Pelihiiri ja pelinäppäimistö ovat PC-pelaamisen tärkeimmät oheislaitteet

Monet pitävät tietokone- eli pc-pelaamista videopelaamisen kuninkuuslajina. Tietokone tarjoaakin usein isomman pelimäärän ja enemmän erilaisia pelityylejä kuin muut laitevaihtoehdot. Samalla pelikelpoisen tietokoneen hankkiminen on yleensä vaativampaa kuin esimerkiksi pelikonsolin hankkiminen.

Oman pelitietokoneen voi itse koota osista, kunhan tietää mitä tekee. Tätä aihetta käsittelimme alkusyksyn artikkelissa ”Kuinka koota oma pc-pelikone – 10 kohdan ohje”.

Kun pelitietokoneen on hankkinut tavalla tai toisella, kannattaa siihen hankkia myös pelinäppäimistö ja pelihiiri.

Pelinäppäimistö on pelien ohjaamisen keskipiste

Kaikista pc-pelaamisen oheislaitteista näppäimistö on kenties se kaikkein tärkein laite. Sen avulla kirjoitetaan, hoidetaan erilaiset valikkotoiminnot, valitaan pikakomennot ja liikutaan. Juuri tästä syystä näppäimistön merkitys on pelaamisessa kaikkein suurin. Näin myös erot halvan perusnäppäimistön ja laadukkaamman pelinäppäimistön välillä ovat sangen merkittävät.

Kirjoitustuntuma ja muotoilu ovat keskeisiä näppäimistön ominaisuuksia

Näppäimistön kenties kaikkein tärkein ominaisuus on sormituntuma. Tähän vaikuttaa useampi asia aina kytkimistä näppäinten muotoiluun, painallussyvyyteen ja näppäinväleihin. Mikäli näppäimistön painikkeet tuntuvat tuntumaltaan huonolta tai raskailta, pelaaminen alkaa helposti tuntua työläältä ja etenkin nettipeleissä menetetään helposti reaktioaikaa.

Myös näppäimistön muotoilu ja lisätoiminnot ovat keskeisessä roolissa. Esimerkiksi hyvän rannetuen ansiosta näppäimistöä on miellyttävä ja kevyt käyttää ilman, että ranteet tai kämmenlihakset väsyvät. Lisätoiminnot, kuten taustavalaistus, äänenvoimakkuudensäädin tai makropainikkeet tuovat lisää käyttömukavuutta ja parempaa hallittavuutta niin pelikäytössä kuin sen ulkopuolellakin.

Lopulta näppäimistön valintaan vaikuttaa tietenkin myös hinta. Mikäli pelaa vain vähän tai harvakseltaan, kynnys ostaa kallimpaa erikoisnäppäimistöä voi tuntua isolta. Vakavasti pelaamiseensa suhtautuvan harrastajan taas kannattaa satsata hyvään pelinäppäimistöön. Se maksaa itsensä takaisin paremmalla käyttötuntumalla, kestävyydellä ja miellyttävyydellä.

Pitääkö pelinäppäimistön olla langaton vai langallinen?

Vielä muutama vuosi sitten langaton tekniikka ei ollut tarpeeksi luotettavaa vakavaa pelaamista ajatellen. Nykyään erot ovat tasoittuneet merkittävästi ja parhaimmat langattomat näppäimistöt ovat vasteajaltaan samalla tasolla langattomien näppäimistöjen kanssa. Toisin sanoen nykyaikaiset langattomat näppäimistöt sopivat jopa elektroniseen urheiluun ja muuhun nettipelaamiseen yhtä hyvin kuin langallisetkin vaihtoehdot.

Suurin ero tulee käyttömukavuudesta ja omista pelitarpeista. Kun pelataan tietokonepöydän äärellä, jossa näppäimistö ja hiiri ovat lähellä tietokonetta, langattoman näppäimistön edut ovat vähäiset tai olemattomat. Kun taas kyse on sohvapelaamisesta, jolloin tietokone on liitetty televisioon ja pelipiste löytyykin sohvalta, ovat langattomuuden edut kiistattomat. Kun lattialla ei loju ylimääräisiä johtoja, myös siisteys paranee merkittävästi.

Pelinäppäimistöjen kytkimillä on väliä

Käytännössä näppäimistöissä käytetään kahdenlaisia kytkimiä: hiljaisempia ja halvempia kalvokytkimiä sekä jonkin verran äänekkäämpiä ja kalliimpia mekaanisia kytkimiä. Pelaajan kannalta näiden käyttöerot ovat selkeät. Kalvokytkimien ainoaksi eduksi jääkin hinnan ohella yleisesti ottaen maltillisempi ääni. Mekaaniset kytkimet ovat paitsi paljon tarkemmat, myös niiden painallusvaste on selvästi parempi.

Tämän ansiosta pelaaja saa paremman tuntuman painikkeen perille menemisestä, joka tuo paljon paremman hallittavuuden tunteen. Mekaanisissa näppäimissä on myös parempi kirjoitustuntuma sekä lyhyempi painallussyvyys. Näin mekaanisilla kytkimillä varustetuilla näppäimillä on nopeampi reagoida pelitapahtumiin. Tämä näkyy etuna etenkin moninpeleissä.

Mekaanisia kytkimiä löytyy moneen lähtöön, joista yleisimmät ovat MX Cherry -merkin kytkimet. Näistä löytyy eri nimikkeitä eri ominaisuuksien mukaan, kuten esimerkiksi Cherry Red, Cherry Black ja Cherry Brown. Näiden lisäksi joillakin näppäimistövalmistajilla on omat mekaaniset kytkimensä. Esimerkiksi Logitechin käyttämien Romer G -kytkimien väitetään olevan peräti 25 prosenttia nopeammat kuin kilpailevat mekaaniset kytkimet.

Elektronisessa urheilussa näppäimistön laadulla on suuri merkitys

Vaikka kaikenlaiset pelaajat hyötyvät laadukkaammista pelivälineistä, eSports-pelaajalle merkitys on selkeämpi. Mikäli haluaa pärjätä muita laadukkaita pelivälineitä käyttäviä pelaajia vastaan, myös omiin pelivälineisiin on syytä kiinnittää huomiota. Tällöin korostuvat mekaanisten kytkinten lisäksi muut käytännön seikat, kuten näppäimistön koko, makrotoimintojen ohjelmoitavuus, usb-läpivienti ja muut lisäominaisuudet.

Esimerkiksi LAN-tapahtumissa kiertävä pelaaja saattaa haluta niin sanotun tenkeyless-mallisen näppäimistön, josta puuttuu tilaa vievä numeronäppäimistö. Tätä ei monestikaan käytetä pelaamisessa, joten näppäimistön pienempi leveys on kätevä paljon näppäimistöä mukanaan kantavalle pelaajalle. Myös näppäimistön korkeudensäätö voi olla merkittävä tekijä osana käyttömukavuutta.

Suosittuja pelinäppäimistöjä Hintaseurannassa

Hintaseurannan sivuilta löytyy lukematon määrä pelinäppäimistöjä, joiden ominaisuudet eroavat toisistaan paikoin melko paljonkin. Tälle listalle olemme nostaneet neljä suosituimmasta päästä olevaa näppäimistöä ja sisällyttäneet mukaan sekä halvemman että hintavamman pään malleja.

Razer Blackwidow Chroma v2 on mekaanisilla kytkimillä varustettu pelinäppäimistö, joiden näppäimet on testattu kestämään jopa 60 miljoonaa painallusta. Anti-ghostingin ansiosta näppäimistö tukee jopa 10 näppäimen samanaikaista painnallusta viiveettä. Taustavalaistuksen väri on muokattavissa jopa 16,8 miljoonasta värivaihtoehdosta. Razer Synapse -ohjelmiston avulla valaistus saadaan muokattua oman pelityylin tai pelin mukaiseksi. Lisäksi Chromassa on viisi lisämakroa sekä 3,5 millimetrin liitäntä äänen ulostulolle ja mikrofonin sisääntulolle.

Cooler Master MasterKeys Pro S on kompakti tenkeyless-pelinäppäimistö, jossa on taustavalaistus ja helposti ohjelmoitavat makrotoiminnot. Käyttö ei vaadi erillistä ohjelmistoa, joten näppäimistön räätälöinti sujuu helposti vaikka LAN-tapahtumissa lainakoneella. Anti-ghostingin ansiosta useita näppäimiä voidaan painaa alas yhtäaikaisesti toisiaan haittaamatta. MasterKey Pro S -näppäimistöjä on useilla erilaisilla mekaanisilla kytkinvaihtoehdoilla.

Corsair K95 Platinum RGB on mekaanisilla kytkimillä varustettu näppäimistö, jossa on taustavalaistus, erikseen ohjelmoitavat makropainikkeet ja näppäinkohtainen RGB-valaistus. K95 Platinum -näppäimistöjä on saatavilla esimerkiksi Cherry MX Speed- ja Cherry MX Brown -kytkimillä oman kytkinmaun mukaan.  Lisäksi näppäimistössä on rannetuki sekä usb-liitäntä kuulokkeita varten.

Logitech G910 Orion Spark -pelinäppäimistö on varustettu Logitechin omilla Romer G -kytkimillä. Rannetuellinen ja RGB-taustavalaistu (16,8 miljoonaa väriä) pelinäppäimistö sisältää myös yhdeksän ohjelmoitavaa G-painiketta, joihin voi tehdä räätälöityjä makrotoimintoja. Arx Control -sovelluksen avulla älypuhelinta tai tablettilaitetta voidaan käyttää näppäimistön ohessa lisänäyttönä pelitiedoille. Kokonaisuuden viimeistelee kattavien mediapainikkeiden valikoima sekä anti-ghosting-toiminto.

Pelihiiret tarjoavat tarkkuutta ja miellyttävää muotoilua

Näppäimistön ohella tärkein ohjainlaite peleissä on tietenkin hiiri. Siinä missä tavallinen hiiri on tehty halvoista komponenteista, on langallinen ja kattaa vain pari painiketta ilman erillisiä räätälöintimahdollisuuksia, kunnon pelihiiri on aivan toista maata.

Pelihiiret on valmistettu kestämään lukemattomia pelitunteja

Pelihiirissä hiiren käyttöpintaa lukeva sensori on tarkempi ja sen herkkyys on säädettävissä. Eri peleissä käytetään erilaisia tarkkuuksia, joskin myös pelaajakohtaiset mieltymykset vaikuttavat. Esimerkiksi suuremmalla tarkkuudella saavutetaan parempi hallittavuus, kun taas suuremmalla dpi-luvulla päästään nopeampaan liikuteltavuuteen tarkkuuden kustannuksella.

Pelihiirissä on myös painikkeita perushiirtä enemmän ja niitä voidaan määrittää toimimaan erilaisin näppäinohjelmoinnein. Näihin voidaan ohjelmoida esimerkiksi pelikohtaisia pikakomentoja tai jopa makroja eli ketjutettuja komentosarjoja. Tällaisia voivat olla vaikkapa räiskintäpelissä aseen vaihtaminen toiseen ja sen lataaminen samalla tai vaikkapa kokonaisen varustepaketin vaihtaminen pelihahmon päälle yhdellä painalluksella.

Pelihiirissä on myös aina kiinnitetty huomiota miellyttävämpään muotoiluun. Tämän ansiosta käsi voi levätä hiiren päällä tai ainakin tukea valittua käyttöasentoa. Pelihiirissä on myös monesti säädettävä taustavalaistus käyttäjän tarpeen mukaan.

Parhaissa pelihiirissä on ohjelmisto, jolla voidaan räätälöidä hiiren omia käyttäjäkohtaisia asetuksia. Lisäksi monissa hiirissä on oma sisäinen muistinsa, johon voidaan tallentaa näitä käyttäjäkohtaisia asetuksia.

Langallinen vai langaton pelihiiri?

Pelinäppäimistön lailla kysymys laadukkaasta langattomasta toimivuudesta on yleinen kysymys pelihiirten kohdalla. Nykytekniikalla varustetut langattomat pelihiiret ovat käytännössä yhtä nopeita vasteajan suhteen kuin langattomatkin hiiret. Langallisen hiiren suurin etu on tietenkin siinä, ettei sitä tarvitse koskaan ladata tai siihen ei tarvitse vaihtaa paristoja. Langattoman hiiren etu on taas siinä, ettei hiiren johto ota koskaan kiinni mihinkään.

Osa langallisten hiirten käyttäjistä on ratkaissut ”hännän” tarttumisen hankkimilla johdolle erillisen korokkeen, jolloin johto pysyy poissa tieltä, muttei myöskään hidasta käyttöä. Langattomat hiiret taas ovat useimmiten varustettu latausjohdolla, jolloin niitä voidaan käyttää langallisena hiirenä, mikäli akun varaus on alhainen. Lopulta jopa eSports-käyttöä myöden valinta langallisen tai langattoman hiiren välillä on makuasia ja budjettikysymys.

Millainen pelihiiri elektroniseen urheiluun?

eSports-pelaajien kannalta hiiren valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota paitsi hiiren räätälöintiin, myös dpi-arvoon, hiiren omaan muistiin, muotoiluun sekä omaan pelimakuun. Kaikkien pisimmälle viedyt pelihiiret on suunniteltu tiettyjä pelityyppejä ajatellen. Esimerkiksi räiskintäpeleihin tarkoitettu hiiri ei ole välttämättä paras mahdollinen MOBA- tai RTS-peleissä. Toisaalta hyvälaatuinen pelihiiri on pelissä kuin pelissä parempi valinta kuin halpa perushiiri.

Osa haluaa hiiriltään mahdollisimman monipuolista räätälöitävyyttä ja tähän lasketaan mahdollisuus säätää hiiren painoa mukana tulevilla lisäpainoilla. Tähänkin ominaisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota, mikäli se tuntuu omaa pelimakua ajatellen tärkeältä seikalta.

Langattomuuden ja langallisuuden välillä ei ole nykyaikaisilla pelihiirillä juuri merkitystä. Kun kiinnittää huomiota hiiren dpi-arvoon (eli anturin tarkkuuteen), mahdolliseen akunkestoon ja hiiren ohjelmoitavuuteen, lähes mikä tahansa laadukkaampi pelihiiri on hyvä valinta eSports-pelaamista ajatellen.

Suosittuja pelihiiriä Hintaseurannassa

Hintaseurannan sivuilla on valtava määrä sekä langattomia että langallisia hiiriä moneen makuun. Olemme alle nostaneet pari suosittua langallista mallia sekä näiden oheen pari langatonta mallia. Näppäimistöjen lailla myös näiden ominaisuudet vaihtelevat reilusti toisistaan, joten ominaisuuksiin kannattaa tutustua ennen ostopäätöksen tekemistä.

Steelseries Rival 300 on Hintaseurannan tämän hetken suosituin langallinen pelihiiri. Siinä on kuusi tarkasti toimivaa painiketta ja räätälöitävät makrotoiminnot. Ergonomisen muotoilun ansiosta käsi lepää hiiren päällä mukavasti pitkiäkin aikoja. Samainen muotoilu rajaa hiiren vain oikeakätisten käytettäväksi. SteelSeries Rival 300 loistaa myös kirjaimellisesti. Vierityspyörä on valaistu, samoin sivustat. Valoihin saa kolme eri efektiä, ja niiden kirkkautta voi säätää.

Razer Deathadder Chroma on varustettu 10 000 dpi:n optisella sensorilla, joka mahdollistaa 200 ips:n liikenopeuden ja 50 g:n kiihtyvyyden jopa pienimmillä herkkyyksillä. Chromassa on 16,8 miljoonan värivaihtoehdon RGB-valaistus, hienosäädettävät näppäimet sekä monipuolinen ohjelmisto, jolla hoituvat niin hiiren asetusten tekemiset kuin päivityksetkin. Lisäksi ohjelmisto antaa kattavia tilastoja hiiren käytöstä.

Logitech G403 Prodigy Wireless on Hintaseurannan suosituin langaton pelihiiri. Se toimii 2,4 gigahertsin taajuudella ja huippunopealla yhden millisekunnin päivitysnopeudella. Taustavalaistuksena toimii 16,8 miljoonan värin RGB-valaistus. Anturi on huipputarkka ja toimii lähes kaikilla alustoilla. Säätövaraa siitä löytyy 200 – 12 000 dpi:n välillä! Mukana tulevilla lisäpainoilla voidaan räätälöidä hiiren kokonaispainoa omia pelimieltymyksiä vastaavaksi. Kokonaisuus on viimeistelty ohjelmoitavilla painikkeilla, hiiren omalla muistilla ja ergonomisella muotoilulla.

Trust GXT 130 Wireless Gaming Mouse on edullinen ja led-valaistu pelihiiri. Tarkkuussäätöä löytyy 800 ja 2400 dpi:n välillä. Miellyttävän muotoilun ja laadukkaan kumipinnoitteen ansiosta hiiri ei lipsu edes tiukoissa pelitilanteissa. Peruspainikkeiden ja vierityspainikkeen lisäksi hiiressä on peräti kolme eri peukalonäppäintä.

Hintaseurannasta löydät myös hiirimatot pelaamiseen

Hyväkin pelihiiri hyötyy hyvästä hiirimatosta, sillä hiiren liikkuvuus ja anturin toimivuus ovat kaikki kaikessa. Hiirimatot voidaan jakaa käytännössä kahteen luokkaan: koviin ja pehmeisiin.

Kovat hiirimatot ovat tukevia ja sellaisina kestävämpiä kuin pehmeät hiirimatot. Niiden huonona puolena on hankala kuljetettavuus, mikä voi tulla esteeksi jos matkustaa paljon pelitapahtumissa.

Pehmeät hiirimatot on helppo kääriä rullaksi, jolloin ne kulkevat näppärästi mukana. Pehmeät hiirimatot kuitenkin kuluvat selvästi enemmän käytössä.

Hiirimattoa valitessa on hyvä miettiä sen sijaintia peliympäristössä esimerkiksi hiirimaton koon suhteen. Myös pintamateriaaleihin on hyvä kiinnittää huomiota. Viime kädessä oikeanlaisen hiirimaton ostaminen on kuitenkin puhtaasti makuasia.

Erilaisia hiirimattoja löytyy Hintaseurannasta runsaat pari sataa.

Laadukkaat pelivälineet tuovat voiton

Paljon pelaavalle pelaajalle laadukas pelinäppäimistö ja hyvä pelihiiri ovat avainasemassa pelistä nauttimisen kannalta. Ne myös näyttelevät merkittävää roolia moninpeleissä, sillä pienetkin viiveet tiukoissa yhteenotoissa merkitsevät eroa voiton ja tappion välillä.

Omia pelivälineitä ja tietokoneen oheislaitteita valitessa kannattaa aina kiinnittää huomiota näiden ominaisuuksiin, räätälöitävyyteen ja käyttömukavuuteen.

Hintaseurannan sivuilta löytyy kattava valikoima näppäimistöjä sekä langallisia ja langattomia hiiriä. Näistä jokainen taatusti löytää tarpeensa mukaisen vaihtoehdon.