Apple TV ja Chromecast tuovat suoratoistopalvelut televisioon

Suoratoistettava viihde eli striimisisältö on ollut kovassa kasvussa viime vuosina. YouTube, Netflix, Viaplay, YLE Areena, HBO Nordic ja monet muut palveluntarjoajat tarjoavat elokuvia, tv-sarjoja ja urheilua huokeasti omissa palveluissaan. Myös monenlaiset muut digitaaliset video-, kuva- ja äänisisällöt lisääntyvät jatkuvasti. Mutta millainen laite tarvitaan niiden mukavaan olohuonekäyttöön?

Mikä on mediatoistin?

Mediatoistin on lähiverkon päätelaite ja television lisälaite, jolla toistetaan mediasisältöä suoraan verkkopalvelusta tai tallennettua mediaa lähiverkon laitteilta, kuten tietokoneelta, tabletilta, älypuhelimelta tai verkkotallentimelta. Jokaisella mediatoistimella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, mutta perusperiaate on kaikilla sama. Niitä käytetään videoiden, valokuvien tai musiikin toistoon digitaalisesti verkkoyhteyden läpi. Yleensä mediatoistin kytketään kodin lähiverkon reitittimeen joko langattomasti tai kiinteällä kaapelilla.

Suosituimmat suoratoistopalvelut löytyvät useimmista mediatoistimista suoraan tai ne voidaan ladata erikseen sovelluskaupasta. Suoratoistokäytössä mediatoistin onkin usein vain viimeinen tarvittava fyysinen linkki palveluntarjoajan ja television välillä.

Apple TV on monipuolisin

Apple tunnetaan ensisijaisesti iPhone-älypuhelimista, iPad-tablettilaitteista ja Mac-tietokoneista. Apple on kuitenkin jo vuosikausia satsannut myös televisiopuoleen eli Apple TV -mediatoistimeen.

Apple TV on pienikokoinen ja tyylikäs laite, jonka ulkonäkö on hyvin minimalistinen. Yksinkertaiselta näyttävän kotelon sisään mahtuu kuitenkin runsaasti älykästä tekniikkaa, jonka ansiosta se on mitä mainioin laite monenlaiseen mediatoistoon.

Apple TV:n palveluista löytyvät useimmat suoratoistopalvelut, kuten Netflix, Viaplay, Yle Areena ja HBO Nordic. Näiden lisäksi mukana on Applen oma mediapalvelu iTunes sekä lukuisia muita koti- ja ulkomaisia palveluita omine sovelluksineen.

Apple TV 4K on uusin versio, joka osaa toistaa sisältöä ultrateräväpiirtoisella 4k-tarkkuudella. Valikoimaa 4k-ohjelmille löytyy ainakin Netflixistä ja iTunesista.

Varsinaisen mediatoistimen lisäksi Apple TV:n mukana tulee yksinkertainen kaukosäädin. Myös Applen muilta laitteilta, kuten iPhonesta tai iPadilta voi peilata sisältöä suoraan Apple TV:n kautta televisioruudulle.

Apple TV -mediatoistimia saa useina eri versioina:

Chromecast on helppo ja edullinen

Googlen suunnittelema Chromecast on pienikokoinen ja älypuhelimella hallittava mediatoistin, joka toimii hieman Apple TV:n tapaan. Chromecastin valikoimasta löytyy yllä olevien vaihtoehtojen tapaan useita eri suoratoistopalveluita, joiden käyttöä ohjataan suoraan älypuhelimella.

Chromecastin perusversion kenties suurin ero Apple TV -mediatoistimeen on vajaampi sovellusvalikoima ja sen riippuvuus älypuhelimesta. Chromecast on myös huomattavasti edullisempi vaihtoehto. Hieman kalliimmasta Chromecast Ultra -mallista löytyy myös 4K UHD -tarkkuus sekä tuki HDR-kuvalle.

Chromecast-mediatoistin on yhteensopiva Android- ja iPhone-älypuhelinten, iPad- ja Android-tablettilaitteiden sekä Windows- ja Mac-tietokoneiden kanssa.

Nvidian Shield sopii pelaajalle

Vähemmän tunnetuista mediasoitinvalmistajista hyvä vaihtoehto on lähinnä näytönohjaimista paremmin tunnetun Nvidian valmistama Nvidia Shield TV -mediasoitin . Myös se tarjoaa mahdollisuuden nauttia elokuva- ja tv-viihteestä 4k-tarkkuudella tai vaikkapa suosikkimusiikin kuuntelun. Lisäominaisuutena Shield TV mahdollistaa pelien pelaamisen mukana tulevalla peliohjaimella.

PlayStation 4 ja Xbox One sopivat mainiosti olohuoneen medialaitteeksi

Myös nykyaikaiset ja huippusuositut PlayStation 4- ja Xbox One -pelikonsolit soveltuvat mainiosti erilaiseen mediatoistoon. Molemmille laitteille löytyy valmiiksi valikoima eri suoratoistopalveluiden sovelluksia, jotka ovat ladattavissa ilmaiseksi pelikonsolien sovelluskaupoista.

Palvelukohtainen valikoima vaihtelee pelikonsolin mukaan, eikä kumpikaan vaihtoehto yllä aivan Apple TV:n valikoiman tasolle. Esimerkiksi HBO Nordicin sovellus on tällä hetkellä saatavana vain PlayStation 4:lle. Kummaltakin konsolivalmistajalta löytyy oma videovuokraamonsa, josta elokuvia voi vuokrata suoratoistoa varten.

Pelikonsoleiden peliohjaimet eivät ole käytettävyydeltään varsinaisten mediatoistimien tasolla, joskin asian voi ratkaista joko erikseen hankittavalla pelikonsolikohtaisella tai yleiskäyttöisellä kaukosäätimellä.

Pelikonsolien etuna on Blu-Ray-levyjen käyttäminen, joiden ansiosta pelikonsolit toimivat myös fyysisten levyjen mediasoittimena. Lisäksi Xbox One -pelikonsolilla voi toistaa myös cd-levyjä.

Älytelevisiot sopivat myös suoratoistoon

Älytelevisioiden merkittävimpiin ominaisuuksiin lukeutuu niiden kattava valikoima erilaisia elokuva- ja televisiopalveluita yllä mainittujen vaihtoehtojen lailla. Erityisesti Netflix löytyy jokseenkin jokaisesta nykyaikaisesta älytelevisiosta. Sen lisäksi monet muut palvelut ovat saatavilla omina sovelluksinaan. Valikoimaa löytyy elokuvapalveluista tv-sarjoihin, urheiluun ja jopa peleihin asti.

Osa palveluista saattaa olla sopimusteknisistä syistä rajattu vain tiettyihin televisiomerkkeihin. Esimerkiksi toistaiseksi HBO Nordicin oma älytelevisiosovellus löytyy vain Samsungin älytelevisioista. Ongelman voi kuitenkin usein kiertää käyttämällä älytelevision omaa verkkoselainta ja katsoa sisältöä sitä kautta.

Kaikki älytelevisioiden sovellukset eivät päivity aivan samaan tapaan kuin mediatoistimissa. Siksi vanhentunut sovellus voi lakata toimimasta kokonaan älytelevisiossa ja näin kyseinen palvelu jää älytelevisiossa toimimatta.

Hintaseurannan blogista löytyy myös kattavampi kirjoitus älytelevisioista. Siinä on käyty läpi tarkemmin niiden ominaisuuksia ja eroja esimerkkituotteiden kera. Artikkelista selviää tarkemmin muun muassa mitä tarkoitetaan ultrateräväpiirtoisella 4k-tarkkuudella ja mitä ominaisuuksia uudelta älytelevisiolta voi odottaa.

Mediatoistimia löytyy moneen makuun

Edellä mainittujen ja tunnettujen isojen valmistajien lisäksi markkinoilla on tukkukaupalla erilaisia kilpailevia valmistajia. Näiden laitteiden toisto-ominaisuudet ja sovellukset vaihtelevat merkki- ja mallikohtaisesti, joten ennen ostopäätöstä on hyvä tutustua tarkemmin laitteen tietoihin.

Erityisesti liitännät, sovellusvalikoima ja laitteen yleinen laatu on syytä tarkistaa ennen ostamista. Viime kädessä laitteen sopivuus omaan käyttöön liittyy pitkälti omista katselutarpeista ja jo olemassa olevista laitteista.

Hintaseurannasta löytyy Blu-Ray- ja DVD-soittimet sekä mediatoistimet -kategoriasta lähes sata erilaista laitetta, joilla voidaan toistaa monipuolisesti erilaista video- ja äänisisältöä helposti olohuoneessa.