Pelinäyttö haussa? Huomioi nämä ominaisuudet

Vaikka näytönohjain on peligrafiikan sydän, kaiken loistokkuuden näkeminen vaatii myös näytön eli monitorin. Tietokoneen peruskäyttö sujuu vaivatta miltei millä tahansa näytöllä, mutta vaativassa pelikäytössä näytöt erottuvat toisistaan merkittävästi.

Siinä missä pelinäytönohjain huolehtii peligrafiikan suorittamisesta, näyttö toistaa pelaajalle pelikuvan näytönohjaimen tarkoittamalla tavalla. Näytöissä pätevät samanlaiset lainalaisuudet kuin näytönohjaimissakin: peruskäyttöön riittää lähes mikä tahansa kuvaruutu, mutta tarkkaa, värikylläistä ja laadukasta pelikuvaa varten tarvitaan myös hyvä pelinäyttö.

Laadukas pelinäyttö esittää peligrafiikan tarkasti ja nykimättä

Pelinäytöissä on oltava riittävän suuri virkistystaajuus, tarkkuus, valovoimaisuus, värikylläisyys ja monipuoliset liitännät. Lisäksi näytöissä on monia muita erikoisominaisuuksia, jotka vaikuttavat käytössä.

Virkistystaajuus

Edes kirkkaus ja värit eivät perusnäytöissä vastaa pelinäyttöjen tasoa, saati että ne kykenisivät pelinäyttöjen korkeisiin, jopa 240 hertsin virkistystaajuuksiin. Virkistystaajuus taas vaikuttaa kuvan vilkkumattomuuteen, jonka ansiosta kuva näkyy paitsi ilman näkyvää nykimistä, myös tarkasti ja terävästi.

Alhainen virkistystaajuus rasittaa silmiä ja tekee pelaamisesta pidemmän päälle väsyttävää  ja epämiellyttävää. Näytönohjaimissa yleisesti mainitaan G-Sync- ja FreeSync-teknologiat. NVIDIAn omistama G-Sync ja AMD:n vastaava, mutta vapaammin käytössä oleva FreeSync  auttavat parantamaan kuvanlaatua ja ehkäisevät virkistystaajuuden muuttamisesta johtuvaa näyttökuvan repeilyä.

Nämä tekniikat eivät lukitu tiettyyn virkistystaajuuteen, vaan osaavat mukautua näytönohjaimen tarpeen ja asetusten mukaan. Näin saadaan aikaiseksi entistä miellyttävämpi ja laadukkaampi pelikuva. Yleisesti ottaen näytön tulee toistaa vähintään 60 hertsiä, mieluiten enemmänkin. Jo 144 hertsin lukemaa pidetään erittäin hyvänä, muttei suinkaan välttämättömänä pelaamiselle.

Näytön viive eli latenssi

Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on kuvaviive eli latenssi. Mitä pienempi viive, sen paremmin pelinäyttö pysyy mukana peliohjainten kontrollien kanssa. Iso latenssi näkyy siinä, että pelihahmo reagoi kaikkiin ohjausliikkeisiin pienellä viiveellä, joka tekee pelin pelaamisesta tarpeettoman haastavaa. Esimerkiksi jo neljän millisekunnin vasteaika on todella hyvä, vaikka monesti isommallakin vasteajalla pärjää varsin hyvin.

Näytön tarkkuus eli resoluutio

Näytön tarkkuus tarkoittaa pikseleitä vaaka- ja pystysuunnassa. Täysteräväpiirto eli Full HD -tarkkuus on 1920 x 1080 pikseliä, joka on nykyään yleinen vakio sekä näytöissä että televisioissa. 4K-tarkkuudella puolestaan tarkoitetaan yleisesti ottaen vajaan neljän tuhannen vaakapikselin tarkkuutta, jonka UHD-määritelmä on 3840 × 2160 pikseliä. Koko on siis jopa neljä kertaa perinteistä täysteräväpiirtoista (Full HD) kuvaa tarkempi (1920 x 1080 pikseliä).

HDR ja värien merkitys

Viime aikoina on myös puhuttu paljon HDR- eli High Dynamic Range -tekniikasta. Näytöissä se tarkoittaa merkittävästi parempaa ja syvempää värikokemusta kuin perinteinen SDR-tekniikka. HDR onkin yksi nykypelien yleisimmin tuetuista ominaisuuksista ja se on myös yleistynyt huomattavasti niin näytöissä kuin pelinäytönohjaimissakin.

Näyttöpaneelien yleiset tyypit

Näyttöjen paneelityyppejä on yleisesti ottaen kolme: IPS, VA ja TN. Näistä jokaisella on omat etunsa ja ominaisuutensa, minkä takia valinta ei ole aivan yksinkertainen.

IPS-näytöt ovat yleisesti parhaita yleiseen käyttöön. Ne tarjoavat paremman katselukulman ja väritoiston kuin esimerkiksi TN-näytöt. Ne ovat kuitenkin myös kalliimpia eivätkä kykene yhtä korkeisiin virkistystaajuuksiin.

VA-paneelitekniikka tarjoaa ylivertaista mustan sävyn toistoa sekä selvästi TN-paneeleita parempia kuvakulmia. Niissä on kuitenkin kolmikon huonoin vasteaika, jonka takia niitä ei erityisesti suositella pelikäyttöön.

TN-paneelit ovat joukoin heikoin eri kuvakulmien suhteen, mutta muuten ne ovat ylivertaisesti varteenottavin paneelivaihtoehto pelaajalle. Alhaisen vasteajan ja korkean virkistystaajuuden ansiosta TN-paneelit ovat pelaajan kannalta paras valinta.

Näytön liitännät ja muut ominaisuudet

Pelinäyttöä valitessa on hyvä kiinnittää huomiota myös liitäntöihin ja muihin ominaisuuksiin. Näitä ovat muun muassa silmien väsymystä ehkäisevä sinisen valon heikennys ja sumeutta vähentävät teknologiat.

Yleisin liitäntätapa on HDMI, joka kuljettaa kuva- ja äänisignaalia. Tämä onkin yleisin liitäntätapa nykyaikaisissa näytöissä ja televisioissa.  Myös DisplayPort-liitäntä on yleinen vaihtoehto näytön liittämiseen. Lisäksi näytöissä voi olla liittimet esimerkiksi usb-laitteille tai esimerkiksi 3,5 millimetrin stereokuulokeliitäntä kuulokkelle.

Näyttökohtaiset lisäominaisuudet, kuten ehkäisevä sinisen valon heikennys, eivät näyttele yhtä tärkeää roolia, kuten yllä mainitut ominaisuudet, joten niiden merkitystä hinnan suhteen on toissijainen.

Pelinäyttöjä vaativaan makuun laadukkailla ominaisuuksilla

Alle olemme koonneet valikoiman erilaisia näyttöjä eri ominaisuuksien perusteella ja eri hintaluokista. Siinä missä osassa on keskitytty 4k- tai QHD-tarkkuuteen, osa on valittu mukaan 144 hertsin (Hz) tai korkeamman virkistystaajuuden mukaan.

Esimerkkinäyttöihin on valittu myös kooltaan eri kokoisia näyttöjä, sillä peliympäristö vaikuttaa paljon myös siihen minkä kokoinen näyttö pelaamiseen sopii. Jo pelipöydän pinta-ala, katseluetäisyys sekä henkilökohtaiset käyttötavat vaikuttavat pelinäytön koon valintaan muista ominaisuuksista puhumattakaan.

Acer Predator X34 on 34-tuumainen kaareva pelinäyttö IPS-paneelilla ja laajakulmaisella QHD-resoluutiolla (3440 x 1440 pikseliä). Näyttö kykenee 21:9-kuvasuhteellaan vaikuttavan neljän millisekunnin vasteaikaan ja tarjoaa korkean 1000:1 kontrastin sekä 75 hertsin (Hz) virkistystaajuuden. Predator X34 tukee NVIDIAn G-Sync v2 -tekniikkaa. Kokonaisuutta täydentävät monipuoliset liitännät (HDMI, DisplayPort, USB).

BenQ Zowie XL2411Z (24″) 144hz on 24-tuumainen, 144 hertsin virkistystaajuudella varustettu täysteräväpiirtoinen (Full HD) pelinäyttö. Vain yhden millisekunnin vasteajan ja dynaamisen 12000000:1 kontrastisuhteen ansiosta tämä TN-näyttöpaneeli on mainio valinta vaativaankin pelaamiseen. Kokonaisuuden viimeistelee 3D-lasien tuki ja monipuoliset liitännät (HDMI, DVI, VGA).

ASUS VG245HE on erinomaiseksi arvioitu 24-tuumainen täysteräväpiirtoinen (Full HD) pelinäyttö. Siinä on laadukas TN-näyttöpaneeli ja 75 hertsin (Hz) FreeSync-tuki. Lisäksi näyttö hyödyntää GameFast Input -tekniikkaa ja näytössä on vain yhden millisekunnin vasteaika sekä 1000:1 kontrastisuhde. Liitäntöinä on kaksi HDMI-liitäntää, VGA ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Sopiva pelinäyttö haussa?

Mikäli edellä mainituista esimerkkinäytöistä mikään ei sovi omiin tarpeisiin tai omaan budjettiin, Hintaseurannan kattavan haun kautta löytyy erilaisia näyttöjä peräti 1600 erilaista. Hinnat päivittyvät lähes reaaliaikaisesti ja linkkien takaa löytyvät tarkemmat tiedot pelinäyttöjen teknisistä ominaisuuksista. Lisäksi kannattaa tutustua aiempaan artikkeliimme pelinäytönohjaimista, joissa käymme läpi erilaisia malleja ominaisuuksineen.