Kunnon rattiohjain kruunaa syksyn autopelit

Vaikka kaikkia ajopelejä voi pelata pelikonsolin ohjaimella tai tietokoneen näppämistöllä, aivan toisenlaiseen tuntumaan päästään, kun käytössä on rattiohjain. Hyvän rattiohjaimen löytäminen ei ole vaikeaa, kunhan huomioi keskeiset perusasiat.

Rattiohjaimia löytyy moneen lähtöön

Rattiohjaimet voidaan yleisesti ottaen jakaa kahteen ryhmään: pelkkiin ratteihin ja ratti-poljin-yhdistelmiin. Siinä missä ensiksi mainitut sisältävät pelkän rattiohjaimen vaihdelaippoineen ja valintapainikkeineen, yhdistelmäpaketeissa on rattiohjaimen lisäksi erilliset jarru- ja kaasupolkimet. Joissain tapauksissa mukana voi olla esimerkiksi erillinen keppivaihde tai muita epätavallisia ominaisuuksia, kuten kolmas poljin.

Rattiohjainten laadusta saa peruskäsityksen jo rattia päällisin puolin silmäilemällä. Halvemmissa rateissa kaikki osat ovat muovia. Näissä rateissa tuntuma onkin yleensä muovisen kevyt ja osat kenties hieman hataria. Kalliimmat ratit on päällystetty jo ratin osalta laadukkaammilla materiaaleilla ja niiden rakenne on jykevämpi. Osa komponenteista on metallia ja tuntuma on tarkempi. Myös rattia kääntäessä voi tuntea paremman vasteen ja luonnollisemman jäykkyyden kuin halvemmissa perusmalleissa.

Yleisesti ottaen rattiohjainten ja yhdistelmäpakettien laatu ja hinta kulkevat käsi kädessä. Mitä monipuolisempi yhdistelmäpaketti on ominaisuuksiltaan ja mitä laadukkaampia osia siinä on käytetty, sitä korkeampi on hinta.

Vähänkin enemmän ajopelejä pelaavan kannattaakin satsata suosiolla laatuun, sillä se maksaa itsensä paitsi kestävyydessä, myös pelaamisen tuntumassa. Olemme listanneet alle kolme erilaista rattivaihtoehtoa erilaisine ominaisuuksineen ja hieman eri hintaluokista. Kaikki mallit sopivat monenlaiseen ajopelaamiseen ja viime kädessä kyse onkin omista mieltymyksistä.

Logitech-ratit tunnetaan kestävyydestä ja laadukkaasta viimeistelystä

Logitech on pitkän linjan peliohjainvalmistaja, joka tunnetaan myös laadukkaista rattiohjaimistaan. Logitechin valikoimasta löytyvät niin PlayStationille kuin Xboxillekin sopivat rattiohjaimet, joista löytyy myös yhteensopivuus pc-tietokoneille.

Kaksoismoottorilla ja tärinäpalautteella varustettu rattiohjain on laadukkaista osista koottu jämäkkä kokonaisuus. Ohjaustuntuman tarkkuudesta vastaa hiljainen, tarkka ja vinohampainen hammaspyörästö. Kokonaisuutta täydentää kestävä, teräsrakenteinen kolmen polkimen poljinyksikkö.

PlayStation 3- ja PlayStation 4 -pelaajille sopii Logitech G29  -ratti-poljin-yhdistelmä, kun taas Xbox 360-, Xbox One- ja pc-pelaajille sopii Logitech G920.

Thrustmaster on perusvarma valinta rattiohjaimeksi

Thrustmaster T150 RS on erityisesti PlayStation 3:lle ja PlayStation 4:lle suunniteltu jämäkkä ja ergonominen rattiohjain rallipelien ystäville. Lisäksi T150 on myös pc-yhteensopiva.

PlayStation-lisenssin myötä Thrustmaster T150 RS:stä löytyy kaikki PS4:n DualShock-painikkeet share- ja options-näppäimiä myöten. Mukana on myös ristiohjain ja jopa 13 toimintapainiketta. Rattiohjaimeen kiinnitetyt metalliset vaihdevivut on tehty kestämään vuosikausien kovaa käyttöä. Isot säädettävät polkimet tarjoavat herkän ajotuntuman ja ergonomisen ajoasennon.

Hori Racing Wheel 4 on edullinen vaihtoehto hintatietoiselle pelaajalle

Hori Racing Wheel 4 on huokeahintainen ratti-poljin-yhdistelmä PlayStation 3- ja PlayStation 4 -pelikonsoleille. Ratissa on tärinäpalaute ja ohjelmoitavat painikkeet sekä kumipinnoite tukevaa otetta varten.

Kahden muovivalmisteisen polkimen poljinosa mahdollistaa kaasun ja jarrun tarkan hallinnan jaloilla.

HORI Racing Wheel 4

Tämän hetken merkittävimmät ajopelit tarjoavat autoja ja kisoja moneen makuun

Kuluva syksy on erinomaista aikaa ajopelaajien kannalta. Laadukkaita ajopelejä on nimittäin ilmestynyt monelle pelialustalle ja lisää on luvassa lähikuukausien aikana.

Forza Motorsport 7 on Xbox One -pelaajan valinta

Forza Motorsport on Xbox-pelikonsolien suosituin ja arvostetuin ajopelisarja. Jokainen osa on vienyt sarjaa eteenpäin paitsi autojen ja ratojen määrän, myös ajettavuuden, grafiikan ja realismin suhteen. Myös lisäykset, kuten sääolosuhteet ja vuorokaudenvaihtelut ovat rakentaneet peliä osa osalta kohti parempaa ajopelikokemusta.

Satoja autoja ja yli 200 erilaista ratayhdistelmää kattava peli on käsitelty tarkemmin tässä artikkelissamme.

Gran Turismo Sport on PlayStation 4 -kuljettajalle parasta ajamista

Kaikista PlayStation-pelikonsolin ajopelisarjoista Gran Turismo on se kaikkein rakastetuin ja pidetyin. Syynä on kohdalleen hiottu pelattavuus, valtava määrä erilaisia ajoneuvoja, suuri tarjonta erilaisia ratoja sekä mahdollisuus kokea pelin monipuoliset kisat niin yksin kuin moninpelissäkin.

Gran Turismo Sport on PlayStation 4 -pelaajalle ehdottomasti tutustumisen arvoinen tapaus lukemattomine autoineen ja monipuolisine ajotiloineen. Tutustu peliin tarkemmin tämän artikkelin kautta.

Formula 1 -sarjan voi kokea myös videopelinä

Mikäli juuri formulat ovat rata-autoja ja muskelikaaroja lähempänä sydäntä, on oikea valinta tietenkin Formula 1 -teemainen ajopeli. Formula 1 on formula-autojen kuninkuusluokka ja myös monien suomalaisten autourheilun ystävien rakastama laji.

F1 2017 -videopeli sisältää 20 rataa ja kymmenen tiimiä. Mukana on yhteensä 20 kuljettajaa, joihin lukeutuvat myös kotimaamme omat kuskit Valtteri Bottas ja Kimi Räikkönen. Lisää aiheesta voit lukea tästä artikkelistamme.

Project Cars 2 tarjoaa kiinnostavan vaihtoehdon ajosimulaatioihin

Jo ensimmäisellä osallaan huomiota herättänyt Project Cars valloitti autopelaajien sydämen laadukkaalla simuloinnillaan ja laserskannatuilla radoillaan. Samassa hengessä jatkaa myös jatko-osa, Project Cars 2, joka pyrkii viemään ajopelien autosimuloinnin entistä pidemmälle.

Valtava kattaus erilaisia autoja, oikean elämän kilparatoja sekä mahdollisuus kokea autoilla ajamisen riemu simulaation keinoin ovat Project Cars 2:n valttikortteja. Arcademaisen pelaamisen sijaan Project Cars 2 tähtää autenttisuuteen ja pelaajia haastavaan realismin mallintamiseen.

Lisää vaihtoehtoja pelien ohjaamiseen

Lisää erilaisia ohjainvaihtoehtoja PlayStation– ja Xbox-pelikonsoleille löydät Hintaseurannan sivuilta. Katso myös vinkit pelihiiren ja pelinäppäimistön valitsemiseen.