iPhone X on Applen tehokkain ja monipuolisin älypuhelin

Applen eilisessä esittelytilaisuudessa julkistettiin paitsi uudet iPhone 8 -älypuhelinmallit, myös todellinen huippumalli, iPhone X. Se onkin Applen kaikkien aikojen tehokkain älypuhelin.

iPhone X vie älypuhelimen ominaisuudet uudelle tasolle

iPhone X on jopa Applen mittapuulla älypuhelinten todellinen premium-malli. Sen merkittävin ulkoinen muutos on perinteisestä kotipainikkeesta luopuminen ja entistä suurempi näyttöala. Ikoniseksi muodostuneen kotipainikkeen toiminnot eivät kuitenkaan ole kadonneet mihinkään. Nyt ne löytyvät valikon alta, joka tulee esiin puhelimen alareunasta pyyhkäisemällä.

iPhone X on kauttaaltaan lasipäällystetty ja pyöreäreunainen älypuhelin. Sen äärimmäisen tarkka näyttö kulkee nimellä Super Retina ja kokoa löytyy 5,8 tuuman verran. Lasin lisäksi pintamateriaalina on käytetty tyylikästä ja kestävää ruostumatonta terästä.

iPhone X tarjoaa valtavan määrän uusia ominaisuuksia

Puhelimen uutena avaustapana on tehokas Face ID -kasvojentunnistustoiminto, jonka luvataan olevan sormenjälkitunnistusta turvallisempi. Varsinaisena kuvausvälineenä toimii 12 megapikselin kaksoiskamera. Lisäksi kasvojentunnistusteknologia osaa tulkita ilmeistä vastaavia animoji-hymiöitä, joita voidaan käyttää osana viestittelyä.

Kameroilla voi kuvata 4k-videota ja monipuoliset lisätyn todellisuuden (AR) ominaisuudet mahdollistavat monet hyöty- ja viihdekäytön sovellukset peleistä karttatoimintoihin.

iPhone X -älypuhelimen sydämenä sykkii tehokas A11 Bionic -siru, joka mahdollistaa monipuoliset ja kehittyneet toiminnot nopeasti. Lisäksi uudessa mallissa on kehittynyt langaton Bluetooth 5.0 -liitäntä, LTE Advanced -verkkoyhteydet, stereokaiuttimet, langaton lataus sekä pikalatausvalmius.

Myös akunkestoon on panostettu ja väitetysti akku kestää peräti kaksi tuntia iPhone 7 -mallia pidempään. iPhone X on myös pöly- ja vesitiivis.

iPhone 8 ja iPhone 8 Plus tarjoavat raudanlujaa suorituskykyä

iPhone 8 -sarjan puhelimet edustavat Applen linjauksen mukaan uutta iPhone -sukupolvea siinä missä iPhone X edustaa saman puhelinvalmistajan premium-mallistoa. iPhone 8- ja iPhone 8 Plus jatkavat jo iPhone  6 -sarjan puhelimista tuttua linjaa, jossa perusmalli iPhone 8 tulee myyntiin 4,7 tuuman kokoisena ja iPhone 8 Plus puolestaan isompikokoisena 5,5 tuuman näytöllä varustettuna.

Materiaalien puolesta mallit edustavat tuttua tyyliä eli lasin ja alumiinin sekoitusta. Värivaihtoehtoja on kolme: kulta, hopea ja tähtiharmaa. Muistin osalta vaihtoehdot ovat X-mallin lailla 64 ja 256 gigatavua.

iPhone X:n lailla myös 8-sarjan puhelimet hyödyntävät A11 Bionic -suoritinta sekä Applen omaa grafiikkasuoritinta. Molemmissa 8-sarjan malleissa on 12 megapikselin kamera, mutta vain Plus-mallissa on kaksoiskamera.

Molempien puhelinten luvataan pystyvän 4K-tarkkuudella 60 fps -videokuvaan sekä 240  fps -hidastusvideokuvaan. Lisäksi iPhone 8 -mallit hyödyntävät lisätyn todellisuuden mahdollisuuksia sovelluksissa ja peleissä. Näitä varten iPhone 8 -malleista löytyy myös gyroskoopppi ja kiihtyvyysanturi.

Uutuusmallien aikataulut

iPhone X -lippulaivamallia joutuu vielä odottamaan tovin, sillä se saapuu ennakkotilattavaksi vasta 27. lokakuuta ja toimitukset alkavat 3. marraskuuta. iPhone 8- ja iPhone 8 Plus -puhelinten pariin pääsee jo tässä kuussa, sillä niiden osalta vastaavat päivät ovat 15. ja 27. syyskuuta.

Hintaseurannan sivuilta voi seurata kaikkien iPhone-älypuhelimien saatavuutta ja hintakehitystä sitä mukaa, kun ne kotimaisten verkkokauppojen sivuille ilmaantuvat.

Uutuuksia odotellessa voi tutustua iPhone X:n ominaisuuksiin ja uusiin teknologioihin syvällisemmin alla olevalta Applen muotoilujohtaja Jony Iven videolta.