Kodin äänentoisto hoituu helposti monihuonekaiuttimilla

Viime vuosina ovat niin sanotut monihuonekaiuttimet kasvattaneet suosiotaan tasaista tahtia. Niiden ansiosta perinteiselle yhdessä huoneessa olevalle äänentoistoratkaisulle voi sanoa hyvästit hyvällä omallatunnolla. Laadukas monihuonejärjestelmä on helppo ohjata ja sitä voi laajentaa vaikka osa kerrallaan.

Sonos on monihuonekaiuttimien pioneeri

Monihuonekaiuttimien keskeinen ajatus on yhdistää kaiuttimet langattomasti toisiinsa huoneesta toiseen. Näitä hallitaan kätevästi mobiililaitteella, kuten älypuhelimella, jolla voidaan hallita niin äänenvoimakkuutta, soitettavaa musiikkia kuin myös laitteistoasetuksia.

Sonos tunnetaan monihuonekaiuttimien pioneerinä ja valikoimasta löytyykin useampi erilainen malli eri käyttötarkoituksia varten. Sonos-kaiuttimia voidaan ketjuttaa langattomasti useampi toisiinsa näin kasvattaen samalla Sonos-verkon kattavuutta.

Itsenäisesti toimivista ja vahvistimista riippumattomista kaiutinmalleista yleisimpiä ovat PLAY:1, PLAY:3 ja PLAY:5. Näiden lisäksi valikoimasta löytyy kotiteatterikäyttöön suunnatut PLAYBAR– ja PLAYBASE-kaiuttimet sekä langaton SUB-bassokaiutin alataajuuksien parempaa toistoa varten. CONNECT-järjestelmän avulla on mahdollista liittää perinteinen stereovahvistin osaksi Sonos-äänentoistojärjestelmää.

Eri kokoisia kaiuttimia voi ottaa käyttöön esimerkiksi huonekoon tai käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi PLAYBASE-malli sopii erinomaisesti älytelevision äänentoistoratkaisuksi, kun taas pienempi PLAY:1 sopii hyvin vaikkapa makuuhuoneen kaiuttimeksi. Olipa käytössä mikä tahansa Sonos-kaiutin, hallinta sujuu helposti Sonosin omalla älypuhelinsovelluksella.

Samsung Multiroom jakaa äänen kätevästi verkon yli

Samsung Multiroom tuo langattoman äänentoiston kotiin tyylikkäästi ja älykkäästi. Kaiuttimien sijoittelun voi valita vapaasti ja niitä voidaan käyttää pysty- tai vaaka-asennossa. Musiikkia voidaan puolestaan toistaa suoraan Spotify-sovelluksella älypuhelimella tai tabletilla.

Useita kaiuttimia käytettäessä voi valita kuunnellaanko samaa vai eri musiikkia eri huoneiden kaiuttimista. Musiikkia voidaan toistaa älypuhelimen ja tabletin lisäksi myös suoraan verkkoon liitetyltä tietokoneelta tai NAS-verkkokiintolevyltä.

Samsung Multiroom -järjestelmä tukee Spotifyn lisäksi eri palveluja, kuten Deezer ja TuneIn, joten valinnanvaraa löytyy niin suoratoiston kuin nettiradionkin puolelta.

Eri kaiutinmalleja ovat Multiroom M3 ja Multiroom M7 sekä näiden lisälaitteet Multiroom Hub WAM250 ja Multiroom Link Mate. WAM250 toimii langattoman kaiutinjärjestelmän keskusyksikkönä, johon muut kaiuttimet ovat yhteydessä, kun taas Link Mate mahdollistaa perinteisten langallisten laitteiden liittämisen osaksi Multiroom-monihuonejärjestelmää.

HEOS by Denon on monipuolinen ratkaisu koko kodin äänentoistoon

Helppokäyttöisyys edellä luotu HEOS-järjestelmä on Denonin vastine monihuonejärjestelmiin. Käyttöönotto on helppoa. HEOS-laite liitetään verkkoon, jonka jälkeen ladataan älylaitteelle HEOS-sovellus. Tämän jälkeen molemmat liitetään osaksi kodin langatonta lähiverkkoa ja kokonaisuus on valmis musiikintoistolle.

HEOS-tuoteperheeseen lukeutuu niin yksittäisiä langattomia kaiuttimia kuin kokonaisia kotiteatteripakettejakin. Siinä missä pienin HEOS 1 HS2 taipuu vaikka ulkokäyttöön erikseen hankittavan lisäakun ansiosta, suurikokoisemmat HEOS 3 HSL2, HEOS 5 HSL2 ja HEOS 7 HSL on suunniteltu kodin äänentoistoon huoneen äänentoistotarpeiden mukaan.

Muiden monihuonejärjestelmien lailla HEOS by Denon on ohjattavissa älypuhelimella tai tabletilla omalla sovelluksellaan. Tällöin musiikkia ja laitteiden asetuksia voi käyttää langattomasti nopeasti ja vaivatta. Tuetuista palveluista löytyy Spotify, Deezer, Napster ja monia muita vaihtoehtoja.

Bose SoundTouch on tyylikäs ja laadukas vaihtoehto

Bose SoundTouch puhuu laadukkaan äänentoiston ja helppokäyttöisyyden puolesta. SoundTouch on Bosen vaihtoehto monihuonejärjestelmään, jossa soitto onnistuu näppärästi mobiililaitteen avulla.

Pienempään huoneeseen sopii mainiosti langaton SoundTouch 10 ‑kaiutin, joka tuo ääntä yllättävän tehokkaasti pienestä koostaan huolimatta. Se onkin oivallinen valinta esimerkiksi työ- tai makuuhuoneeseen tuomaan tunnelmaa musiikin kautta.

Wave SoundTouch ‑järjestelmä puolestaan on kuin luotu olohuoneen keskipisteeksi. Tuhdimman äänentoiston ja monipuolisempien soitto-ominaisuuksien ansiosta se sopii musiikintoistotarpeisiin siitä riippumatta onko kyse Spotifyn tai Deezerin kaltaisesta suoratoistopalvelusta, älylaitteen omasta musiikkikirjastosta, perinteisestä cd-levystä tai radiokanavista.

SoundTouch-sovitin puolestaan tekee langallisestakin äänentoistojärjestelmästä langattoman kädenkäänteessä Wi-Fi- tai Bluetooth-yhteyden avulla.

Kuinka valita itselleen sopivin monihuonejärjestelmä?

Viime kädessä kaikki yllä esitellyt monihuonekaiutinjärjestelmät ovat hyvin samankaltaisia ominaisuuksiensa osalta, joten keskinäinen vertailu pelkkien faktojen perusteella on vaikeaa. Hinta, kaiuttimien muotokieli sekä tietenkin sovellustuki ovat selkeitä valintakriteereitä. Esimerkiksi Spotify löytyy kaikista tuettujen sovellusten listalta, mutta vaikkapa Tidal tai Tunein löytyy mahdollisesti vain osasta vaihtoehtoja.

Myös se vaikuttaa valintaan jos kotoa jo löytyy tietyn merkkistä kaiutinta, sillä tällöin olemassa olevan järjestelmän laajentaminen tulee halvemmaksi ja helpommaksi kuin kokonaan alusta asti kootun järjestelmän hankkiminen.

Kuluttajan kannalta tilanne on siis siinä mielessä hyvä, että kaikki merkit ovat laadukkaita ja luotettavia vaihtoehtoja oman kodin tai muun tilan monihuonejärjestelmän kasaamiseen.

Lisää vaihtoehtoja monihuonejärjestelmiin Hintaseurannan sivuilta

Hintaseurannan sivuilta on helppo seurata erilaisten äly- ja monihuonejärjestelmien saatavuutta ja hintakehitystä. Kaiuttimet löydät helpoiten suoraan tästä linkistä.