Asiantuntijoiden peli- ja leluaiheiset joululahjavinkit

Moni miettii kuumeisesti erilaisia joululahjaideoita aivan jouluaattoon asti. Etenkin lasten, nuorten ja miksei myös leikkimielisten aikuisten suosikkeihin lukeutuvat monet hauskat kortti- ja lautapelit. Ne tarjoavat hauskaa yhdessäoloa ja mukavaa tekemistä talven pimeisiin ja kylmiin iltoihin niin pienessä kuin isommassakin porukassa.

Monet lapset kaipaavat lahjaksi myös hauskoja leluja. Tähän artikkeliin olemme nostaneet esille ammattilaisten avulla valittuja leluja ja pelejä useasta eri kategoriasta. Suomen leluyhdistyksen tekemät lelu- ja pelivalinnat sopivat monenlaisiin mieltymyksiin ja eri ikäryhmiin.

Pelaaminen sopii kaikenikäisille

Pari viime vuosikymmentä on ollut upeaa aikaa lautapelien ystäville. Pelit ovat kehittyneet ja monipuolistuneet valtavasti niin teemojen kuin pelimekaniikoidenkin osalta. Lautapelien kirjo onkin nykyään isompi kuin koskaan aiemmin ja tämän ansiosta pelejä löytyy aivan pienempien lasten valikoimasta monimutkaisiin ja haastellisiin aikuisten peleihin.

Siinä missä osa lautapeleistä sopii lyhytkestoisiin peleihin ilman suurta valmistelua, vaativimmat pelit voivat kestää tuntikausia ja näin tarjota tekemistä koko illan edestä. Niin ikään aihepiirit vaihtelevat lapsekkaista ja yksinkertaisista teemoista enemmän aikuisia puhutteleviin aihepiireihin. Tiivitetysti sanoen pelejä löytyy moneen makuun ja nykypäivän pelit tavoittavat myös sellaisia pelaajia, jotka eivät ole vanhoista ja perinteisistä lautapeleistä pahemmin välittäneet.

Suomen leluyhdistys on valinnut vuoden pelit neljässä eri kategoriassa. Näin sopivan pelin hankkiminen on tehty mahdollisimman helpoksi.

Leikkiminen on lasten työtä

Lelut ovat tärkeä osa lapsen kasvamista, oppimista ja viihtymistä. Onkin sanottu, että leikkiminen on lasten työtä. Lelut ovat keskeinen osa lasten leikkimistä ja niinpä erilaisia leluja löytyy moneen eri makuun ja tarpeeseen. Siinä missä erilaiset pehmolelut, nuket ja leluhahmot sopivat monenlaisiin sosiaalisiin leikkeihin, askartelulelut ja erilaiset kulkuneuvot opettavat lasta luovaan leikkiin ja toisaalta myös erilaisista ammateista ja töistä oppimiseen.

Leikki- ja lelumieltymyksiä on yhtä monta kuin on erilaisia lapsiakin. Niinpä myös leluja vaaditaan hyvin erilaisia näiden mieltymysten täyttämiseksi. Suomen leluyhdistys on valinnut vuoden lelut viidessä eri kategoriassa. Näitä ovat rakentelulelut, innovaatiolelut, hahmoleikkilelut, ensilelut ja ajoneuvolelut.

Vuoden peli -kilpailun voittajat

Vuoden lastenpeliksi valittiin Dr. Eureka, jossa siirretään koeputkissa olevia palloja haastekortin osoittamaan järjestykseen koskematta palloihin käsillä. Dr. Eureka on näppäryyttä, nopeutta ja hyvää hahmottamiskykyä vaativa perhepeli. Nopean pelattavuudensa ansiosta se sopii myös lyhyisiin pelihetkiin. Pelaajien lukumäärä on 2-4. Ikäsuositus on kuudesta vuodesta ylöspäin.

Vuoden perhepeli -palkinnon voitti Agricola Family, joka on suosikkipeli Agricolan kevennetty versio koko perheelle sopivassa paketissa. Pelissä rakennetaan maatila, johon kuuluu peltoja, laitumia ja tilaa koko maatalon väelle. Aqricola Family -pelissä pelaajan tulee asettaa henkilöt tiettyä toimintoa kuvaavaan pelilaudan ruutuun. Näin pelaaja saa kylvettyä viljaa, rakennettua navetan tai vaikka kynnettyä peltoa, ja maatila alkaa kukoistamaan. Peli sopii 1-4 pelaajalle kahdeksasta ikävuodesta ylöspäin.

Vuoden partypeliksi asiantuntijaraati äänesti Who’s The Dude -seurapelin. Se vie perinteisen arvuuttelupelin uudelle hulvattomalle tasolle, sillä tällä kertaa pelaajat eivät esitä pantomiimia itsekseen vaan yhdessä Dude-tyypin kanssa. Dude on rennon letkeä 150-senttinen puhallettava jäpikkä. Pelaaja ottaa kortin ja lukee alleviivatun osan ääneen, jolloin muut saavat tietää pelikategorian, joka voi olla esimerkiksi ”Mikä minä olen?” tai ”Mitä Dude tekee?”. Sitten tilanne pitää esittää pantomiimina Dude-tyypin kanssa. Peli sopii 3-8 pelaajalle. Ikäsuositus on 16 vuodesta ylöspäin.

Vuoden strategiapelin kunnia päätyi Jorvik-lautapelille. Pelissä pelaaja ryhtyy vaikutusvaltaiseksi viikinkipäälliköksi. On aika käydä kauppaa, palkata käsityöläisiä, järjestää pitoja ja puolustaa kaupunkia piktien hyökkäyksiltä.  Lisäksi pelaajan pitää olla tarkkana mihin omat soturit lähetetään, sillä muutkin havittelevat parhaita apajia. Peli sopii 2-5 pelaajalle 12 ikävuodesta ylöspäin.

Vuoden lelu -kilpailun voittajat

Vuoden Rakentelulelu 2017 -palkinnon voitti Lego Friends Heartlake Hospital. Se on Lego-sairaala, jossa henkilökunta hoitaa Heartlake Cityn asukkaiden vaivat kerralla kuntoon, olipa kyse synnytyksestä, liikenneonnettomuudesta tai pienemmistä tapaturmista kaupungin vilinässä. Kun Lego-kaupungissa sattuu ja tapahtuu, Heartlake Hospital -sairaalan ambulanssi ja helikopteri ovat aina valmiina noutamaan potilaat sairaalan hellään hoivaan. Lego Friends -sarjan hengessä sairaalan yksityiskohdat tekevät rakennelmasta pirteän tilan, jossa mielikuvitus pääsee valloilleen. Tuote sopii 7-12-vuotiaille lapsille.

Vuoden innovaatiolelun palkinto meni Clementoni Mio the Robotille. Se on hauska rakennettava robottilelu, joka voidaan ohjelmoida kulkemaan suunniteltua reittiä ja tekemään erilaisia temppuja. Pakkaus sisältää osat robottiin sekä monipuolisen ohjekirjan, jonka avulla kenestä vain tulee taitava robottiekspertti. Ikäsuositus on yli 8 vuotta. Robotti painaa valmiina noin yhden kilogramman.

Vuoden Hahmoleikkileluksi valittiin Schleich Jungle research station eli Croco-viidakontutkimusasema. Sen monet leikkitoiminnot ja jännittävät ominaisuudet tarjoavat mahdollisuudet tutkimusretkille villiin viidakkoon. Lisäksi leikissä voidaan yhdessä metsänvartija Tomin kanssa tutustua harvinaisiin eläinlajeihin, hoitaa loukkaantuneita eläimiä ja löytää salainen aarre CROCO-kallon sisältä. Suuri leikkisarja sisältää tutkimusaseman, avattavan CROCO-kallon, aarteen ja tietenkin runsaasti eläimiä ja varusteita. Ikäsuositus on viidestä ikävuodesta eteenpäin.

Vuoden Ensilelu -palkinto meni Smart Max My First Animal Train -leikkijunalle. Se on ihanteellinen lelu taaperon ensimmäiseksi rakennussarjaksi. Pieniin kätösiin sopivat tukevat palat loksahtelevat helposti paikoilleen lapsen tutustuessa magnetismin ihmeelliseen maailmaan. Lelun eri osista voi yhdistellä erilaisia junanvaunuja ja mitä mielikuvituksellisempia eläimiä. Hauskat, värikkäät ja ystävälliset eläinhahmot sekä sympaattinen juna ihastuttavat niin taaperoita kuin leikki-ikäisiäkin. Raikkaat värit ja selkeät muodot viehättävät luontaisesti pientä leikkijää. Ikäsuositus on 1,5 – 5 vuotta.

Vuoden Ajoneuvoleluksi raati valitsi radio-ohjattavan Nikko Velocitrax -auton. Se on neonvihreä telaketjuilla varustettu ja liikkeiltään äärimmäisen ketterä toiminta-auto. Auto pystyy tekemään 360 asteen käännöksiä, joten sillä voi kisata missä tahansa maastossa ja ylittää kaikenlaiset esteet. Auton maksiminopeus on vaikuttava 14 km/h. Auto toimii 2,4 GHz taajuudella ja autoa voi hallita jopa yli 40 metrin etäisyydeltä. Paketin mukana tulee 7,2 V NiMH-akkupaketti, pikalaturi ja 3 AAA paristoa lähettimelle. Auto sopii yli 8-vuotiaille lapsille.

Hintaseuranta on helppo tapa löytää pelit ja lelut halvimpaan hintaan

Mikäli sopivaa lelua tai peliä ei löydy yllä olevista vaihtoehdoista, lisää vaihtoehtoja löytyy helposti Hintaseurannan lelu– ja pelikategorioista.