Vuoden 2017 tehokkaimmat ja monikäyttöisimmät tabletit

Tabletit ovat nousseet monikäyttöisiksi laitteiksi älypuhelinten ja kannettavien tietokoneiden välimaastossa. Toisaalta tabletit tarjoavat puhelimen helppokäyttöisyyttä, nopeutta ja liikuteltavuutta, toisaalta taas kannettavien tietokoneiden isompaa näyttöä ja monipuolisuutta.

Olemme koonneet alle listan markkinoiden tämän hetken parhaista ja tehokkaimmista tableteista, joilla sujuu niin työnteko kuin viihdekäyttökin.

Apple iPad Pro 12,9″ on suosituimman tabletin tehostettu ja isompi versio

Apple on luonut vahvan kannattajakunnan niin älypuhelin- kuin tablettikäyttäjienkin keskuudessa. Näitä molempia yhdistää sama käyttöjärjestelmä ja lähes identtinen käyttöliittymä sekä tietenkin valtava määrä sovelluksia. Lisäetua Apple tarjoaa käyttäjilleen laajan lisälaitetarjonnan kautta sekä saumattomalla yhteensopivuudella Mac-tietokoneiden kanssa.

Apple iPad Pro on kaikkien aikojen tehokkain iPad-malli. Sen 10,5 tai jopa 12,9 tuuman korkeatarkkuuksinen näyttö tarjoaa runsaasti tilaa niin työ- kuin viihdekäyttöönkin. Tehokas suoritin ja runsas tallennustila mahdollistavat myös raskaan ja vaativan käytön. Tallennustila tuleekin tarpeeseen, kun hyödynnetään Pro-mallin 4k-videokuvausta tai korkean tarkkuuden valokuvausta.

iPad Pro noudattaa Applen tuttua ja pidettyä muotoilua sekä iOS-käyttöjärjestelmän oivaltavaa käyttöliittymää. Näiden ansiosta tabletin käyttö on nopeaa, tehokasta ja luonnollisen tuntuista.

Tehokkaan akun ansiosta iPad Pro riittää helposti koko päivän käyttötarpeisiin.

Ominaisuudet:

 • 2732 x 2048 pikselin tarkkuus, 264 pikseliä tuumalla (ppi), Retina-näyttö
 • A10X Fusion -siru 64-bittisellä arkkitehtuurilla
 • Tallennustilaa 64, 256 tai 512 gigatavua
 • 12 megapikselin kamera, jossa ƒ/1.8 aukko ja jopa 5x digitaalinen zoom sekä optinen kuvanvakain
 • 30 fps 4K-videokuvaus ja 30 fps tai 60 fps 1080p HD-videokuvaus
 • Sisäinen 41 wattitunnin ladattava litium­polymeeriakku
 • Paino 677 – 692 grammaa

Apple iPad Pro -mallia saa useassa eri kokoluokassa ja monella eri tallennuskokoluokalla varustettuna. Alla muutamia esimerkkejä:

Samsung Galaxy Tab S3 on kovan luokan haastaja

Android-maailman tunnetuin ja menestynein tabletti tulee Samsungilta, joka onkin ollut todellinen tienraivaaja Android-älypuhelinten puolella. Applen tapaan myös Samsungissa yhdenmukainen käyttöliittymä on ollut osa menestystä ja laitteen toimivuutta.

Samsung Galaxy Tab S3 on ohut ja virtaviivaisesti muotoiltu tabletti. Se on viimeistelty metallikehyksin ja tarkalla Super AMOLED -näytöllä, joka toistaa värit kirkkaasti ja erottelukykyisesti.  9,7 tuuman kokoinen tabletti tuntuu kädessä miellyttävältä ja kuvakoko on ihanteellinen viihteestä nauttimiseen.

Tehokkaan suorittimen ja nopean neljän gigatavun keskusmuistin ansiosta käyttö on nopeaa ja jouhevaa. Äänentoistosta puolestaan vastaa AKG:n kanssa suunniteltu neljän kaiuttimen stereoääni.

Piirtämistä ja kirjoittamista voi puolestaan tehostaa S Pen -kosketuskynällä. Sen tarkan kärjen sekä miellyttävän muotoilun ansiosta käyttö on hallittua ja vaivatonta. Kaiken viimeistelee Galaxy Tab S3:n pikalataus ja tehokas 6000 milliampeeritunnin akku.

Ominaisuudet:

 • Super AMOLED -näyttö (2048 x 1536 pikseliä)
 • 2,15 gigahertsin neliytiminen suoritin
 • 4 gigatavua keskusmuistia, 32 gigatavua tallennustilaa
 • 13 megapikselin pääkamera, 5 megapikselin etukamera
 • Ultrateräväpiirtoinen (4K UHD) videotallennus (3840 x 2160 pikseliä, 30 fps)
 • 6000 milliampeeritunnin akku
 • Paino 434 grammaa

Samsung Galaxy Tab S3 on saatavilla sekä pelkkänä wifi-versiona että wifi ja 4G -versiona:

Microsoft Surface on tablettien musta hevonen

Microsoft siirtyi tablettien pariin monia muita valmistajia myöhemmin. Samalla lähinnä Windows-käyttöjärjestelmästään tuttu suuryritys osoitti kuitenkin osaavansa luoda myös laadukkaita tabletteja etenkin ammattilaisten tarpeisiin vastaten.

Microsoft Surface Pro 4  erottuu muista tableteista siinä, että kyseessä on oikestaan äärimmäisen ohut kannettava tietokone. Surface Pro onkin enemmänkin hybridilaite, jossa yhdistyvät perinteisen kannettavan tietokoneen ja tabletin parhaat puolet.

Surface Pro 4 on tehokas, mutta samalla äärimmäisen ohut ja kevytrakenteinen tietokone. 12,3 tuuman PixelSense-näyttö tarjoaa värikylläistä  ja tarkkaa kuvaa. Jopa 16 gigatavun nopea DDR3-tyypin keskusmuisti puolestaan huolehtii tietokoneen jouhevasta käytöstä myös vaativissa tilanteissa.

Surface Pro 4:n tehokkain malli on varustettu huipputehokkaalla Intel Core i7 -suorittimella, josta riittää vääntöä ja suorituskykyä myös raskaimpin työprojekteihin. Tallennustilaa löytyy aina 256 gigatavusta jopa massiiviseen yhden teratavun SSD-levyyn asti. Salamannopea ja tehokas tallennustila tuleekin tarpeeseen esimerkiksi isokokoisia videotiedostoja käsiteltäessä.

Surface Pro 4:n näyttö on tavallisesta tietokoneesta poiketen kosketusnäyttö, joten se soveltuu oivallisesti tablettikäyttöön. Lisäksi mukana tulee Surface-kynä, jolla voidaan piirtää ja kirjoittaa suoraan näytölle.

Ominaisuudet:

 • 12.3 tuuman PiselSense-näyttö, tarkkuus 2 736 x 1 824 (267 PPI)
 • Suoritin: 6. sukupolven Intel Core m3, i5 tai i7
 • 4-16 gigatavua keskusmuistia
 • Tallennustila: 128 gigatavua – 1 teratavu
 • 5 megapikselin etukamera (1080p HD -video), 8,0 megapikselin takakamera (1080p HD -video)
 • Tehokas akku, joka riittää jopa yhdeksän tunnin yhtäjaksoiseen videokatseluun
 • Windows 10 -käyttöärjestelmä
 • Paino 766-786 grammaa

Microsoft Surface Pro 4 -mallia saa usesassa eri kokoluokassa ja monella eri tallennuskokoluokalla varustettuna. Alla muutamia esimerkkejä:

Lenovo Yoga Tab 3 Pro pyrkii viihdelaitteeksi televisioiden tilalle

Lenovo tunnetaan niin tietokoneista, älypuhelimista kuin tableteistakin. Lenovo onkin yksi tunnetuimmista Android-valmistajista ja sen laatuun luottavat myös monet ammattilaiset. Tablettipuolella Lenovolla on todellinen ässä hihassaan.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro 10″ on monipuolinen ja tehokas viihdetabletti, joka tarjoaa hyvän kuvanlaadun ja korkeatasoisen äänentoiston. Lisäksi Yoga Tab 3 Pro -mallissa on yhdysrakenteinen videoprojektori, jonka avulla tabletti toistaa kuvaa jopa 70 tuuman (178 cm) kokoiselle alueelle tarkasti 50 lumenin kirkkaudella.

Kätevän rakenteen ja muotoilun ansiosta Yoga Tab 3 Pro on vaivaton käyttää monissa eri asennoissa. Tämän ansiosta sitä voidaan käyttää niin pystyssä, vaakatasossa tai vaikka seinälle ripustettuna.

Roiskesuojattu Lenovo Yoga Tab 3 Pro ei hätkähdä sääolosuhteista IP21-sertifoinnin ansiosta. Lisäksi tabletin tehokas akku tarjoaa virtaa yhdellä latauksella jopa 18 tunniksi. Tehokas akku sopii hyvin myös muiden laitteiden, kuten älypuhelinten, lataamiseen.

Ominaisuudet:

 • 10,1 tuuman WQXGA-näyttö (2560 x 1600 pikseliä, 299 ppi), Multitouch-kosketus
 • Tehokas Intel Atom -suoritin
 • 13 megapikselin automaattitarkentava takakamera, 5 megapikselin etukamera
 • Huipputehokas 10200 milliampeeritunnin akku pikalatauksella
 • Paino alkaen 665 grammaa (paino vaihtelee malleittain)

Lenovo Yoga Tab 3 Pro 10″ on saatavilla sekä pelkkänä wifi-versiona että wifi ja 4G -versiona ja parina eri muistiversiona:

Kalliimmat tabletit tarjoavat ainutlaatuisia ominaisuuksia

Älypuhelinten lailla tablettien hintakirjo on varsin laaja. Jos halvimmillaan tabletin saa alta sadalla eurolla ja kalliimmat maksavat pitkälti toista tuhatta euroa tai enemmänkin, mitä rahalla sitten oikein saa?

Kuten syyt tietotekniikassa aina, syyt löytyvät ”konepellin” alta. Halvimmat tabletit ovat käytännössä aina merkittävästi vanhempaa tekniikkaa ja komponentteja, joita ei enää uusiin malleihin kelpuuteta. Käytännössä tämä tarkoittaa hitaampia suorittimia ja muisteja sekä tehottomampaa akkutekniikkaa. Niin ikään näyttötekniikka on halvemmissa malleissa vähemmän tarkkaa eikä yllä samanlaiseen kirkkauteen ja väriloistoon.

Uudemmissa laitteissa on parempaa tekniikkaa

Halvempi ja vanhempi tekniikka korostuu erityisesti tablettien tallennustilassa ja kameratekniikassa. Uudemmat ja kalliimmat tabletit ovat valo- ja videokuvausominaisuuksiltaan aivan toisella tasolla kuin halvemmat ja vanhemmat tabletit.

Vaikka tablettien ulkomitat muistuttavat uusissa ja vanhoissa toisiaan, juuri tehostunut virrankäyttö sekä paremmin käyttöä kestävät ja nopeammin latautuvat akut ovat yksi selkeimmistä eroista.

Kalliimmissa laitteissa on voitu satsata monipuolisempiin toimintoihin

Tärkeitä ominaisuuksia ovat myös uusien tablettimallien lisäominaisuudet, kuten entistä parempi äänentoisto, paremmat kosketusnäytöt erityisine kosketuskynineen sekä erityisominaisuudet. Näitä ovat vaikkapa Lenovo Yogan ainutlaatuinen videoprojektoriominaisuus tai Microsoft Surfacen tehokkaat tietokoneominaisuudet.

Tekipä tabletilla sitten töitä tai nautti viihdettä eri muodossaan, uudempien ja tehokkaampien komponenttien tuomat edut ovat kiistattomat. Ero on helpoin huomata vaikkapa videokuvauksessa. Halvemman tabletin videokuvan laatu on epätarkkaa ja rakeista, siinä missä uudemmat tabletit kykenevät huipputarkkaan 4k-videokuvaan.

Lisäksi monet vanhemmat tabletit eivät enää päivity uusin käyttöjärjestelmäversioin, joten monet uudemmat pelit ja hyötysovellukset eivät edes toimi vanhemmissa laitteissa.

Näppäimistö helpottaa käyttöä ja lisää näyttöalaa

Vaikka tabletin näyttöala mahdollistaa jo sinänsä kätevän kokoisen virtuaalinäppäimistön käyttämisen, fyysinen näppäimistö takaa aivan eri tasoisen kirjoitustuntuman ja tarkkuuden. Se lisää paitsi kirjoitusnopeutta ja huolellisuutta, myös laajentaa tabletin näyttöalaa entisestään.

Näppäimistön myötä tabletti muuttuukin helposti entistä enemmän kannettavan tietokoneen kaltaiseksi, mutta pienemmässä koossa. Monet näppäimistöt eivät kuitenkaan tee tabletista yhtään kömpelömpää, sillä näppäimistöt saattavat sulatua osaksi tabletin suojakantta. Näin tabletti on ehkä kannettavassa muodossaan hieman paksumpi ja painavampi, mutta silti yhtä helposti liikuteltavissa kuin ennenkin.

Parempi äänentoisto parantaa viihtymistä

Langaton äänentoisto puolestaan parantaa tabletin käyttöä kaikenlaisessa viihdekäytössä. Olipa kyse pelaamisesta, musiikista tai elokuvien ja tv-ohjelmien katsomisesta, langattomat kuulokkeet tai langaton kaiutin tekevät tabletista entistä miellyttävämmän käyttää. Langattomat Bluetooth-tekniikkaa käyttävät kaiuttimet kulkevat helposti tabletin mukana ja tuovat äänentoistoon merkittävästi lisää syvyyttä ja tuntumaa.

Kosketuskynän avulla tabletti laajenee piirustuslehtiöksi

Viimeisenä, muttei vähimmäisenä ovat tehotablettien hyödyntämät kosketuskynät. Mikäli käyttää tablettia esimerkiksi piirtämiseen tai hahmottamiseen, kosketuskynät tekevät tableteista käytännössä mukana kulkevia piirtolehtiöitä. Kuvia on helppo käsitellä ja kuvat jakaa tai lähettää eteenpäin erilaisia sovelluksia käyttäen. Luovaa työtä tekevälle tabletti onkin mitä mainioin apuväline missä ikinä töitä tekeekään.

Tabletit ja niiden lisälaitteet löytyvät helposti Hintaseurannan sivuilta

Hintaseurannan sivuilta voi seurata tablettien ja niiden lisälaitteiden kehitystä sekä saatavuutta helposti. Alla olevista linkeistä on helppo löytää halutut laitteet vain parilla hiirenklikkauksella.

Mikäli haussa on tabletti lapselle tai teinille, kannattaa lukea tämä artikkeli aiheesta.