Kuinka valita oikeanlaiset talvirenkaat autoon?

Nokia Hakkapeliitta 8 SUV

Syksy on jo pitkällä ja kelit kylmenevät ympäri Suomea. Suuressa osassa maata yöpakkaset ovat jo täyttä totta ja tämän myötä myös ajoradat ovat saattaneet saada jääpinnan. Uusien talvirenkaiden valinta on siis juuri nyt ajankohtaista, mikäli autossa ei ole uusia ja hyväkuntoisia talvirenkaita entuudestaan.

Tässä artikkelissa käymme läpi eri keliolosuhteiden eroja rengasvalinnan suhteen sekä nostamme esiin muutamia tuotevaihtoehtoja ostamista helpottamaan.

Keliolosuhteet vaikuttavat eniten talvirenkaiden valintaan

Suomi on maantieteellisen muotonsa ansiosta varsin vaihteleva maa olosuhteidensa osalta. Siinä missä esimerkiksi Lapissa voi jo olla kylmä ja pakkasta, eteläisemmässä Suomessa tiet ovat helposti sulat ja märät vielä pitkään. Myös lumipeitteen eroavaisuudet ovat paikoin merkittävät. Nämä puolestaan vaikuttavat talvirenkaiden valintakriteereihin selvästi, sillä erilaiset keliolosuhteet ovat merkittävässä roolissa rengasvalintoja tehtäessä.

Talvirenkaat jaetaan käytännössä kahteen luokkaan: nastarenkaisiin ja kitkarenkaisiin. Molemmilla renkailla on puolensa ja etunsa, hyvässä ja pahassa. Molemmat rengastyypit kuitenkin sopivat Suomen ajo-olosuhteisiin, kunhan vain ymmärtää oman ajotapansa, tuntee ajoneuvonsa ominaisuudet sekä ennen kaikkea ymmärtää erilaisten keliolosuhteiden vaikutukset rengastyypin mukaan.

Eteläisen Suomen vaihtelevissa olosuhteissa keli voi hetkessä vaihtua lumisesta ja jäisestä sulaan ja märkään. Kylmemmässä pohjoisessa lumi yleensä pysyy paremmin maassa ja näin myös tieolosuhteet ovat helpompia ennakoida. Tämä on hyvä huomioida renkaita valitessa, sillä järkevästi tehty ostopäätös säästää sekä renkaita että polttoainetta.

Rengasmerkinnät auttavat rengastyypin valitsemisessa

Autorengasliitto ry on laatinut kattavan ohjeistuksen kuinka tulkita rengasmerkintöjä. Keskeisin näistä on kokomerkintä, josta selviävät muun muassa poikkileikkausleveys, profiilisuhde, vannehalkaisija ja kantavuus- sekä nopeustunnus. Nämä tiedot pitäisi löytyä renkaasta kaikkein isoimmalla tekstillä.

Lisäksi rengasmerkinnöistä selviävät onko rengas sisärenkaaton, missä on renkaan kulumisvaroitin, rengaskohtaiset lisämerkinnät, erikoismerkit ja valmistuskoodi. Autorengasliiton sivuilta löytyvät nämä rengasmerkinnät kuvaselosteen kanssa.

Mitkä renkaat tulisi valita omaan autoon – nastarenkaat vai kitkarenkaat?

Molemmat rengastyypit ovat kehittyneet viime vuosina merkittävästi. Entistä paremmat kumiseokset ja uramuotoilut ovat parantaneet renkaan pitävyyttä kelistä riippumatta. Nastarenkaissa turvallisuus on kehittynyt paremman pidon ansiosta ja samalla ajomukavuus on parantunut. Nykyaikaiset nastarenkaat myös ”syövät” yhä vähemmän tienpintaa, mikä myös lisää renkaiden käyttöikää.

Kitkarenkaissa parannusta taas on tapahtunut paremmassa pidossa. Niin ikään etuna on joustavampi aikataulu renkaidenvaihdon suhteen. Nastarenkaista poiketen kitkarenkaiden käytölle ei ole laissa määrättyä aikaa.

Nastarenkaat ovat turvallisin vaihtoehto Suomen talviolosuhteissa

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että Suomen vaihtelevissa talvioloissa nastarengas on turvallisin vaihtoehto. Nastarenkaat tuovat kaivattua pitoa vaativilla talvikeleillä, jolloin vaihtelua voi olla sohjoisesta loskasta paksuun lumipintaan ja kaikkea siltä väliltä. Etenkin vanhemmissa autoissa, joissa ei ole viimeisintä turvatekniikkaa, nastarenkaat ovat turvallisempi valinta varman päälle pelatessa.

Nastarenkailla on myös lyhyempi jarrutusmatka liukkailla keleillä, sillä nastojen pitävyys on alhaisilla pakkasasteilla selvästi kitkarenkasta parempi. Lisäksi nastarenkailla on helpompaa korjata auton asentoa sivuttaisluistosta.

Kitkarenkaat soveltuvat erinomaisesti tasaisiin olosuhteisiin

Kitkarenkaiden etuna ovat pienempi polttoaineenkulutus, hiljaisempi ajokokemus ja joustavuus renkaidenvaihdossa. Kun talvikelit ovat vähemmän vaihtelevia, esimerkiksi tasaisesti pakkaslumen peittämiä, kitkarenkaat ovat oivallinen vaihtoehto nastarenkaille.

Kun pakkasta on useampi aste, lumi pysyy kuivana eikä tien pinnalle muodostu märkää ja liukasta jääkerrosta. Kuivalla lumella ajettaessa kitkarengas saattaakin tarjota jopa paremman pidon kuin perinteinen nastarengas. Mikäli autosta löytyvät  nykyaikaiset turvavarusteet ja ajo-olosuhteet ovat läpi talven suhteellisen tasaiset, ovat kitkarenkaat varsin hyvä valinta nastarenkaiden sijasta. Esimerkiksi Lapissa kitkarenkaat sopivat etelää paremmin käyttöön tasaisemman lämpötilavaihtelun ansiosta.

Tärkeintä on valita pohjoismaisiin olosuhteisiin tarkoitetut talvirenkaat

Keski-Euroopassa käytetään erilaisia talvirenkaita kuin Pohjosmaissa, sillä kelit ja lämpötilavaihtelut ovat merkittävästi erilaiset. Talvirenkaita valitessa kannattaakin tarkistaa, että renkaat ovat varmasti tarkoitettu pohjoismaiseen käyttöön.

Nastarenkaita edullisemmasta ja laadukkaammasta päästä

Hintaseurannan tämän hetken suosituin nastarengas on Hankook Winter IPike RS W419, joka on korkeatasoinen talvirengas. Se tarjoaa optimoidun otteen, vetovoiman ja ohjattavuuden jäisillä ja lumisilla ajoteillä.  Kyseessä on moninkertaisesti vahvistettu ja XL-merkitty rengas, jolla on erityisen korkea kantokyky. Renkaalla on hiljaisempi pyörimisääni ja korkeampi ajomukavuus.

Parhaaksi arvioitu nastarengasmalli puolestaan on Nokia Hakkapeliitta 8 SUV, joka tuo talviteille ennenkokematonta pitoa ja kestävyyttä. Renkaan Nokian oma Aramid Sidewall -teknologia tuo kestävyyttä ja suojaa yllättäviin ajotilanteisiin. Mallissa käytetty Nokian Eco Stud 8 -konsepti puolestaan tarjoaa äärimmäistä talviturvallisuutta ja pehmeämmän tiekosketuksen. Hakkapeliitta 8 SUV tarjoaa enemmän talvipitoa, ajomukavuutta ja kulumiskestävyyttä.

Vaihtoehtoja kitkarenkaiden valintaan

Hintaseurannan valikoiman tämän hetken edullisin vaihtoehto kitkarenkaista on Kumho IZEN KW31.  Se on pohjoismaista rengastyyppiä oleva kitkarengas, jonka olka-alueilla on jäätä ja lunta poistava muotoilu. Renkaassa on maksimoitu pito ja jarrutusteho lumella. Lisäksi Kumhon kitkarenkaassa on parannettu kaarreajettavuus ja käsittely lumisilla sekä jäisillä teillä.

Kitkarenkaiden parhaaksi arvioitu malli taas on Nokia Hakkapeliitta R2, joka on tyypiltään pohjoismainen kitkarengas. Se tarjoaa erinomaista turvallisuutta jäällä ja lumessa, mutta myös ylivertaista ajotunnetta märällä ja kuivalla ajotiellä. Muotoilun ja materiaalivalintojen ansiosta R2 vähentää polttoaineen kulutusta ja päästöjä.

Lisää rengasvaihtoehtoja Hintaseurannan sivuilta

Sekä nasta- että kitkarenkaita löytyy runsaasti erilaisia vaihtoehtoja Hintaseurannan sivuilta niin auton mallin kuin omien tarpeidenkin mukaan. Nastarenkaat löytyvät omasta osiostaan ja kitkarenkaat omasta luokastaan.