Berliinin IFA-messut esittelivät runsaasti uutta tekniikkaa

Alun perin 1920-luvulla radionäyttelynä alkanut IFA Berlin on yksi Euroopan tärkeimmistä uuden tekniikan messutapahtumista. Erityisesti monet viihde-elektroniikan uudet innovaatiot ja keksinnöt on esitelty juuri IFA-tapahtumassa. Tällaisiin lukeutuu muun muassa CD-levy.

Kiinnostavia uutuustuotteita moneen lähtöön

Tämän vuoden IFA-messuilla julkistettiin monenlaista kiinnostavaa tekniikkaa. Isosti esillä olivat erilaiset älylaitteet aina uusista matkapuhelinmalleista älykelloihin ja aktiivisuusrannekkeihin. Erilaisia älyominaisuuksia pyritään tuomaan yhä useampaan elektroniseen laitteeseen helpottamaan kuluttajan arkea erilaisin kätevin toiminnoin.

Uudenlaista televisiotekniikkaa ja entistä parempaa äänentoistoa

Luonnollisesti televisiot ja kodinkoneet olivat selkeästi esillä. Televisioihin on tuotu paitsi lisää tarkkuutta ja värikylläisyyttä, myös uudenlaista tekniikkaa kontrastin ja valovoimaisuuden osalta. Kuvanlaadun parantamisen ohella huomiota on kiinnitetty televisioiden ja näyttöjen käyttötarkoitukseen aina elokuvista peleihin. Tämä näkyy myös erilaisten näyttölaitteiden entistä paremmassa liitettävyydessä.

Esimerkiksi Samsung Q8 -malliston QLED-televisioita on saatavilla sekä litteinä että kaarevina malleina ja kokoja löytyy aina 49 tuuman mallista massiiviseen 88 tuuman jättiruutuun. Samsung tekee myös yhteistyötä Panasonicin ja 20th Century Foxin kanssa. Yhteistyön tavoitteena on laajentaa kuvanlaatua parantavaa HDR10+ -tekniikkaa.

Televisionkatselun ja pelaamisen ohella parannuksia on tehty myös näiden kanssa käytettäviin äänentoistolaitteisiin. Erilaiset television edustalle asetettavat soundbar-kaiuttimet olivat esillä tuoden syvyyttä ja jyhkeyttä taulutelevisioiden yleisesti ohueen äänentoistoon.

Laadukas soundbar onkin huomattavasti helpommin sijoitettava ja usein myös tuntuvasti edullisempi vaihtoehto kuin perinteinen monen erillisen satelilittikaiuttimen kotiteatterijärjestelmä.

Äly kulkee myös ranteessa mukana

Uusiin älylaitteisiin lukeutuivat esimerkiksi monenlaiset urheilu- ja älykellot sekä aktiivisuusrannekkeet, jotka tarjoavat älypuhelimista ja sykemittareista tuttuja ominaisuuksia ranteessa kannettavassa muodossa.

Esimerkiksi Samsung Gear -kellot ja -rannekkeet tuovat Spotify-musiikkipalvelun, sykemittauksen, sijaintipaikannuksen, arvioidun kalorikulutuksen ja uniseurannan sekä monia muita ominaisuuksia pieneen ja kevyeen älylaitteeseen. Samsungin älykellojen ja aktiivisuusrannekkeiden aiempia malleja on myös saatavilla Suomesta.

Samsungin ohella myös Garmin esitteli uusia älykellojaan ja aktiivisuusrannekkeitaan. Kiinnostavin yksittäinen ominaisuus oli älykelloihin istutettu lähimaksuominaisuus, jonka avulla käyttäjä voi suorittaa maksuja samaan tapaan kuin luottokorteilla. Garmin Pay -ominaisuus toimii tiettävästi ainakin MasterCard- ja Visa-luottokorteilla.

Älypuhelinten uudet tuulet

Uusia älypuhelinmalleja syntyy kuin sieniä sateella ja mallien erot ovat usein varsin pieniä saman hintaluokan sisällä. Uudet tuulet kuitenkin puhaltavat ja valmistajat panostavat entistä enemmän puhelinmallien kestävyyteen, kuvausominaisuuksiin sekä parempaan akunkestoon.

LG esitteli messuilla uuden LG V30 -lippulaivamallinsa, joka toimii uudella Android 7.12 -käyttöjärjestelmällä. Näyttöpaneeli on Gorilla Glass 5 -valmisteinen ja käyttää OLED-tekniikkaa. Paremmasta äänenlaadusta vastaa Quad DAC -äänipiiri. Lisäksi V30 IP68-standardin mukaisesti vesi- ja pölytiivis. Kaksoiskameralla varustettu malli saapunee Suomeen loppuvuodesta.

Myös erilaiset lisätyn todellisuuden ominaisuudet ovat vahvasti nousussa. Lisäksi erilaisia virtuaalitodellisuuden ominaisuuksia tuodaan puhelimille enenevissä määrin. Nämä tosin vaativat kumppanikseen myös jonkinlaiset virtuaalilasit tai -visiirit.

Lenovo tuokin myyntiin Mirage VR -lasit, joita voi hyödyntää Disneyn kanssa yhteistyössä luodussa Star Wars Challenges -mobiilipelissä. Se tarjoaa useita eri pelimuotoja Star Wars -universumissa aina valomiekkataisteluista lähtien. Peli toimii Android- ja iPhone-älypuhelimilla.

Paljon muutakin kuin vain peruselektroniikkaa

IFA-messut toki tarjoavat paljon muutakin kuin vain älylaitteita, kodinkoneita ja viihde-elektroniikkaa. Messuilla nähdään esimerkiksi erilaisia liikkummisväineitä ja vaikkapa tietokoneen oheislaitteita.

Esimerkkinä moisista voisi nostaa Logitech CRAFT -näppäimistön, joka uudistaa perinteistä näppämistörakennetta lisäämällä siihen erillisen pyöröpainikkeen. Sen avulla voidaan ohjelmakohtaisesti tehdä toimintoja, joihin perinteiset painikkeet olisivat epäkäytännöllisiä. Pyöröpainikkeen toimintaa voisikin verrata lähinnä hiiren rullapainikkeeseen, mutta sillä erolla, että pyöröpainike sijaitsee näppäimistössä vaakatasossa.

Liikkumisvälinevalmistajista Segway esitteli sähköpotkulautamaisen KickScooter-mallinsa ES1 ja ES2. Näiden avulla kuljettaja kykenee liikkumaan 20 ja jopa 30 kilometrin tuntivauhdilla. Lisäksi molemmat mallit ovat kokoontaitettavia. Näiden lisäksi Segway esitteli parikin uutta tasapainolautaa eli miniLITE- ja miniPLUS-mallit. Nämäkin henkilökuljettimet kykenevät 16 ja 20 kilometrin tuntivauhtiin.

Mitä voit ostaa jo nyt?

Hintaseurannan sivuilta löytyy nyt IFA-messuilla julkistettujen tuotteiden vanhempia ja jo saatavilla olevia tuotteita moneen tarpeeseen. Älykellot, aktiivisuusrannekkeet, soundbar-kaiuttimet, taulutelevisiot ja älypuhelimet löydät helposti omien tarpeiden mukaan Hintaseurannan hakukoneen avulla. Löydät myös tuotteita alla olevista linkeistä.