Tehokkaat näytönohjaimet pelaamiseen

Kaikki tietokoneet vaativat näytönohjaimen toimiakseen, sillä ilman näytönohjainta ei yksinkertaisesti muodostu näytölle tai televisioruutuun kuvaa. Aivan kaikki näytönohjaimet eivät kuitenkaan sovellu pelaamiseen ja siksi käytämmekin tässä artikkelissa sanaa pelinäytönohjain, koska kyse on pelikäyttöön suunnatusta näytönohjaimesta.

Näytönohjaimissa on valtavasti eroja monella eri tasolla. Selkein ero on tietenkin tarkkuus, johon näytönohjain kykenee, mutta yhtäältä keskeisiä asioita ovat virkistystaajuus, liitännät ja muut ominaisuudet, joita käymme läpi alla olevassa tekstissä.

Pelinäytönohjain on visuaalisesti vaikuttavan pelin sydän

Näytönohjaimet jaetaan käytännössä kahteen luokkaan: integroituihin eli yhdysrakenteisiin näytönohjaimiin ja näytönohjainkortteihin, jotka usein ovat synonyymi pelinäytönohjaimelle. Toisinaan näistä käytetään myös sanaa näyttis tai grafiikkakortti.

Yhdysrakenteisella näytönohjaimella tarkoitetaan tietokoneen emolevyllä olevaa näytönohjainpiiriä, joka yleensä riittää vain tietokoneen peruskäyttöön. Integroiduissa näytönohjaimissa on usein vain vähän omaa muistia ja niiden suorituskyky ei riitä etenkään enemmän tehoa vaativiin peleihin lainkaan. Poikkeuksen tekevät lähinnä tehoa vaatimattomat pelit, kuten selainpelit tai selvästi vanhemmat tietokonepelit, joiden tehovaatimukset nykyaikainen tietokone täyttää yleensä helposti.

Pelikäyttöön tarkoitetuissa kannettavissa tietokoneissa on pelaamisen kannalta riittävän tehokas näytönohjain, kun taas pöytäkoneissa vaaditaan lähes aina erillinen näytönohjainkortti. Sana kortti viittaa emolevyllä oleviin korttipaikkoihin, joihin näytönohjain liitetään. Nykyisin käytössä yleisin on PCi-E-väylää käyttävä korttipaikka, johon myös pelinäytönohjain liitetään. Joissain tapauksissa tehokas pelinäytönohjain voi koonsa puolesta viedä jopa kahden korttipaikan edestä tilaa.

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mitä uudempi peli ja mitä korkeammalla näytöntarkkuudella sitä halutaan pelata, sitä tehokkaampi pelinäytönohjain käyttöön myös vaaditaan. Toisin sanoen nykyaikaisten pelien pelaamiseen vaaditaan erillinen näytönohjain yhdysrakenteisen vaihtoehdon sijasta.

Etenkin uudempia 3D-grafiikalla toteutettuja pelejä ja erityisesti vr-laseilla pelattavia pelejä varten tulee olla tehokas pelinäytönohjain, jotta pelin visuaaliset elementit toistuvat näytöllä tarkasti ja takkuilematta.

Vaikka näytönohjainvalmistajia on lukemattomia, käytännössä pelinäytönohjainten tekniikka perustuu kahden eri yrityksen tekniikkaan. Sekä NVIDIA että AMD ovat molemmat tunnettuja ja arvostettuja valmistajia, joiden näytönohjainpiirit ja tekniikat kilpailevat sekä parhaasta suorituskyvystä että mahdollisimman yksityiskohtaisesta ja realistisesta tavasta mallintaa peligrafiikkaa.

Pelinäytönohjainten eroja mitataan mittaustuloksin

Mitään yksiulotteista tapaa verrata pelinäytönohjainten tehoja ja ominaisuuseroja ei ole. Jokainen peli tukee näytönohjainten ominaisuuksia hieman eri tavoin, joka tekee täysin vertailukelpoisista mittaustuloksista vaikeaa.

Yleisesti ottaen parhaana testialustana on pidetty kotimaista 3DMark-ohjelmistoa, joka mittaa näytönohjainten ominaisuuksia lukuisin erilaisin graafisin testein. 3DMarkin valmistajan, Futuremarkin sivuilta saakin aina ajankohtaisia mittaustuloksia näytönohjainten keskinäisistä tehoista. Sivuilta selviää näytönohjainmallin lisäksi sen keskimääräinen hinta, 3DMark-testin tulos, tehokkuus hintaan nähden ja kyseisen mallin suosio.

NVIDIA GeForce -pelinäytönohjaimet tarjoavat lyömätöntä tehoa pelaamiseen

NVIDIA tunnetaan pitkän linjan näytönohjainvalmistajana, joka on tuonut sukupolvi toisensa jälkeen uudenlaista ja entistä tehokkaampaa näytönohjainarkkitehtuuria pelaajien iloksi. Uusinta tekniikkaa edustaa Pascal-arkkitehtuuri, joka kykenee entistä suorituskykyisempään visuaaliseen loistoon ja erikoistehosteiden toistoon.

GeForce-pelinäytönohjainten tehokkainta kärkeä edustaa GeForce GTX 1080 Ti -mallisto, joka tarjoaa hurjaa suorituskykyä peliin kuin peliin. Moniytiminen ja 12 miljardista transistorista koostuva GeForce GTX 1080 Ti sisältää 11 gigatavua huippunopeaa GDDR5X-muistia. PCIe 3.0 -väylää tukeva pelinäytönohjain kykenee jopa 7680 x 4320 tarkkuuteen 60 hertsin virkistystaajuudella.

GeForce Experience -ohjelmiston avulla löytyvät aina uusimmat ajurit ja ohjelmistot pelinäytönohjaimelle. Lisäksi mukana tuleva ohjelmisto osaa automaattisesti  määrittää pelikohtaiset asetukset optimaalisiksi. Ohjelmistosta löytyy tuki myös huipputarkoille ruudunkaappauksille jopa 360 asteen kuvat mukaan lukien. NVIDIA VRWorks tuo puolestaan yhteensopivuutta useiden eri virtuaalilasien kanssa.

Muita keskeisiä ominaisuuksia ovat Direct X 12-, HDR- ja G-Sync-tuki. GeForce-pelinäytönohjaimet kykenevät jopa 240 hertsin virkistystaajuuteen ilman kuvan repeilyä.

Esimerkkituotteita NVIDIAn GTX 10 -sarjan pelinäytönohjaimista

ASUS GeForce GTX 1080 Ti edustaa NVIDIAn pelinäytönohjainten tehokkainta mallistoa. Yllä mainittujen ominaisuuksien ansiosta se tarjoaa lyömätöntä suorituskykyä kaikenlaisissa peleissä ja vieläpä äärimmäisen monipuolisesti räätälöitävin ominaisuuksin. Uudetkin tehoa vaativat pelit suoriutuvat 4k-ultrateräväpiirrolla tai jopa korkeammalla tarkkuudella kauniisti ja nykimättä. Tämän tason pelinäytönohjaimella pullonkaulaksi muodostuukin helposti joko tietokoneen oma suoritin tai vaihtoehtoisesti pelinäyttö, jolta niin ikään vaaditaan riittävää tarkkuutta kuvan esittämiseksi.

GTX 1080 Ti -mallisto edustaa tämän hetken näytönohjainten kirkkainta kärkipäätä tehojen ja ominaisuuksien osalta. Futuremarkin testeissä mallisto on tämän hetken kolmas ja ykkönen saatavilla olevista malleista . GTX 1080 Ti -mallien hintahaarukka on laaja: halvimmat lähtevät noin 750 eurolla, kun taas kalliimmat kortit lähenevät noin 950 euron tasoa.

MSI GeForce GTX 1080 Gaming X 8 GB on sekin äärimmäisen tehokas pelinäytönohjain, mutta hieman vähemmällä määrällä muistia kuin Ti-päätteinen isovelimallinsa. Kahdeksan gigatavun huippunopea muisti, ja Twin Froxr VI -jäähdytys tarjoavat loistavan suorituskyvyn alhaisella virrankulutuksella. Tehoa löytyy kuitenkin helposti ultratarkan 4k-tarkkuuden pelaamiseen.

GTX 1080 -sarjan kortit asettuvat Futuremarkin vertailussa kuudenneksi. Hintataso puolestaan vaihtelee 600 euron molemmin puolin.

Gigabyte GeForce GTX 1070 AORUS on huomattavasti edullisemman hintaluokan pelinäytönohjain, mutta tarjoaa tästä huolimatta tehokkaan ja suorituskykyisen vaihtoehdon kaikenlaiseen pelaamiseen. Kahdeksan gigatavun muisti ja monipuoliset liitännät takaavat miellyttävän pelikokemuksen jopa huippukorkeilla näytöntarkkuuksilla, kuten esimerkiksi 4k-näytöillä pelattuna. GeForce GTX 1070 sopii erinomaisesti myös vr-lasien kanssa käytettäväksi.

GTX 1070 -sarjan kortit ovat tehoiltaan NVIDIAn malliston ylempää keskitasoa ja sijoittuu Futuremarkin vertailussa sijalle 12. Merkillepantavaa on, että hinta/teho-suhde on listan kärkipäätä.  Hintaluokkansa puolesta GTX 1070 -sarjan kortit ovat huomattavasti 1080 Ti -malleja halvempia. Karkeasti ottaen hintahaarukka on vajaasta 400 eurosta noin 550 euroon.

AMD haastaa kilpailijansa Radeon RX Vega -mallistollaan

AMD tunnetaan paitsi tehokkaista suorittimistaan, myös tehokkaista pelinäytönohjaimistaan. AMD:n uusin arkkitehtuuri tällä saralla kulkee nimellä Vega ja se tarjoaa varteenotettavan haastajan NVIDIAn GeForce-mallistolle.

Uuden sukupolven näytönohjainteknologiaa edustava teho rakentuu hyvin samankaltaisten ominaisuuksien varaan kuin kilpailevallakin merkillä. 2084-bittisen muistiväylätekniikan ja kahdeksan gigatavun huipputehokkaan HBM2-muistin ansiosta Radeon RX Vega -mallisto kykenee haastamaan jopa kaikkein nopeimmat GeForce-kortit näyttävyydessä ja suorituskyvyssä.

Olipa kyse sitten ultrateräväpiirtoisesta 4k-näytöntarkkuudesta, vr-lasein pelattavista peleistä tai korkean virkistystaajuuden peligrafiikasta, Radeon RX Vega vastaa haasteisiin tehokkaasti ja monipuolisella yhteensopivuudella.

FreeSync-ominaisuutta tukevat Vega-pelinäytönohjaimet tarjoavat Direct X 12 -tuen. Radeon RX Vega -pelinäytönohjaimia on saatavilla sekä ilma- että nestejäähdytteisinä malleina.

Esimerkkimalleja Radeon RX Vega -malliston pelinäytönohjaimista

Gigabyte Radeon RX Vega 64 Watercooling on huipputehokas vesijäähdytteinen pelinäytönohjain kahdeksan gigatavun HBM2-muistilla ja PCI-E-väyläisellä liitännällä. Monipuoliset liitännät, 2048-bittinen muistitekniikka ja jopa 7680 x 4320 tarkkuuteen yltävä suorituskyky tekevät RX Vega 64 -pelinäytönohjaimesta laadukkaan vaihtoehdon monipuoliseen pelikäyttöön.

AMD-valmisteisista korteista RX Vega 64 -kortit ovat parhaasta ja tehokkaimmasta päästä. Parhaan tuloksen näissä saa vesijäähdytetyistä malleista, joka sijoittuukin Futuremarkin vertailussa sijalle 5.

Ilmajäähdytteiset mallit jäävät tehoiltaan hieman jälkeen ja ovat myös täten hieman vesijäähdytteisiä malleja halvempia. Radeon RX Vega 64 -mallit sjoittuvat hinnoiltaan reilusta 600 eurosta noin 850 euron hintaluokkaan.

Sapphire Radeon RX Vega 56 on kovaa vääntöä ja lujaa suorituskykyä tarjoava pelinäytönohjain, joka yltää jopa huipputarkkaan 5k-tarkkuuteen. Kahdeksan gigatavun muisti, PCI-E Express 3.0 -väylätuki ja monipuoliset liitännät tekevät tästä varteenotettavan pelinäytönohjaimen ilman suuria kompromisseja.

Radeon RX Vega 56 -sarjan pelinäytönohjaimet ovat tehokkaita monenlaiseen pelikäyttöön, vaikka eivät aivan yletäkään Vega 64 -malliston tehoihin. Tästä huolimatta malli pärjäsi hyvin Futuremarkin testeissä päätyen listassa sijalle 9. RX Vega 56 -mallien kortit ovat myös hieman isovelimalliaan halvempia. Hintahaarukka on noin 500-550 euroa.

Yhteenveto pelinäytönohjaimista

Siinä missä aiemmin eri näytönohjainmerkit erottuivat toisistaan selkeämmin ominaisuuksien osalta, nyt valmistajat ovat entistä lähempänä toisiaan. Suurimmat pelinäytönohjainten erot löytyvätkin valmistajien eri mallien sisällä muistimäärän ja suoritinarkkitehtuurin perusteella, eivät niinkään valmistajia keskinäisesti vertailemalla.

Kaikki nykyaikaiset pelinäytönohjaimet tarjoavat vähintään 4k-tarkkuudella sujuvaa pelaamista, vr-lasien tuen ja monipuoliset liitännät. Lisää vaihtoehtoja näytönohjainten saralla löytyy Hintaseurannan sivuilta.