Oculus Rift, HTC Vive ja PlayStation VR vievät pelaajat virtuaalimaailmoihin

Virtuaalitodellisuus eli VR (Virtual Reality) on ollut viimeisen vuoden tai parin ajan kuuminta uutta teknologiaa pelaamisen saralla. Pelien lisäksi virtuaalitodellisuudesta pääsee nauttimaan myös erilaisten virtuaalikokemusten, kuten 360 asteen videoiden muodossa.

Toisin kuin peleissä, virtuaalikokemuksissa ei niinkään pelata, vaan koetaan ympäröivä virtuaalitodellisuus virtuaalilasien tai -visiirien eli eräänlaisen silmikon kautta. Tällöin esimerkiksi elokuvat saattavat olla 360 asteen kokemuksia, jolloin katseltavaa riittää kokonaisvaltaisesti kokijan ympärillä: edessä, sivuilla, takana, ylhäällä ja alhaalla.

Jotta virtuaalipelejä ja -kokemuksia sekä 360 asteen videoita pääsee kokemaan kunnolla, näihin vaaditaan jonkinlaiset virtuaalilasit sekä tietenkin tekniikkaa tukeva peli, kokemus tai elokuva. Näitä löytyy nykyään reilusti sekä ilmaisina että maksullisina ja vieläpä usealle eri alustalle.

Olemme tähän artikkeliin koonneet yleisimmät virtuaalilaitteistot ja esimerkkejä niitä hyödyntävistä peleistä. Samalla kerromme mitä muuta vaaditaan virtuaalitodellisuudesta nauttimiseen.

Oculus Rift aloitti virtuaalilasien uuden aallon

Kirjaimellisesti autotalliprojektina alkunsa saanut Oculus Rift oli markkinoiden ensimmäinen virtuaalilasiprojekti, joka sai suurempaa huomiota. Oculus Riftiä voidaan myös pitää nykyisen VR-buumin aloittajana. Nuoren miehen projektista kehittyivät pian oikeat virtuaalilasit, jotka nykyiselläänkin ovat kenties markkinoiden tunnetuimmat.

Perusmuodossaan Oculus Rift on pc-tietokoneeseen liitettävä virtuaalivisiiri, joka kykenee toistamaan sille luotuja vr-pelejä ja -kokemuksia tehokkaasti syvyysvaikutelman luoden. Oculus Riftin avulla on myös mahdollista katsella 360 asteen videoita kuvattuun ympäristöön eläytyen.

Toimiakseen Oculus Rift vaatii tietokoneelta kohtuullisen paljon tehoa. Käytössä olevien tietokonekomponenttien pitää olla sen verran tehokkaita etenkin näytönohjaimen osalta, ettei aivan mikä tahansa kannettava tietokone riitä. Ennen ostopäätöksen tekemistä kannattaakin tarkistaa, että tietokone todella täyttää sille asetetut minimivaatimukset vr-lasien osalta.

Oculus Riftille on myös saatavilla erillinen liikeohjain, jonka avulla käsillä voidaan ohjata erilaisissa peleissä toimintoja perinteistä peliohjainta tai hiiri- ja näppäimistöohjausta paremmin. Tällöin pelikoneen eteen on hyvä varata riittävästi tilaa pelaajan liikkumista varten.

HTC Vive tarjoaa tämän hetken kokonaisvaltaisimman VR-kokemuksen

Oculus Riftin merkittävin haastaja on HTC Vive. Se aloitti altavastaajana tunnettuuden ja pelitarjonnan osalta, mutta on sittemmin saanut paljon huomiota entistä kehittyneempien virtuaalilasien ansiosta. HTC Vive perustuu hyvin samankaltaiseen tekniikkaan eli korkealaatuiseen virtuaalivisiiriin.

Myös HTC Vivella erilaisten vr-pelien ja -kokemusten nautiskelu onnistuu vaivatta tietokoneella. Tehoa kuitenkin vaaditaan etenkin näytönohjaimen osalta, jotta grafiikka kyetään piirtämään vr-lasien kahdelle 1080 x 1200 pikselin OLED-näytölle 90 hertsin virkistystaajuudella.

Viven suurin valtti on ympäröivän tilan hyödyntäminen. Tällöin myös mukana tulevien liikeohjainten käyttö on turvallisempaa.

Jotta HTC Viven tarjoamasta virtuaalikokemuksesta saa siis kaiken irti, tarvitaan huonetilaa. HTC Viven laseja ja liikeohjaimia varten täytyy asentaa peliympäristöön anturit, jotka osaavat kertoa pelilaitteistolle missä pelaaja kulloinkin on ja missä asennossa. Nämä tiedot laitteisto saa visiirin ja liikeohjainten liikkeitä seuraamalla.

HTC Viven käyttämä tila riippuu hieman pelistä. Yleisesti ottaen tilaa suositellaan minimissään olevan 1,5 x 2 metriä, kun taas jotkut pelit hyödyntävät selvästi isompaa pelialuetta eli jopa 3 x 4 metrin kokoista tilaa.

Halutessaan kuitenkin useimpien pelien pelaaminen onnistuu vaikka paikoillaan istuen, joten tilanpuutteen takia Viveä ei kannata jättää hankkimatta. HTC Vive edustaa tämän hetken vaikuttavinta virtuaalilasilaitteistoa.

Käytännössä suositeltu tilavaatimus on sekä HTC Viven suurin etu että sen mahdollisesti suurin miinustekijä kilpaileviin malleihin verrattuna.

PlayStation VR on valmis paketti pelaajalle

Siinä missä Oculus Rift ja HTC Vive ovat tietokonepelaajille suunnattuja vaihtoehtoja, Sonyn valmistama PlayStation VR on PlayStation 4 -pelikonsoleille luotu virtuaalivisiiri. Myös PSVR-nimellä kulkevat virtuaalilasit ovat jonkin verran tietokoneiden virtuaalilaseja edullisemmat, mutta eivät toisaalta tarjoa aivan pc-käyttöisten virtuaalilasien veroista näytöntarkkuutta laseissaan.

PSVR-lasien etuna on kuitenkin toimivuus kaikkien PlayStation 4 -pelikonsolien kanssa. Samalla PSVR on tällä hetkellä käytännössä ainoa vaihtoehto pelikonsolipelaajien vr-vaihtoehdoksi. PlayStation VR -lasien lisäksi käyttöön tarvitaan PlayStation-kamera, joka määrittää virtuaalilasien käyttäjän sijainnin.

Oculus Riftin ja HTC Viven lailla myös PSVR-pelaajan on syytä varata tilaa vähintään pari metriä suuntaansa VR-pelaamiselle, etenkin seisaaltaan pelaten. Lisätunnelmaa saadaan liikeohjaukseen sopivilla ohjaimilla. Näistä mielenkiintoisin on PlayStation VR Aim Controller, jota käsittelimme erillisessä artikkelissa aiemmin keväällä. Tarvittaessa pelaaminen onnistuu myös PlayStationin omalla ohjaimella. Useimmissa peleissä paremman tuntuman  kuitenkin saa PlayStation Move -liikeohjaimilla.

PlayStation VR -virtuaalilasit ja PlayStation 4 -kamera löytyvät Hintaseurannan sivuilta aina edullisimpaan hintaan. Kiehtovaa kokonaispakettia etsivälle löytyy myös VR-lasit, Farpoint-pelin sekä Aim Controller -aseohjaimen sisältävä Sony Playstation VR + Aim Controller + Farpoint -paketti. Huomaa, että tämäkin paketti vaatii lisäksi PlayStation 4 -kameran.

Samsung Gear VR tuo virtuaalikokemukset älypuhelimille

Mikäli mieli halajaa virtuaalimaailmoihin, muttei omista riittävän tehokasta tietokonetta tai PlayStation 4 -konsolia, on vaihtoehtona sukeltaa virtuaalitodellisuuteen Samsung Gear VR -visiirien kautta. Ne ovat yhteensopivat useimpien tuoreimpien Samsung-älypuhelimien kanssa ja tarjoavat kattavan valikoiman erilaisia VR-kokemuksia, 360 asteen videoita sekä pelejä.

Älypuhelimen tehoja ja kompaktia kokoa hyödyntävä virtuaalivisiiri tarjoaa näppärän vaihtoehdon moninaisille virtuaalikokemuksille lähes missä tahansa. Etuna tietokone- ja PlayStation 4 -käyttöisiin virtuaalilaseihin on langattomuus, sillä Samsung Gear VR ei vaadi lattiaa pitkin viistäviä johtoja tai muuta erillistä laitteistoa toimiakseen.

Samsung Gear VR:n kanssa on kuitenkin tärkeää huolehtia puhelimen akun varauksesta sekä tietenkin siitä, ettei virtuaalihuumassa törmäile ympärillä oleviin esineisiin tai huonekaluihin.

Aiemman Samsung Gear VR -visiirin lisäksi  saatavilla on myös päivitetyt versiot eli Samsung Gear VR (2017)– ja Samsung Gear VR (2018) -mallit, joista molemmat on varustettu erillisellä liikeohjaimella. Nämä mallit ovat yhteensopivia uudempien Samsung-älypuhelimien kanssa, joihin lukeutuvat mallit Galaxy Note8, S8, S8+, S7, S7 edge, S6 edge+, S6 ja S6 edge.

Google Cardboard on halpa askel virtuaalitodellisuuteen

Vielä parempaa yhteensopivuutta ja edullisuutta on tarjolla Google Cardboard -virtuaalilaseilla, joita käytetään lähes minkä tahansa älypuhelinmallin kanssa. Vaikka näillä niin sanotuilla universaaleilla vr-lasimalleilla ei saavuteta kehittyneempien ja monipuolisempien virtuaalisilmikoiden tasoa pelattavuuden ja vr-kokemusten saralla, ne ovat kaikesta huolimatta mainio tapa tutustua virtuaalikokemuksiin edullisesti ja helposti.

Esimerkiksi iPhone- ja Android-yhteensopivat VR Box -virtuaalilasit ovat edullinen tapa nauttia erilaisista virtuaalikokemuksista. Nämä lasit ovat myös oivallinen tapa nauttia vaikkapa YouTuben 360 asteen videoista, jotka avautuvat aivan eri tavalla virtuaalilaseilla katseltuna. VR Box on yhteensopiva kaikkien 4,7 – 6 tuuman iOS- tai Android-puhelinten kanssa. Pakkaus sisältää lasit, puhdistusliinan ja käyttöohjeet.

Windows VR tulossa ensi vuonna

Vaikka nyt eletään virtuaalilasiteknologian uutta nousua ja puhutaan ensimmäisestä vr-sukupolvesta menneiden vuosikymmenten käyttökelvottomien laitteiden jälkeen, heti lähitulevaisuudessa siintää kaikkea uutta kiinnostavaa.

Yksi kiinnostavimmista uutuuksista on Microsoftin oma virtuaalitodellisuustekniikka, joka kulkee nimellä Windows Mixed Reality. Tätä Windows-käyttöjärjestelmän omaa vr-vastinetta ovat lähteneet tukemaan useat valmistajat, kuten  Acer, Lenovo, Dell, HP, Samsung ja Asus. Näistä tiettävästi Samsung saa ensimmäisenä tuotteensa myyntiin, sillä Samsungin lasien on luvattu saapuvan jo marraskuussa.

Näiden Windows-virtuaalilasien tarkoista saapumisajoista, hinnoista ja ominaisuuksista ei vielä tässä kohtaa ole tarkkaa tietoa, mutta varmaa on, että kilpailu kiristyy ja samalla laitetarjonta paranee. Esimerkiksi Windows Mixed Reality -lasien povataan toimivan ilman ulkoisia antureita, joita esimerkiksi HTC Vive tarvitsee vr-lasien käyttäjän liikkeiden paikallistamiseen.

PS4- ja PC-virtuaalimaailman parhaat kokemukset syntyvät peleistä

Vaan mitä olisivat hyvätkään virtuaalilasit ilman niille tarkoitettuja sovelluksia? Niinpä olemme koonneet alle listan tämän hetken kiinnostavimmista vr-peleistä. Vielä kuitenkin toistaiseksi valtaosa isommista vr-peleistä julkaistaan PlayStation VR keihäänkärkenä. Samalla kuitenkin myös pc-puoli näyttää kasvun merkkejä. Tästä johtuen PSVR-puoli on vahvemmin edustettuna fyysisten pelien listalla.

Ohessa otanta tämän hetken vr-hiteistä:

  • Batman Arkham VR – Batman suorittaa supersankarin tehtäviään virtuaalisessa Gothamissa
  • Until Dawn – Rush of Blood – kauhistuttavaa räiskintää veret seisauttavassa ”huvipuistossa”
  • PlayStation VR Worlds – kokoelma erilaisia vr-pelejä ja -kokemuksia, jotka esittelevät mainiosti vr-tekniikkaa
  • Farpoint – räiskintäpeli, jota ohjataan PlayStation VR Aim Controller -ohjaimella
  • Fallout 4 VR – huippusuosittu roolipeli on saanut uusitun version vr-pelinä
  • Doom VFR – kaikkien aikojen legendaarisin räiskintäpeli vr-tulkintana

Virtuaalitodellisuus tarjoaa mahdollisuuksia monenlaiseen viihtymiseen

Virtuaalitodellisuuden mahdollisuudet eivät tietenkään jää vain peleihin tai elokuviin, sillä yhtäältä virtuaalisisältöä voidaan käyttää vaikkapa opiskeluun tai vaikkapa dokumenttien katseluun. Vaikka moni yhdistää virtuaalilasit viihdepelaamiseen, todellisuudessa vain mielikuvitus on rajana käyttötarkoitusten osalta. Esimerkiksi BBC on tehnyt 360 asteen dokumenttivideoita eläinmaailmasta.

Virtuaalitodellisuudesta nauttiminen on alun laiteinvestoinnin jälkeen suhteelliseen edullista, sillä monet pelit ovat halpoja tai jopa ilmaisia. Toisaalta useimmat vr-pelit ovat lyhytkestoisempia ja usein pienikokoisempia kuin kymmenien tuntien mittaiset perinteiset videopelit. Tämä on kuitenkin helposti perusteltavissa sillä, että vr-pelaaminen on huomattavasti intensiivisempää jo silkan liikkumisen ansiosta. Näinpä lyhytkin virtuaalikokemus vastaa helposti pidempää perinteistä konsoli- tai tietokonepelaamista.

Vaikka moni saattaa suhtautua vr-laseihin epäilevästi ja jopa epäuskoisesti, suurin osa virtuaalilaseja koettaneista vakuuttuu jo kertakokemuksella niiden mahdollisuuksista. Yksinkertainenkin pelimekaniikka vakuuttaa helposti, sillä virtuaalitodellisuus tuntuu syvyysvaikutelman ja aidosti ympäröivän maailmansa ansiosta paljon uskottavammalta kuin televisioruudusta katsottu kuva.

Lisäksi 360 asteen videot ja lyhytelokuvat tarjoavat uudelleenkatseluarvoa perinteiseen elokuvaan tai videoihin nähden, sillä tarinan voi katsoa monin eri tavoin. Yhdestä kuvakulmasta katsottuna näkee elokuvasta vain yhden osan.

Vielä toistaiseksi virtuaalitodellisuuden suurin haittaa lienee sen vaatima tila, jota toisinaan varjostavat mukana tulevat johdot. Lopulta huoli on turha, sillä johdot on helppo saada kulkemaan siten, etteivät ne haittaa pelaamista tai muita vr-kokemuksia.

Parhaiten vr-teknologiasta vakuuttuukin siten, että vr-laseja koettaa itse ja uppoutuu avoimin mielin uuden teknologian mahdollisuuksiin. Hintaseurannan sivuilta löytyy runsas valikoima erilaisia vr-laseja, jotka löydät helposti tästä linkistä.