Tietokone opiskelijalle – miten valitset sopivan läppärin tai tietokoneen opiskeluun

Opiskelijat tietokoneen äärellä

Millainen on opiskelijan vaatimukset täyttävä läppäri? Olisiko syytä kuitenkin hankkia edullisempi – ja usein tehokkaampi – pöytätietokone. Nämä ja muut vastaukset voit lukea tästä artikkelista.

Opiskelijan tavallisimmat tarpeet tietokoneelle

Ennen hankintaa on hyvä selvittää tietokoneen käyttötarkoitus. Onko tietokoneen oltava näppärästi luennoilla mukana kulkeva kannettava vai riittääkö kotona kyyhöttävä pöytätietokone?

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että tietokoneiden hinnat kulkevat käsi kädessä tietokoneen tehojen ja ominaisuuksien kanssa. Pöytätietokoneet tarjoavat laajennettavuuden ja tehojen osalta enemmän vastinetta rahalle kuin kannettavat tietokoneet. Pöytätietokoneista lisää artikkelin lopussa. Sukelletaan ensin läppäreiden maailmaan ja käydään läpi kolme tärkeintä ominaisuutta.

1. Kevyttä läppäriä kantaa mukana mielellään

Nykyään opiskelijat tarvitsevat tietokonetta usein luennolla. Tämä on tärkeintä varsinkin sellaisilla aloilla, joissa tietokone on olennainen apuväline. Usein tietokonetta käytetään kuitenkin helppoihin toimiin, kuten internetin selailuun, tekstin kirjoittamiseen ja taulukkolaskentatyöhön. Tällöin läppärin keveys ja liikuteltavuus lienee yksi tärkeimmistä ominaisuuksista.

Pienemmissä kannettavissa tietokoneissa on tietysti pienempi näyttö. Sen lisäksi niissä on vain olennaisimmat liittimet. Tämä pudottaa niiden painoa, jolloin läppäri tulee otettua mukaan luennolle helpommin.

Usein pienet kannettavat ovat suunniteltu juuri kevyeen käyttöön. Siksi niiden akkukesto on hurjan hyvä, mutta ominaisuudet ja tehot ovat pienet. Kevyesti mukana kulkevasta läppäristä on loppujen lopuksi vähän iloa, jos sen tehot eivät riitä siihen, mihin on tarkoitus. Usein liikuteltavuuden ja tehokkuuden välillä joutuu tekemään kompromisseja.

2. Tehokkuus syntyy suorittimesta, muistista ja näytönohjaimesta

Opiskelijaelämään kuuluu usein myös multimedian käyttöä. Kannettavalta toistetaan musiikkia, siihen tallennetaan valokuvia ja siltä katsotaan videoita, elokuvia ja sarjoja. Tämä vaatii jo jonkin verran enemmän tehoja. Suurempia vaatimuksia syntyy, jos tietokonetta haluaa käyttää kuvan- tai videonkäsittelyyn tai pelaamiseen.

Kannettavien tietokoneiden ominaisuuksissa on paikoin selkeitä eroja jo vaikkapa 500 ja 700 euron hintatasoissa. Muistin määrä voi jopa kaksinkertaistua tai tallennustila olla perinteisen kiintolevyn sijaan nopeampi ssd-asema. Rahalla saa siis yksinkertaisesti sanoen lisää suorituskykyä. Kuvan-, äänen- tai videonkäsittelyyn tarkoitetussa tietokoneessa tulisi olla mieluusti vähintään i7-tason suoritin sekä vähintään kahdeksan gigatavua keskusmuistia.

Perustasoa parempaa näytönohjainta tarvitaan pelaamisessa ja videonkäsittelyssä. Myös kuvankäsittelyohjelmistot osaavat usein hyödyntää näytönohjainta. Sen sijaan videoiden katselu sujuu peruskannettavallakin vaivatta.

3. Laatu syntyy kuvasta, äänestä ja tuntumasta

Suurempi näyttö ja tarkempi näyttötarkkuus (resoluutio) tekevät usein työskentelystä helpompaa, sillä näytölle mahtuu enemmän asiaa. Valokuvaajalle tai graafisen alan opiskelijalle sen sijaan värien oikea toisto on tärkeää. Myös näytön laajat katselukulmat voivat olla tärkeitä esim. paljon ryhmätyötä tekeville.

Kannettavissa tietokoneissa on usein surkea äänentoisto, sillä niissä on pienet ja huonotehoiset kaiuttimet. Yleensä kotona pöydällä pidetään erillisiä kaiuttimia ja matkalle pakataan mukaan erilliset kuulokkeet. Jos hyvä äänentoisto on kuitenkin vaatimus suoraan kannettavasta tietokoneesta, on siihenkin markkinarakoon varmasti suunniteltu joitakin malleja.

Tietokoneen laadun takaa hyvä näppituntuma. Näppäimistön tulee tuntua hyvältä sormien alla. Nappien ja liittimien tulisi olla sellaisissa paikoissa, ettei vahinkopainalluksia tule eivätkä johdot ole sylissä. Yksi tärkeä huomio on myös koneen pysyminen viileänä. Jotkut mallit nimittäin kuumentuvat nopeasti, jolloin niiden sylissä pitäminen ei tunnu mukavalta.

Suosittuja kannettavia tietokoneita

Alla on mainittu kolmessa eri kategoriassa vaihtoehtoja sopiviksi kannettaviksi opiskelijalle. Luokittelu on tehty käyttöjärjestelmän mukaan:

  • Windows-tietokoneet lienevät tutuimpia ja ovat yleisimpiä myös oppilaitoksissa
  • Chromebook-tietokoneet ovat kevyitä vaihtoehtoja opiskelijalle
  • Mac-tietokoneet ovat usein ammattikäyttöön tarkoitettuja, mutta soveltuvat myös vaativalle opiskelijalle

Windows on suosituin käyttöjärjestelmä

Sekä pöytätietokoneet että kannettavat tietokoneet käyttävät useimmiten Windows-käyttöjärjestelmää, joka on uusissa koneissa lähes yleisimmin versio 10.

Windows-tietokoneet ovatkin tämän ansiosta useimmille kaikkein tutuimpia käyttöliittymältään. Käytännössä lähes kaikki oheis- ja lisälaitteet on suunniteltu Windows-yhteensopivuus etusijalla.

Suosittuja Windows-tietokoneita:

ASUS-Zenbook-PureChromebook on vaihtoehto Windows-tietokoneille

Verkkopohjaista ChromeOS-käyttöjärjestelmää käyttävät Chromebook-tietokoneet ovat edullisia, mutta tehoiltaan vaatimattompia. Niissä on myös monesti tingitty tietokoneen tallennustilasta ja näissä hyödynnetään tallennustilana pilvipalveluita.

ChromeOS-tietokoneet sopivatkin paljon liikkuvan kevyeen käyttöön, kun tietokoneelta odotetaan lähinnä internet-käyttöä ja tekstinkäsittelyä.

Suosittuja Chromebook-tietokoneita:

ChromebookApplen Mac-tietokoneissa on tyyliä ja tehoa

Vastaavasti muotoilustaan ja ominaisuuksistaan tunnetut Applen Mac-tietokoneet ovat omassa hintaluokassaan. Esimerkiksi halvimmatkin MacBook Air -tietokoneet maksavat yleensä noin tuhat euroa.

Kuten Windows- ja Chromebook-tietokoneissa, myös Applen tietokoneissa on paljon vaihtelua ominaisuuksissa mallista toiseen. Uudemmat ja tehokkaammat mallit ovat usein vanhempia ja pienikokoisempia vastineitaan hinnakkaampia. Mac-tietokoneita käytetään paljon graafisella alalla.

apple-macbook-air

Pöytätietokoneet – kokoa itse ja säästä

tietokonekomponentit

Itse kootut tietokoneet voidaan räätälöidä tarkkaan omien tarpeiden mukaisesti. Fiksuilla valinnoilla voidaan myös säästää rahaa. Ensin voi käyttää halvempia komponentteja, jotka voi myöhemmin päivittää parempiin.

Oman tietokoneen kokoamisessa on tärkeää huomioida mitä kaikkea tietokoneen kokoamiseen tarvitaan. Olemme alle listanneet ensin sekä sisäiset komponentit ja perusosat, ja sen jälkeen tietokoneen erilaiset oheislaitteet. Lue tarkemmat ohjeet 10 kohdan artikkelistamme: Kuinka koota oma pc-pelikone.

Sisäiset komponentit ja osat

Omaa pöytätietokonetta kootessa on hyvä huomioida välttämättömimmät perusosat. Näitä ovat koneen rungon määrittävä kotelo ja sen jäähdytys, virtalähde sekä emolevy. Näiden lisäksi tarvitaan kiintolevy, keskusmuistia, näytönohjain ja suoritin eli prosessori.

Oheislaitteet

Mikäli erilliset oheislaitteet, kuten näyttö, hiiri, näppäimistö ja äänentoisto (kaiuttimet tai kuulokkeet) löytyvät entuudestaan, niitä ei välttämättä tarvitse ostaa uuden tietokoneen yhteydessä.

Erilaisia pöytätietokoneita löytyy Hintaseuranta.fi:n sivuilta toista tuhatta ja kannettavia tietokoneita yli 2 000 erilaista.