Kuinka koota oma pc-pelikone – 10 kohdan ohje

tietokonekomponentit

Moni pidempään tietokonetta käyttänyt ja sillä pelannut on varmasti jossain vaiheessa haaveillut oman tietokoneen kasaamisesta. Kenties budjetti ei ole aiemmin antanut varaa moiseen tai ehkäpä asiaan on vaadittu enemmän uskallusta kuin mihin omat taidot riittävät. Tässä tekstissä pureudumme oman tietokoneen kokoamisen perusteisiin osa osalta.

1. Tietokone kootaan budjetin ja tarpeiden mukaan

Jos mielessä on uusien ja tehoja vaativien pelien pelaaminen, on suunnitelma pelitietokoneen kokoamisesta syytä laatia tehot etusijalla. Mitä uudempia ja tehokkaampia komponentteja tietokoneeseen halutaan, sitä enemmän tietokoneen kasaaminen käytännössä vaatii. Poikkeuksia toki on ja tarkkaan vertailemalla erilaisia komponentteja ja valmistajia voi säästää helposti rahaa.

Pelkkä pelaaminen ei vielä riitä määritteeksi. On mietittävä halutaanko pelejä pelata esimerkiksi virtuaalilaseilla tai vaikkapa 4K-näyttötarkkuudella, vai onko oma pelimaku hieman vaatimattomampi. Esimerkiksi virtuaalilaseilla pelattavat pelit vaativat tehoa huomattavasti enemmän kuin vaikkapa tyypillinen strategiapeli.

Samat lainalaisuudet pätevät myös näytön tarkkuuteen: 4k-tarkkuudella pelejä sujuvasti pyörittävät näytönohjaimet ja muut komponentit maksavat huomattavasti enemmän kuin vaikkapa retropelaamiseen tarvittavat komponentit.

Kun budjetti ja käyttötarkoitus ovat tiedossa, voidaan lähteä rakentamaan tietokonetta komponentti kerrallaan.

2. Valmistautuminen kokoamiseen

Tietokoneen kasaamisympäristö on hyvä olla hyvin valaistu ja riittävän tilava. Työkaluiksi riittää yleensä tähtipäinen ruuvimeisseli. Myös elektrostaattinen ranneke on hyvä olla ehkäisemässä staattisen sähkön purkautumista.

Komponenttipakettien avaamisessa on syytä olla sen verran varovainen, etteivät komponentit pääse kolhiintumaan eikä niitä avatessa sohi millään terävällä, kuten veitsellä tai saksilla.

3. Kotelon valinta

Pelitietokoneen kotelo määrittyy lähinnä emolevyn ja muiden komponenttien mukaan. Myös kotelon oma jäähdytys, äänieristys ja pölysuojaus ovat keskeisiä seikkoja, jotka erottavat huonommat ja paremmat kotelot toisistaan. Laadukas kotelo mahdollistaa komponenttien järkevän sijoittelun ja tarvittaessa myös monipuolisen laajentamisen tietokoneen eri komponenteilla. Tehokkaan jäähdytyksen järjestäminen kotelon sisälle on entistä helpompaa, jos ilma kiertää tehokkaasti ulos nostamatta kuitenkaan koneen käyntiääntä korkeaksi.

Tietokoneen kotelo toimii tietysti myös herkkien ja kalliiden komponenttien suojana. Kotelo toimii myös radiohäiriöiden suojana. Huonosti koteloitu tietokone voi olla merkittävä radiohäiriöiden lähde, joka häiritsee langattomien verkkojen, matkapuhelimien ja muiden sähkölaitteiden toimintaa.

Kotelon käyttöönotossa yleensä ei tarvita muuta kuin ruuvien avaamista. Suurin osa asennustyöstä kotelon suhteen koostuukin eri komponenttien asentamisesta kotelon sisälle. Käytännössä työ alkaa virtalähteestä, jonka asentamisen jälkeen siirrytään komponenttien asentamiseen.

4. Valitse riittävän tehokas virtalähde!

Tietokonetta kootessa on tärkeää tietää minkä verran eri komponentit, erityisesti näytönohjain, vaativat virtaa. Virrankulutus määrittää virtalähteen vaatimukset, sillä alitehoisella virtalähteellä tietokone ei yksinkertaisesti toimi.

Laadukas virtalähde on riittävän tehokas ja siinä on hyvä hyötysuhde. Pelkkä wattiluku ei kerro kaikkea virtalähteestä, vaan kannattaa seurata myös 80 PLUS -sertifiointia, joka kertoo virtalähteen hyvästä hyötysuhteesta. Sopivalla virtalähteen mitoituksella voi turhan sähkönkulutuksen minimoida.

Virtalähteen asentamisessa seurataan kotelon ohjeita, joiden mukaan virtalähde asennetaan ja ruuvataan oikealle paikalle.

5. Tallennustilan valitseminen ja asentaminen on helppoa

Massamuistin eli tallennustilan valinta riippuu paljon käyttötarpeista ja budjetista. Jos budjetissa on varaa, koko tallennustilan osalta voi harkita yhtä tai useampaa huippunopeaa SSD-levyä. Usein on kuitenkin järkevämpää jakaa tallennustila sekä SSD-levyn että kiintolevyn kesken. SSD-levylle asennetaan käyttöjärjestelmä sekä useimmiten käytetyt ohjelmat ja pelit. Kiintolevy puolestaan toimii massamuistina pitkäaikaisempaan säilytykseen, kuten esimerkiksi varmuuskopiointiin.

Tuoreudestaan huolimatta SSD-levyjäkin on erilaisia. Perinteisen kiintolevyn korvaajan rinnalle on ilmestynyt M.2-liitännällä varustetut SSD-levyt, jotka ovat fyysisesti pienempiä ja tarjoavat nopeampaa tiedonsiirtoa kuin niitä edeltävät SATA-liitäntää käyttävät SSD-levyt.

Sekä SSD- että kiintolevyjen asentaminen on suhteellisen yksinkertaista. Asemat ruuvataan paikoilleen asennuskiskoille tai -kelkalle, jonka jälkeen vuorossa on sekä virtalähteen ja massamuistin johdotus. Tämä tarkoittaa virta- ja emolevyliitäntöjen kiinnitystä. Johdot saa puolestaan nätisti pakettiin vaikkapa nippusiteillä.

6. Suoritin toimii tietokoneen aivoina

Suorittimen eli prosessorin suorituskykyä on perinteisesti mitattu kellotaajuuksilla, mutta pelkät luvut eivät kerro kaikkea. Suoritinkannoissa on merkittäviä eroja. Lisäksi suorittimen pitää olla yhteensopiva emolevyn kanssa. Suorittimen valinta kannattaakin tehdä emolevyn valinnan yhteydessä.

Sopivaa suoritinta valitessa on hyvä ajatella tietokoneen käyttöä tulevien vuosien aikana. Esimerkiksi Intelin Kaby Lake -suoritinarkkitehtuuriin perustuva prosessori tarjoaa tehoa vielä tulevina vuosinakin, vaikka vielä tällä hetkellä kaikki pelit eivät osaa hyödyntää sen potentiaalia täysin. Suorittimen todellinen käyttöarvo paranee tulevaisuudessa.

Suorittimen ohella on syytä kiinnittää huomiota sen jäähdytykseen, sillä kovassa käytössä suoritin kuumenee merkittävästi. Erityisesti suoritinta ylikellottaessa tähän asiaan on syytä satsata, sillä ylikuumentuessaan suoritin hajoaa ja mahdollisesti hajottaa ympäröiviä komponentteja. Jäähdytyksessä säästäminen voi siis kostautua myöhemmin. Lisäksi isompi ja tehokkaampi tuuletin on myös usein käyttöääneltään vaimeampi.

Suoritin asennetaan suoraan emolevyyn ja yleensä apuna tulee niin sanottu asennuskehikko. Sen avulla asentaminen helpottuu merkittävästi. Asennuksessa on syytä olla erityisen varovainen, sillä suorittimen ja emolevyn pienet komponentit ja kiinnityskohdat ovat herkkiä hajoamaan. Voimaa tulee käyttää minimaalisen vähän. On myös äärimmäisen tärkeää katsoa suorittimen ja emolevyn merkinnöistä, että suoritin varmasti asettuu kantaansa oikein päin.

Kun suoritin on asennettu, voidaan asentaa sen oma jäähdytyssiili, joka liitetään suoraan suorittimen viereen. Se ruuvataan kiinni paikoilleen, jonka jälkeen on vuorossa virtajohdon liittäminen emolevyyn.

7. Keskusmuistin määrässä ei kannata pihistellä

Keskusmuistin hintakehitys on ollut viime vuosina myönteistä. Tämän ansiosta muistin määrässä harvemmin kannattaa säästää. Muistin määrän on pelaamista ajatellen syytä olla vähintään kahdeksan gigatavua, joskin budjetin salliessa määrä kannattaa tuplata.

Myös keskusmuistin nopeuteen kannattaa panostaa. Mitä nopeampaa muistia on käytössä, sitä sulavammin pelit ja ohjelmat toimivat. Muistityyppien yhteydessä kerrotaan yleensä kellotaajuus, joka ilmoitetaan megahertseinä (Mhz). Suurempi luku tarkoittaa suurempaa nopeutta. Muistia valitessa on tärkeää tarkistaa yhteensopivuus valitun emolevyn kanssa.

Keskusmuistien asentaminen emolevyyn on verrattain yksinkertaista. Muistikammoissa on merkinnät, joiden ansiosta niiden asentaminen on helppoa. Muistikammat niin sanotusti naksahtavat oikein päin, jonka jälkeen lukitus tapahtuu emolevyssä olevalla vivulla.

emolevy-muisti

8. Emolevy on tietokoneen hermosto

Emolevy on yksi tietokoneen hankalimmin valittavista osista, sillä monet muut komponentit ja tietokoneen kotelo vaikuttavat valintaan. Kun päätös halutusta suorittimesta on tehty, on helpompaa rajata emolevyn vaihtoehdot sen mukaan.

Emolevyssä keskeisiä tekijöitä ovat muistipaikat, laajennuspaikat ja liitännät. Kuten muissakin komponenteissa, hintavammat emolevyt tarjoavat enemmän ominaisuuksia ja laajennusmahdollisuuksia. Emolevyä valitessa on kuitenkin syytä miettiä omia käyttötarkoituksia ja tarpeita, sillä turhista ominaisuuksista karsimalla säästää helposti rahaa.

Kun liitäntöjen ja laajennuspaikkojen määrä on riittävä ja yhteensopivuus haluttujen keskusmuistien, suorittimen ja kotelon kanssa on varmistettu, emolevyn voi melko huoletta valita jäljelle jääneistä vaihtoehdoista hinnan perusteella.

Suorittimen, jäähdytyksen ja keskusmuistien asentamisen jälkeen on aika kiinnittää itse emolevy suoraan koteloon. Tämä alkaa niin sanottujen korokepalojen asentamisella, joiden ansiosta emolevy saadaan oikealle paikoilleen. Lisäksi ennen varsinaista emolevyä asennetaan sen mukana tullut liitäntälevy, josta löytyvät esimerkiksi näytönohjaimen, äänikortin ja muiden vastaavien komponenttien liitännät.

Tässä yhteydessä liitetään emolevyn ja muiden komponenttien virtajohdot paikoilleen.

9. Näytönohjain on pc-pelaamisen kuningaskomponentti

Nykypeleissä näytönohjaimen merkitys on yksittäisistä komponenteista usein kaikkein suurin. Mitä graafisempi ja yksityiskohtaisempi peli on, sitä enemmän näytönohjaimelta vaaditaan tehoa. Siispä oma pelimieltymys vaikuttaa paljon näytönohjaimen valintaan.

Valintaa ei ole tehty helpoksi, sillä eri näytönohjainvalmistajat ilmoittavat tehot eri tavalla. Pelaamisessa näytönohjaimeen kannattaa joka tapauksessa satsata, sillä emolevyjen yhdysrakenteiset näytönohjaimet ovat vain harvoin pelaamiseen riittäviä. Hinta ja tehot kulkevat usein käsi kädessä.

Mikäli käytössä on useampi kuin yksi näyttö tai pelejä halutaan pelata ultrateräväpiirtoisella 4k-tarkkuudella, on näytöohjaimen syytä olla tehokas. Äärimmästä tehoa haettaessa myös kahden rinnakkaisen näytönohjaimen käyttö on mahdollista. Myös näytönohjaimen yhteensopivuus emolevyn kanssa on tärkeä varmistaa.

Näytönohjainta valittaessa onkin hyvä perehtyä alan vertailuihin tai kääntyä ammattilaisen puoleen, joka osaa opastaa oikeanlaisen näytönohjaimen valinnassa.

Kun emolevy on paikoillaan, on aika asentaa näytönohjain paikoilleen sille varattuun väylään. Tämän jälkeen seuraa näytönohjaimen johdotus.

10. Kasattu tietokone on melkein valmis tosikäyttöön

Kun kaikki komponentit on kiinnitetty paikoilleen ja johdotukset tehty, on aika lyödä kotelo kiinni ja kiinnittää siihen oheislaitteet, kuten hiiri, näppäimistö ja äänentoisto.

Tämän jälkeen on vielä edessä bios-asetusten määrittäminen ja sen jälkeen asennetaan käyttöjärjestelmä ja muu ohjelmisto. Vaikka näissä menee ajallisesti useampikin tovi, ohjelmistojen asentaminen on lähinnä odottelua ja hiiren klikkailua. Kun viimein ohjelmistot on asennettu, on aika alkaa pelaamaan.

Hintaseurannan sivuilta löytyy kattava valikoima kaikenlaisia tietokoneen kasaamiseen tarvittavia komponentteja aina tietokoneiden koteloista virtalähteisiin, näytönohjaimiin ja suorittimiin. Hintojen vertaaminen kannattaa, sillä jo pienikin vaiva voi säästää kymmeniä tai jopa satoja euroja tietokoneen osia valitessa.

Alla olevasta listasta löydät eri komponenttiluokat ja niissä olevat tuotteet helposti.

Lue myös oma artikkelinsa pelinäppäimistöistä ja pelihiiristä. Vai etsitkö kenties sopivaa tietokonetta opiskelijalle?