Näin valitset puhelimen ikäihmiselle

Vaikka nykyaikaiset älypuhelimet ovat ominaisuuksiltaan sopivia lähes kaikille käyttäjille, aivan jokaiselle ne eivät ole ongelmattomia. Toimintojen liiallisuus, monimutkainen käyttöliittymä, pieni näyttö tai fyysisten painikkeiden puuttuminen voivat olla etenkin ikäihmisille hankalia. Senioripuhelin voi ratkaista ongelman.

Mikä on senioripuhelin?

Niin sanottu senioripuhelin sopii monelle iäkkäämmälle käyttäjälle tavallista älypuhelinta paremmin. Senioripuhelin on usein varustettu paitsi fyysisillä painikkeilla, sen ominaisuudet ja käyttöliittymä on luotu vanhempaa käyttäjää ajatellen. Yleisesti ottaen vakio-ominaisuuksia ovat selkeä näyttö, iso kirjasinkoko, riittävän isot painikkeet sekä aputoiminnot, jotka auttavat puhelimen käyttöönotossa vaikkei aiempaa puhelinkokemusta juuri olisi.

Monelle eläkeläiselle soveltuu myös tavallinen älypuhelin, kunhan käyttöönotossa huomioidaan käyttöä helpottavat ominaisuudet ja aputoiminnot. Ominaisuuslistan alle olemme nostaneet viisi erilaisin ominaisuuksin varustettua puhelinmallia

Hintaseuranta puhelimet ikäihmiselle

Senioripuhelin – viisi keskeistä ominaisuutta

Olemme alle listanneet senioripuhelimen tärkeimmät ja keskeisimmät ominaisuudet, joita tulee ottaa huomioon puhelinta valitessa. Ominaisuudet eivät ole tiukassa tärkeysjärjestyksessä, sillä viime kädessä puhelin tulee aina valita käyttäjän omien tarpeiden, kunnon, toiveiden ja vaatimusten mukaisesti.

1. Helppokäyttöisyys on senioripuhelimen keskeinen ominaisuus

Olipa hankinnassa sitten perinteisempi simpukkapuhelin, kapulamallinen kännykkä tai älypuhelin, sen keskeinen ominaisuus on helppokäyttöisyys. Tällä tarkoitetaan niin puhelimen perustoimintoja, kuten soittaminen, vastaaminen ja esimerkiksi numeroiden valitseminen. Näitä ovat myös puhelimen valikoissa liikkuminen ja äänenvoimakkuuden säätäminen.

Myös puhelimen kielivalinta on tärkeä osa puhelimen helppokäyttöisyyttä. Useimmat Suomessa myytävät puhelimet ovat toki jo valmiiksi suomenkielisiä, mutta kieliasetus kannattaa tarkistaa puhelinta ostettaessa ja erityisesti silloin jos puhelimen tuleva omistaja puhuukin suomen sijasta jotain muuta kieltä äidinkielenään.

2. Näytön ja kirjasimen koko vaikuttaa puhelimen luettavuuteen ja käytettävyyteen

Älypuhelimissa on käytännössä aina suhteellisen iso näyttö, mutta monesti puhelinten teksti on perusasetuksilla liian pienikokoista. Erityisissä senioripuhelimissa tähän on kiinnitetty paremmin huomiota. Viime kädessä käyttäjän oma näkökyky silmälaseilla tai ilman vaikuttaa siihen kuinka selkeästi näytön teksti on luettavissa.

Tekstin koko kannattaa siis tarkistaa ennen puhelimen valitsemista mahdollisuuksien mukaan. Yleensä senioripuhelimissa on jo valmiiksi isompi kirjasinkoko, jotta luettavuus olisi helpompaa. Useimmissa puhelimissa tekstin kokoa saa helposti muutettua puhelimen asetuksista. Esimerkiksi iPhonessa tekstikoon muutos tapahtuu Asetuksista Näyttö ja kirkkaus -sivun Tekstin koko -kohdasta.

3. Isot ja selkeät painikkeet auttavat puhelimen käyttämisessä

Monissa älypuhelimissa ei erillisiä fyysisiä painikkeita ole näytöllä lainkaan, mutta senioripuhelimista löytyy myös näitä ominaisuuksia. Perinteisimmissä matkapuhelimissa painikkeet ovat fyysisiä ja ne voivat helpottaa puhelimen käyttöä merkittävästi, mikäli älypuhelimen käytöstä ei ole aiempaa kokemusta.

Jos iän tai sairauksien myötä alkaa käsissä olemaan vapinaa, isot ja selkeät fyysiset painikkeet ovat entistä merkittävämmässä roolissa. Näiden painamisesta saa selkeän ja tuntuvan vasteen. Myös painallusvirheiden riski vähenee tuntuvasti.

4. Turvapainike voi olla kultaakin arvokkaampi ominaisuus

Vaikka aivan kaikki seniorit eivät turvapainiketta puhelimessaan kaipaa, monelle tämä helppokäyttötoiminto on lähes korvaamaton. Turvapainike on toiminto, jota painetaan esimerkiksi hädän sattuessa.

Mikäli esimerkiksi kärsii muistisairaudesta, voi juuri turvapainikkeen opettelu olla hyvinkin tärkeässä roolissa uuden puhelimen käyttöönottoa. Siihen voidaan määrittää esimerkiksi lähin omainen tai avustaja, joka näin tavoitetaan hädän sattuessa helposti ja ilman puhelimen valikoita kahlaamatta.

5. Puhelimen tulee sopia hyvin käteen ja pysyä otteessa

Senioripuhelimesta tai mistä tahansa puhelimesta on tärkeää saada hyvä ja tukeva ote. Mikäli puhelin ei tunnu hyvältä kädessä tai se lipsuu kokonsa takia helposti  pois kädestä, muilla ominaisuuksilla ei ole juurikaan merkitystä. On tietenkin pitkälti käyttäjän tottumuksista ja kädestä kiinni miten hyvin tai huonosti tietynlainen ja tietyn kokoinen puhelin pysyy kädessä. Parhaiten tämä selviää tietenkin itse koettamalla.

Etenkin monet nykyiset älypuhelimet saattavat tuntua vanhusten käsissä liian liukkailta tai ohuilta. Onneksi monet senioripuhelimet ovat otetuntumaltaan jämäkämpiä ja paremmin käteen istuvia. Myös osa älypuhelinten kuorista lisää puhelimen pitoa merkittävästi. Mikäli seniorilla on käytössään älypuhelin, kannattaa tutustua kyseisen puhelinmallin lisävarusteisiin.

Esimerkkejä iäkkään ihmisen puhelinvalinnaksi

Mikäli ikää on jo enemmän, on niin sanottu senioripuhelin varma valinta. Näitä löytyy niin perinteisinä fyysisen painikkeen puhelimina kuin myös senioreille sovitettuina älypuhelimina. Olemme koonneet alle viisi erilaista vaihtoehtoa, joista löytyy vaihtoehtoja moneen tarpeeseen. Esimerkiksi senioripuhelimiin erikoistuneen Doron mallistosta löytyy lisää vaihtoehtoja eri senioripuhelinten joukosta.

Doro on varma valinta senioripuhelimeksi

Doro 6031 on Hintaseurannan suosituin Doro-malli. Se on helppokäyttöinen ja simpukkamuotoiltu matkapuhelin kameralla. Suljettavan kannen ansiosta puhelimen näyttö pysyy hyvin suojattuna, kun puhelin ei ole käytössä. Hyvin erottuvien näppäinten ja isojen merkkien ansiosta puhelimen painikkeita on helppo käyttää. Doro 6031 on myös yhteensopiva kuulolaitteen (HAC) kanssa. Lisäturvaa puhelin tuo helppokäyttöisistä turvatoiminnoista, joihin lukeutuu esimerkiksi avunpyyntötoiminto sekä esiasetettu hälytys tekstiviestinä.

Beafon on varteen otettava kilpailija ikäihmisen puhelimeksi

Beafon SL670 on simpukkamallinen senioripuhelin, jossa on isot näppäimet, pieni värinäyttö kannessa ja selkeä isompi värinäyttö sisäpuolella. Lisäksi puhelimessa on kamera omalla painikkeella, hätäsoittopainike, värinähälytys, taskulamppu, FM-radio, herätyskello ja monia muita elämää helpottavia toimintoja.

Nokia on merkki, johon myös vanhempi sukupolvi luottaa

Vuoden 2017 Nokia 3310 on monen ikäihmisen käteen sopiva retropuhelin. Kauniisti ja perinteitä kunnioittaen muotoiltu kapulamallinen puhelin on selkeä ja helppokäyttöinen. Ylimääräisistä älyominaisuuksista karsittu Nokia 3310 sopii erinomaisesti puhelimen peruskäyttöön eli soittamiseen, puheluihin vastaamiseen ja tekstiviestien käyttöön. Kunnon akun ansiosta puheaikaa on yli 20 tuntia ja valmiusaikaa jopa hurjat 25 päivää yhdellä latauksella. Mikäli puhelimessa ei tarvita erillistä turvapainiketta tai älyominaisuuksia, on Nokia 3310 oivallinen peruspuhelin myös vanhukselle.

Huawei on edullinen ja laadukas vaihtoehto älypuhelimelle

Huawei Y6 2017 -älypuhelin on edullinen, mutta toiminnoiltaan monipuolinen ja suorituskykyinen puhelin, joka sopii myös vanhemmalle käyttäjälle. Etu- ja takakameralla varustettu Huawei Y6 käyttää Android-käyttöjärjestelmää, josta löytyvät kaikki toiminnot suomeksi sekä runsaasti erilaisia apukäyttötoimintoja käyttäjän tarpeiden mukaan. Tekstin kokoa on helppo muuttaa ja isot ikonit kosketusnäytöllä mahdollistavat puhelimen helpon hallittavuuden. Kevytrakenteinen Huawei Y6 on testattu myös ikäihmisten käytössä ja todettu helposti hallittavaksi kokonaisuudeksi täysverisestä älypuhelinsuunnittelusta huolimatta.

Apple iPhone on maailman tunnetuin ja intuitiivisin älypuhelin

Apple iPhone SE on maailman tunnetuimman älypuhelinmerkin edullisin vaihtoehto. Se on silti täysiverinen iPhone-puhelimen. Kirkkaan ja selkeän näytön sekä isojen ja tunnistettavien symbolien avulla puhelimen käyttö on helppoa. Puheohjauksen ansiosta läheiset ihmiset tavoittaa helposti vaikka ilman puhelinmuistion käyttöä. Myös monet aputoiminnot auttavat puhelimen käytössä esimerkiksi värisokeudesta huolimatta. Monipuoliset sovellukset ja laadukas kamera mahdollistavat puhelimen monipuolisen käytön niitä tarvitsevalle käyttäjälle. Laajan suojakuoritarjonnan ansiosta iPhone SE:stä on mahdollisuus räätälöidä paremmin kolahduksia ja putoamisia kestävä sekä paremmin otteessa pysyvä.

Hintaseurannan sivuilta löytyy lukematon määrä puhelimia

Yllä esille nostetut esimerkkimallit ovat vain pieni osa Hintaseurannan kattavaa puhelinvalikoimaa. Sieltä löytyy niin älypuhelimet, Doro-senioripuhelimet kuin monet muutkin vaihtoehdot monipuolisilla lajitteluvaihtoehdoilla sekä lähes reaaliaikaisesti päivittyvillä hintatiedoilla.

Hintaseuranta puhelimet ikäihmiselle

One Comment on “Näin valitset puhelimen ikäihmiselle”

  1. Aina ei uutta puhelinta tarvitse hankkia ikääntyneelle, vaikka käyttö vaikeutuisikin. Nykyisestä tutusta kännykästä saadaan myös ikääntyneelle helposti käyttäjäystävällisempi asetuksilla ja ilmaisilla app:eillä.

Kommentit on suljettu.