Lauta- ja korttipelit ovat hauskaa ajanvietettä kaikenikäisille

Erilaiset lautapelit ovat olleet suurta hupia suomalaisille jo vuodesta 1862 lähtien, jolloin julkaistiin tiettävästi ensimmäinen suomalainen lautapeli Lustfärd till Avasaksa. Tämän jälkeen pelit ovat kehittyneet huomattavasti ja 2000-luvulla kortti- ja lautapelien pelaaminen on edelleen suuressa suosissa. Samalla myös niiden tarjonta ja saatavuus ovat kasvaneet merkittävästi.

Entistä monipuolisempi pelitarjonta

Siinä missä vielä 1980-luvulla nautittiin Monopolista (nykyään peli tunnetaan alkuperäisnimellä Monopoly), Afrikan tähdestä ja Kimblestä, nykypäivän pelikirjo on laaja ja monimuotoinen.

Vaikka usein pelit jaetaan erikseen sekä korttipeleihin että lautapeleihin, monissa peleissä rajat näiden kahden välillä hämärtyvät. Monissa lautapeleissä erilaiset pelikortit ovat usein mukana värittämässä peliä.

Oletus siitä,  että korttipelit olisivat aina lautapelejä nopeampia tai yksinkertaisempia, on vanhanaikainen. Sekä lauta- että korttipelejä löytyy moneen lähtöön. Osa peleistä sopii nopeaan pelaamiseen eli niin sanotuiksi filleripeleiksi, kun taas pidemmät lautapelit voivat kestää jopa tuntikausia!

Filleripeleillä tarkoitetaan nopeampia pelejä, jotka sopivat pidempien pelien välissä pelattaviksi välipaloiksi. Etenkin pitkissä peli-illoissa lyhyet pikkupelit rytmittävät pelaamista keveydellään.

Ikä, pelaajamäärä ja mieltymykset auttavat pelivalinnan suhteen

Satunnaisemmalle pelaajalle valikoimaa löytyy sangen runsaasti omien makumieltymysten ja pelaajamäärän mukaan. Pelaajien määrä ja ikä tosin vaikuttavat siihen millaiset pelit sopivat kuhunkin tilanteeseen.

Esimerkiksi alle kouluikäisille pelaajille valikoimaa löytyy huomattavasti vähemmän kuin jo hieman varttuneemmille pelaajille. Vastaavasti yli kuuden pelaajan pelit ovat huomattavasti harvinaisempia kuin esimerkiksi neljän pelaajan pelit.

Osassa kortti- ja lautapelejä tarvitaan arpakuutioita tai muita noppia, kun taas osa luottaa satunnaisuudessa pelkkien korttien voimaan. Myös näiden molempien yhdistelmiä nähdään, sekä tietenkin pelejä, joissa ei ole sen enempää noppia tai korttejakaan.

Lautapelien modernit klassikot

Alle olemme nostaneet muutaman suositun lauta- ja korttipelin, jotka sopivat pelitaustaan katsomatta.

Carcassonne on hauska ja helposti opittava lautapeli, jota pelatakseen ei tarvitse osata lukea (sääntöjä lukuun ottamatta). Pelilautaa rakennetaan kortein, joiden myötä jokaisen pelaajan omistama valtakunta ja maa-alueet hiljalleen rakentuvat. Carcassonne onkin palkittu lukuisilla pelipalkinnoilla vuosien varrella. 2-5 pelaajaa, ikäsuositus 8+.

Inkan aarre -lautapeli tulee samalta tekijältä kuin klassikkoasemassa oleva Afrikan tähti. Inkan aarteessa etsitään samaan tapaan aarretta, mutta tällä kertaa Etelä-Amerikassa seikkaillen. Arpakuutio, avatut tutkimuskohteet nappuloineen ja käytössä oleva raha määrittävät pelissä edistymisen. Peli on helppo oppia ja tarjoaa hupia myös vähemmän kokeneelle pelaajalle. 2-6 pelaajaa, ikäsuositus 4+.

Trivial Pursuit on ajaton klassikko, jossa voittoa tavoitellaan oikein kysymyksiin vastaamalla. Nopan merkitys on pieni, sillä menestys saavutetaan tiedolla tai oikein arvaamalla. Peli on myös klassinen esimerkki lauta- ja korttipelin yhdistelmästä, sillä kummatkin elementit ovat pelissä yhtä tärkeässä roolissa. Trivial Pursuitista löytyy myös lukemattomia erilaisia teemapainoksia, kuten esimerkiksi perhepainos ja esimerkiksi (englanninkielinen) Harry Potter -versio. 2-36 pelaajaa, ikäsuositus 16+.

Bohnanza taas on hauska korttipeli, jossa kasvatetaan omia papupeltoja ja käydään näillä kauppaa muiden pelaajien kanssa. Voittoon pyritään mahdollisimman suurella rahasummalla, jonka kartuttaminen vaatii paitsi kaupankäyntitaitoja, myös tuuria ja taktikointia. Peli on melko nopea pelata ja kohtuullisen helppo oppia. 2-7 pelaajaa, ikäsuositus 12+.

Tuhatmäärin erilaisia pelejä kaikenlaisille ja kaiken ikäisille pelaajille

Hintaseurannan sivuilta löytyy yli 7 000 erilaista kortti- ja lautapelituotetta, joten valikoimaa on taatusti jokaiseen pelimakuun.