Vinkkejä luistinten ja suksien ostamiseen

Vaikka Etelä-Suomi vielä joulukuussakin kärsii lumettomuudesta, monessa osassa Suomea nietokset peittävät maata ja jää urheilukenttiä. Tämä onkin oivallinen aika päivittää talviurheiluvarusteet uusiin. Olipa lajina sitten luistelu, laskettelu tai hiihto, Hintaseurannan sivuilta löytyy kattava valikoima talviurheiluun sopivat välineet, kuten luistimet ja sukset.

Luistelu on hauskaa ja sykettä nostavaa ulkoilua

Pallopeleille ja yleisurheilulle tarkoitetut kentät muuttuvat talvisin oivallisiksi luistelupaikoiksi. Etenkin valaistut ja hyvin hoidetut kentät ja kaukalot ovat mitä mukavimpia paikkoja viettää aikaa ulkona vaikka kunnon pakkasilla. Luisteluun on kuitenkin syytä valmistautua varmistamalla, että luistimet istuvat hyvin jalkaan ja ovat hyvässä terässä.

Tärkeintä on tietenkin huolehtia siitä, että käytössä ovat kunnolliset luistimet. Näitä löytyykin moneen makuun esimerkiksi  kaunoluistelusta jääkiekkoon ja nopeusluisteluun. Yleiseen luisteluun sopivat käytännössä mitkä vain omiin jalkoihin ja mieltymyksiin sopivat luistimet, sillä tärkeintä on sopiva koko ja kunnossa oleva luistimen terä.

Luistimet jääkiekkoa varten

CCM Jetspeed 290 Sr D ovat Hintaseurannan tämän hetken suosituimmat aikuisten jääkiekkoluistimet. Rakenteeltaan ne ovat erittäin kevyet, mutta silti niissä on tukeva kenkäosa. Uusi D-lesti ja muotoiltu pohjallinen tekevät käytöstä mukavaa. Mukana on pro-tason kengän kieli, jossa nauhapainetta vähentävä muotoilu. Luistinterä on vaihdettava kestävää SPEEDBLADE STAINLESS -terämetallia.

Kaunoluisteluun sopivat lasten luistimet

CCM Glittergirl -taitoluistimet ovat nuorelle sopiva kauniin pinkki vaihtoehto. Glittergirl on leveälestinen lämpimällä sisävuorella varustettu taitoluistin, joten se sopii jäätemppujen tekemiseen myös paukkuvilla pakkasilla.

Suksilla niin lenkille kuin rinteeseenkin

Sukset ovat suomalaisille luonnollinen liikkumaväline talvisin. Suksia löytyy luistinten lailla moneen tarpeeseen laskettelusta hiihtoon, joten sukset on syytä valita käyttötarkoituksen mukaan. Pelkästään hiihtoon tarkoitetuissa suksissa on valtavasti eroja riippuen jo siitä halutaanko suksia perinteiseen maastohiihtoon vai luistelutyyliin.

Perinteisten suksien valinnassa jäykkyys ja pitopohja ovat tärkeimmät seikat. Aloittelijan on parempi ottaa joustavampi kuin liian jäykkä suksi, jotta hiihto helpottuu. Pitopohja riippuu paljon hiihtäjän hiihtotyylistä ja kokemuksesta. Esimerkiksi lapsille ja aloitteljoille step-pitopohja on hyvä valinta. Se tarjoaa hyvän pidon, vaikka luisto onkin hieman heikompi. Stepiä käytetään muun muassa lasten ja armeijan suksissa.

Suksien pituus riippuu hiihtäjän pituudesta ja hiihtotyylistä. Nyrkkisääntönä perinteisten suksien tulisi olla noin 15-20 senttimetriä hiihtäjän pituutta pidemmät, kun taas luistelusukset tulisivat olla noin kymmenen senttiä hiihtäjää pidemmät. Lasten kohdalla sukset voivat olla suunnilleen lapsen pituiset ja enimmilläänkin 15 senttimetriä lasta pidemmät. Liian pitkillä suksilla hiihtäminen on työlästä ja vaikeaa.

Lasketteluun vaaditaan omanlaisensa sukset, joten aktiiviselle ulkoliikkujalle tarvitaan mahdollisesti useammatkin sukset monoineen lajikirjosta riippuen.

Laadukkailla suksilla hiihto sujuu kuin leikiten

Fischer Twin Skin Race NIS on oivallinen valinta tosiurheilijalle, joka vaatii parasta laatua pitopohjasuksiltaan. Olaksen molemmin puolin sijoitetut Mohair-pitokarvat antavat ihanteellisen pidon ja luiston. Pitokarvojen teflonpäällyste huolehtii siitä, etteivät Twin Skin Race -sukset ime kosteutta pohjaan. Fischer Twin Skin Race -sukset sopivat erinomaisesti hyvin laajalle kelialueelle.

Esimerkkinä laadukkaat naisten laskettelusukset

Naisten laskettelusuksista ovat Hintaseurannan suosituimpana K2 Empress -twintip-sukset, jotka sopivat park- ja all mountain -laskuun aloittelijalle ja keskitason laskijalle. Suksien Jib Rocker tarjoaa kimmoisuutta ja leikkisyyttä sekä etu- että takaperin lasketteluun sekä hyvän kontrollin parkin ulkopuolella lasketellessa. Suksissa on puuydin ja lasikuitua kiertojäykkyyden varmistamiseksi.

Lisävarusteita talviurheiluun

Olipa kyse sitten luistimista tai suksista, Hintaseurannan sivuilta löytyy oivallinen valikoima lisävarusteita ja suojia kaikenlaiseen talviurheiluun. Esimerkiksi luistelemiseen ja jääkiekkoon sopivat kypärät, mailat ja muut varusteet löytyvät vaivatta parhaaseen hintaan Hintaseurannan hakutoiminnolla.

Suksien voiteluaineet, monot tai vaikkapa laskettelulasit löytyvät niin ikään haun avulla tai suoraan omista kategorioistaan. Hintaseurannan sivulta löytyvät kätevästi omat alaryhmänsä, kuten hiihtojääkiekko ja luistelulaskettelu ja lumilautailu sekä muut talviurheiluvälineet.