Älypuhelimet hyvällä akunkestolla

Nykyaikaiset älypuhelimet ovat käytännössä tietokoneita minikoossa. Älypuhelimet taipuvat puhelutoimintojensa lisäksi monenlaiseen tekemiseen internet-käytöstä navigointiin ja viestittelyyn. Tehokäytöllä on hintansa ja yksi keskeisistä haasteista älypuhelinten kehityksessä on ollut parempi akunkesto tai vaihtoehtoisesti pienempi virrankulutus.

Kaikenlainen käyttö vie virtaa

Älypuhelinten suurin ahmatti virrankulutuksessa on yleisesti ottaen näyttö. Mitä isompi näyttö puhelimessa on, sen enemmän puhelin periaattessa kuluttaa virtaa. Toisaalta puhelimen isompi koko mahdollistaa myös isomman akun ja teoriassa myös paremman akunkeston.

Aivan näin yksinkertainen asia ei kuitenkaan ole, sillä puhelimen käyttötarkoitus vaikuttaa paljon virran kulumiseen. Internet-yhteys, äänentoisto ja langattomat liitännät (kuten Bluetooth) vaativat kaikki oman osansa akkuvirrasta.

Pelkkä puhelin- ja tekstiviestikäyttö ei juurikaan virtaa kuluta, mutta vain harva käyttää älypuhelinta vain näihin kahteen käyttötarkoitukseen.

Kuinka tehostaa puhelimen virransäästöä

Älypuhelimen virrankulutuksen säästämiseen on monia keinoja. Eri sovellusten ruudulle tulevia ilmoituksia vähentämällä näyttö on vähemmän päällä ja näin kuluttaa vähemmän virtaa. Välillisesti tämä säästää virtaa myös siten, että puhelinta tulee katsottua harvemmin.

Näytön ollessa akun suurin kuormittaja sen asetuksiin on hyvä kiinnittää huomiota. Näytön kirkkautta alentamalla säästää pitkällä aikavälillä merkittävästi virtaa. Lisäksi taustakuvan vaihtaminen mahdollisimman tummaksi, esimerkiksi osittain mustaksi, säästää virtaa enemmän kuin vaaleataustaista tausta- tai lukituskuvaa käyttämällä.

Langattomat yhteydet, kuten Bluetooth- ja wifi-yhteydet, on hyvä kytkeä pois päältä, kun niitä ei tarvita. Mikäli wifi-yhteys on päällä, älypuhelin pyrkii pitämään verkkoon yhteyden jatkuvasti ja esimerkiksi paikasta toiseen liikuttaessa yhteyspiste saattaa vaihtua useita kertoja. Tämäkin kuluttaa akkua monesti turhaan.

Myös äänentoisto ja tärinätoiminnot syövät virtaa jonkin verran. Vaikka näiden merkitys on esimerkiksi näyttöön nähden vähäisempi, myös puhelimen vaientamalla ja erilaisten sovellusten ääni-ilmoituksia mykistämällä voidaan pidentää akun käyttöaikaa.

Eniten virtaa kuluttavatkin jatkuvaa verkkoyhteyttä käyttävät videot ja pelit, jotka kuluttavat sähköä sekä näytön, verkkoyhteyden että äänten kautta. Omilla käyttötavoilla on siis paljon suoranaista tai välillistä merkitystä puhelimen virrankäyttöön.

Älypuhelimia hyvällä akunkestolla

Tähän artikkeliin olemme koonneet joukon älypuhelimia, joiden akunkesto on parhaasta päästä. Mukana olevat puhelimet on testattu rinnakkain samanlaisessa käytössä ja toisiaan vastaavin asetuksin, jolloin saadut tulokset ovat suunnilleen vertailukelpoisia.

Puhelinta valitessa on toki hyvä kiinnittää muihinkin ominaisuuksiin, kuten kameraan ja puhelimen muistiin. Tämänkertaiset esimerkit on kuitenkin nostettu etusijalle ensisijaisesti akunkesto mielessä.

Moto Z Play

Ohueen kuoreen puettu Motorola Moto Z Play -älypuhelin yllättää tehokkaalla suorituskyvyllä ja mahtavilla ominaisuuksilla. Tämä uuden sukupolven modulaarinen älypuhelin on varustettu magnettimoduuleilla, joiden ansiosta puhelin muuntautuu käyttötarkoituksen mukaan. 5,5 tuuman AMOLED-näyttö tarjoaa täysteräväpiirtoisen kuvan. Kameran ominaisuudet, kuten pieni aukko, laser-automaattitarkennus ja korkean resoluution sensori tekevät kuvista erittäin korkealaatuisia. Puhelimen Dual-SIM-ominaisuus mahdollistaa kahden puhelinnumeron samanaikaisen käytön.

Moto Z Play

OnePlus 5

OnePlus 5 -älypuhelimen huipputarkat tuplapääkamerat, nopea latausteknologia ja ennätyssuuri käyttömuisti nostavat puhelimen aivan uudelle tasolle. Snapdragon 835 -prosessori tuo vauhtia tähän ohuimpaan OnePlus-lippulaivaan. Puolen tunnin Dash Charge -lataus antaa OnePlus 5:lle virtaa koko päiväksi jopa videostriimauksen aikana.

OnePlus 5

LG X Power

LG X Power on isolla 4 100 mAh akulla varustettu Android-älypuhelin, joka sopii aktiivisesti puhelinta käyttäville. Tehokkaan akun lisäksi puhelimessa on 5,3 tuuman HD-näyttö ja 16 gigatavun sisäinen tallennustila. LG X Power tukee myös pikalataustekniikkaa, joka mahdollistaa puhelimen nopeamman latauksen.

LG X Power

BlackBerry KeyOne

BlackBerry KeyOnen sisällä hyrrää Qualcommin keskiluokan kahdeksanytiminen Snapdragon 625 -järjestelmäpiiri, jonka tukena on 3 gigatavua RAM-muistia. Sisäistä tallennustilaa puhelin tarjoaa 32 gigatavua, mutta ellei se riitä, tukee laite myös muistikortteja aina 2 teratavuun asti. Puhelimen kohokohta on QWERTY-näppäimistö. Puhelin tukee Qualcomm Quick Charge 3.0 -standardia, joka takaa akun latautumisen 36 minuutissa 50 prosenttiin.

BlackBerry KeyOne

Cat S60

Cat S60 -puhelimen lämpökamera hyödyntää MSX-teknologiaa ja tarjoaa mahdollisuuden tallentaa valokuvia ja videokuvaa. Lisäksi puhelimessa on 13 megapikselin perinteinen kamera ja 5 megapikselin etukamera. S60 on vedenpitävä ja pärjää ainutlaatuista lockdown switch -toimintoa käyttämällä jopa 60 minuuttia viiden metrin syvyydessä. Veden alla voi tallentaa valokuvia ja videokuvaa sekä käyttää kosketusnäyttöä. Kosketusnäyttö toimii myös hanskat kädessä. Muiden Cat-puhelinten tapaan S60 on erittäin iskunkestävä. Gorilla Glass 4 -kosketusnäyttö on kestävä ja erittäin kirkas. Puhelimen 3 800 mAh:n akku kestää pitkään.

Cat-S60

Varavirtalähteillä puhelimen lataa vaikka matkalla

Toisinaan reissatessa tulee tilanteita, kun virta on lopussa, mutta verkkovirtaa ei ole käytettävissä. Tällöin vartavirtalähteet tuovat apua tilanteeseen.

Käytännössä älypuhelin liitetään varavirtalähteeseen samaan tapaan kuin verkkovirtaankin, jolloin puhelin latautuu usb-liitännän kautta lisäakusta saamallaan virralla.

Varavirtalähteiden sähkövarauksesta kerrotaan milliampeeritunnein (lyhenne mAh), joka kertoo vara-akun kapasiteetista. Isompi akku varastoi enemmän, mutta vastaavasti myös painaa ja vie tilaa enemmän.

Varavirtalähdettä valitessa kannattaakin kiinnittää huomiota sen painoon, kokoon ja sähkövarauksen määrään.

Erilaisia varavirtalähteitä ja yleislatureita löytyy Hintaseurannan sivuilta toista sataa erilaista. Valmistajia on useita erilaisia ja halvimman hinnan löydät mallin mukaan vertailemalla.

Varavirtalähteitä löytyy monella eri teholla ja eri kokoisina

Kun mobiililaitteesta loppuu virta, on Powerbank 20000 mAh paras ystäväsi. Jättimäisellä kapasiteetilla varustettu lisäakku puhaltaa kännykän kuin kännykän nollista täyteen ainakin puolisen tusinaa kertaa.

PowerBankit sopivat muun muassa mobiililaitteiden ja kameroiden akkujen nopeaan lataukseen missä tahansa. Pienempi ja kevyempi PowerBank 4000 mAh -varavirtalähde kulkee helposti mukana vaikka takin tai housun taskussa.

Virtapankki on oiva turvaverkko elektroniikalle mm. eräolosuhteissa ja lomamatkoilla tilanteissa, joissa pistorasia käden ulottuvilla ei ole itsestäänselvyys. Pienikokoinen ulkoinen akku on kevyt kantaa, mutta tositilanteessa voi olla painonsa arvoinen kultaa.

Vertaile hintojen lisäksi myös akkujen fyysistä kokoa ja liitäntöjen lukumäärää, mikäli haluat ladata useampaa laitetta samanaikaisesti.

Kuinka valita kestävä älypuhelin

Mikäli haussa on iskunkestävä ja vesitiivis älypuhelin, kannattaa tutustua Hintaseurannan aiempaan blogikirjoitukseen aiheesta.