakoptereita ei ole tarkoitettu käytettäväksi edes pienessä tihkusateessa eikä kovalla tuulella. Sadetilanne on helppo havaita paljaalla silmällä, mutta tuuli voi olla vaikea arvioida etenkään korkeammalla lennätettäessä. On hyvin mahdollista, että 50 tai 100 metrin korkeudessa tuulee moninkertaisesti maanpintaan verrattuna ja puuskaiset tuulet voivat yllättää matalallakin etenkin rannikkoseuduilla. Säätilan seuraamiseen kannattaakin ladata erillinen älypuhelinsovellus. Tällaisia ovat esimerkiksi Droneinfo, Hover, UAV Forecast ja Drone Buddy.

Lennättäminen ja jälkityö

Kaikkien ennakkovalmistelujen jälkeen, kun kopteri on saatu jo ilmaan, on todennäköisesti kopterikameran linssisuojus jäänyt vielä poistamatta ja kopterin on laskeuduttava jälleen maanpinnalle. Kaikista näistä alkusähellyksistä tulee onneksi muutaman lentokerran jälkeen rutiineja ja lennättäminen alkaa sujua ongelmitta. Kopteri on kuitenkin herkkä laite ja sen kanssa etenkin videoiden kuvaaminen on tarkkaa puuhaa. Pienikin ohjaimen virheliike voi pilata muuten hyvän otoksen.

Kuvauskopterin hankkijalle hyvät kuvien ja videoiden editointiohjelmistot ovatkin lähes välttämättömiä. Kuvatun materiaalin jälkikäsittely vaatii paljon aikaa ja vaivaa, joten kunnon työkalut tulevat tarpeeseen.

Kopterivaihtoehdot

Kuvauskopterien selkeä markkinajohtaja on kiinalainen DJI. Sen Phantom- ja Mavic-koptereista on tullut jo käsite harrastajien ja ammattilaisten keskuudessa.

Hintaseurannan suosituin kuvauskopteri on DJI Mavic Pro Fly More Combo. Se on erinomainen vaihtoehto harrastajille, joilla on varaa sijoittaa kopteriin runsaat 1 200 euroa. Paketissa on mukana kaikki tarvittava lisäakkuja ja kantolaukkua myöden. Itse kopteri on monipuolinen ja erittäin kompakti kooltaan. Kameran laatu riittää 4K-videoiden ja tarkkojen valokuvien ottamiseen. Onpa kopterissa myös erillinen sporttitila, jos lisävauhti kiinnostaa. Silloin kopterin maksiminopeus on 65 kilometriä tunnissa.

dji-mavic-pro-drone

Todellista vauhdin hurmaa voi kokea hankkimalla Walkera F210 -rallikopterin. Se on tarkoitettu temppuiluun ja kilpalentämiseen. Sen huippunopeus onkin jopa yli 100 kilometriä tunnissa.

walkera-drone

Parrot Bebop Drone 2 on edullinen aloittelijalle sopiva kuvauskopteri, jolla saa tallennettua täysteräväpiirtoista videokuvaa ja 14 megapikselin valokuvia. Kopterilla voit kuvata yli 20 minuuttia yhdellä akun latauksella. Kopteria voi ohjata suoraan älypuhelimen tai tabletin sovelluksella.

parrot-bebop

Pieniä koptereita voi hankkia jopa 50 euron hintaluokassa. Nämä ovat kuitenkin leluja eikä niitä voi suositella harrastajille eikä edes ensimmäistä kopteriaan hankkiville. Niiden lennättäminen on nimittäin huomattavasti vaikeampaa kuin muutaman sadan euron laitteita, koska niissä ei ole omaa älykkyyttä eikä kunnollisia tasapainoantureita. Halvimmat kopterit ovatkin tarkoitettu lähinnä lasten leluiksi.

Hintaseuranta.fi:ssä on toista sataa erilaista kopteria ja niiden tarviketta, joista jokainen löytää varmasti omansa.