Opiskelijan budjetille sopivat tietokoneet

Opiskelijat tietokoneen äärellä

Syksy lähestyy ja sen myötä opiskelijoiden opinnot. Uutta lukukautta silmällä pitäen on hyvä miettiä onko tarvetta uudelle tietokoneelle vai voiko jo olemassa olevaa tietokonetta päivittää komponenteilla.

Valitse tietokone tarpeesi mukaan

Uuden tietokoneen kohdalla on hyvä selvittää sen käyttötarkoitus. On turha ostaa kallista tietokonetta, mikäli tarkoitus on suoriutua lähinnä internet-käytöstä ja tekstinkäsittelystä. Enemmän tehoa vaativat työt, kuten äänen, kuvan ja videoiden käsitteleminen, vaativat myös tehokkaamman tietokoneen

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että tietokoneiden hinnat kulkevat käsi kädessä tietokoneen tehojen ja ominaisuuksien kanssa. Pöytätietokoneet tarjoavat laajennettavuuden ja tehojen osalta enemmän vastinetta rahalle kuin kannettavat tietokoneet. Kannettavien mallien etuna on niiden helppo liikuteltavuus.

Kannettavissa tietokoneissa on eroja myös painon, koon ja esimerkiksi akunkeston suhteen. Esimerkiksi yliopiston luennolla kevyt kannettava tietokone on käytännöllisempi kuin painava pelitietokone.

Säästä rahaa vertailemalla tietokoneen ominaisuuksia

Tietokonetta hankkiessa on syytä tutustua tietokoneen ominaisuuksiin ja vertailla eri mallien hintoja toisiinsa. Jo pieni vaivannäkö vertailussa saattaa säästää kymmeniä tai jopa satoja euroja selvää rahaa.

Erilaisia kannettavia tietokoneita löytyy esimerkiksi 300 – 900 euron hintahaarukassa satoja erilaisia. Monet erot ovat kosmeettisia, sillä suorittimet, muistin määrä, näytönohjain ja tallennustila ovat usein merkistä toiseen samoja tai ainakin samantasoisia.

Mitä rahalla sitten saa? Esimerkiksi tehokkaan suorittimen, nopeamman tallennustilan, enemmän keskusmuistia ja mahdollisesti monipuolisemmat liitännät. Myös näytön koko vaikuttaa keskeisesti hintaan.

Suoritin, muisti ja näytönohjain

Kannettavien tietokoneiden ominaisuuksissa on paikoin selkeitä eroja jo vaikkapa 500 ja 700 euron hintatasoissa. Muistin määrä voi jopa kaksinkertaistua tai tallennustila olla perinteisen kiintolevyn sijaan nopeampi ssd-asema. Rahalla saa siis yksinkertaisesti sanoen lisää suorituskykyä.

Nyrkkisääntönä voi pitää, että Intel M3- tai i5-suoritin ja neljä gigatavua keskusmuistia riittävät hyvin perustyöhön. Kevyemmässä työssä, kuten kirjoittamisessa ja tiedon hakemisessa netistä, Chromebook-tietokoneet pärjäävät hyvin.

Mikäli tietokoneella tehdään raskaampia töitä, kuten kuvan-, videon- tai äänenkäsittelyä, on hyvä panostaa suorittimeen ja muistin määrään enemmän. Tällaiseen käyttöön tarkoitetussa tietokoneessa tulisi olla mieluusti vähintään i7-tason suoritin sekä vähintään kahdeksan gigatavua keskusmuistia.

Tyypillisissä kannettavissa tietokoneissa näytönohjain on usein tehoiltaan vaatimaton, eikä se näin riitä raskaampaan videonkäsittelyyn. Sen sijaan striimien ja videoiden katselu sujuu peruskannettavallakin vaivatta.

Huomioi myös tietokoneen koko ja paino

Kannettavissa tietokoneissa myös näytön koko vaikuttaa tietokoneen käytettävyyteen ja liikuteltavuuteen. Myös tietokoneen paino kasvaa koon myötä. Näin ollen isompi ei ole välttämättä parempi, jos tietokone kulkee usein mukana.

Lisäksi on hyvä huomioida, että isompi näyttö vaikuttaa akunkestoon. Vaikka nämä eivät ole välttämättä tärkeimpiä valintakriteereitä, näihinkin kannattaa kiinnittää huomiota tietokonetta valitessa.

Windows-tietokone on suosituin

Sekä pöytätietokoneet että kannettavat tietokoneet käyttävät useimmiten Windows-käyttöjärjestelmää, joka on uusissa koneissa lähes yleisimmin versio 10.

Windows-tietokoneet ovatkin tämän ansiosta useimmille kaikkein tutuimpia käyttöliittymältään. Käytännössä lähes kaikki oheis- ja lisälaitteet on suunniteltu Windows-yhteensopivuus etusijalla.

Suosittuja Windows-tietokoneita:

ASUS-Zenbook-PureChromebook on vaihtoehto Windows-tietokoneille

Verkkopohjaista ChromeOS-käyttöjärjestelmää käyttävät Chromebook-tietokoneet ovat edullisia, mutta tehoiltaan vaatimattompia. Niissä on myös monesti tingitty tietokoneen tallennustilasta ja näissä hyödynnetään tallennustilana pilvipalveluita.

ChromeOS-tietokoneet sopivatkin paljon liikkuvan kevyeen käyttöön, kun tietokoneelta odotetaan lähinnä internet-käyttöä ja tekstinkäsittelyä.

Suosittuja Chromebook-tietokoneita:

ChromebookApplen Mac-tietokoneissa on tyyliä ja tehoa

Vastaavasti muotoilustaan ja ominaisuuksistaan tunnetut Applen Mac-tietokoneet ovat omassa hintaluokassaan. Esimerkiksi halvimmatkin MacBook Air -tietokoneet maksavat yleensä noin tuhat euroa.

Kuten Windows- ja Chromebook-tietokoneissa, myös Applen tietokoneissa on paljon vaihtelua ominaisuuksissa mallista toiseen. Uudemmat ja tehokkaammat mallit ovat usein vanhempia ja pienikokoisempia vastineitaan hinnakkaampia.

apple-macbook-airPöytätietokoneen voi myös koota itse

Pöytätietokoneiden suhteen kokeneemmat tietokoneen omistajat voivat myös itse koota oma laitteensa komponenteista. Itse kootut tietokoneet voidaan räätälöidä tarkkaan omien tarpeiden mukaisesti. Fiksuilla valinnoilla voidaan myös säästää rahaa.

Oman tietokoneen kokoamisessa on tärkeää huomioida mitä kaikkea tietokoneen kokoamiseen tarvitaan. Olemme alle listanneet ensin sekä sisäiset komponentit ja perusosat, ja sen jälkeen tietokoneen erilaiset oheislaitteet. Lue tarkemmat ohjeet 10 kohdan artikkelistamme: Kuinka koota oma pc-pelikone.

Sisäiset komponentit ja osat

Omaa pöytätietokonetta kootessa on hyvä huomioida välttämättömimmät perusosat. Näitä ovat koneen rungon määrittävä kotelo ja sen jäähdytys, virtalähde sekä emolevy. Näiden lisäksi tarvitaan kiintolevy, keskusmuistia, näytönohjain ja suoritin eli prosessori.

Oheislaitteet

Mikäli erilliset oheislaitteet, kuten näyttö, hiiri, näppäimistö ja äänentoisto (kaiuttimet tai kuulokkeet) löytyvät entuudestaan, niitä ei välttämättä tarvitse ostaa uuden tietokoneen yhteydessä.

Erilaisia pöytätietokoneita löytyy Hintaseuranta.fi:n sivuilta toista tuhatta ja kannettavia tietokoneita yli 2 000 erilaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *