Vinkkejä hyvän pelituolin valintaan

Pelasitpa tietokoneella sitten rennosti ja satunnaisesti tai kilpailullisen määrätietoisesti, peliergonomiaan tulisi kiinnittää huomiota. Pöydän korkeus, valaistus ja muut varusteet vaikuttavat ratkaisevasti jaksamiseen, mukavuuteen ja yleiseen hyvinvointiin. Yksi keskeisiä asioita peliergonomiassa on laadukas istuin. Tunteja kestävien pelisessioiden aikana huomaat helposti erot huonon jakkaran ja laadukkaan pelituolin välillä.

Pelituolin ergonomia ja säädettävyys vaikuttavat käyttömukavuuteen

Hyvä pelituoli koostuu monen asian yhdistelmästä. Näitä ovat oikea istuinkorkeus, selän tuki, sopiva käyttökulma ja pelituolin säätömahdollisuudet. Koska pelituolit on suunniteltu pelikäyttöä ajatellen, istuinten ergonomiassa on kiinnitetty huomiota istuinkorkeuden säädettävyyteen, istuimen pehmusteisiin ja tukiosiin sekä käsinojien säätövaraan.

Mitä pidempiä yhtäjaksoisia pelisessioita pelataan, sitä tärkeämpää osaa istuinmukavuus ja ergonomia näyttelevät. Etenkin tunteja kestävät pelisessiot saattavat helposti väsyttää alaselkää tai aiheuttaa hartiakipuja, joten hyvään pelituoliin kannattaa satsata.

Pelituolien ominaisuuksista kannattaa tarkistaa ainakin mitat, säädettävyys ja maksimikuormitus. Hintavimmissa pelituoleissa voi olla myös muita lisäominaisuuksia, kuten erilaisten peliohjainten kiinnitysmahdollisuudet.

Hyvän pelituolin tunnistaa säätöominaisuuksista

Pelituolien eri tyypit

Pelituolit voidaan karkeasti jakaa kahteen luokkaan: pöydän äärellä käytettäviin pelituoleihin ja ajopeleihin tarkoitettuihin lattiatuoleihin eli ajopenkkeihin.

Pöytien ääreen tarkoitetut pelituolit ovat rakenteeltaan toimistotuolien kaltaisia. Niissä on siis erillinen jalusta, joka on yleensä renkaiden päällä sekä varsinainen istuinosa, jossa on selkänoja ja käsinojat. Useimmiten tuolin korkeutta ja selkänojan asentoa eli käyttökulmaa voi säätää. Käsinojat saattavat olla joko kiinteällä korkeudella varustettuja tai korkeudeltaan ja käyttökulmaltaan säädettäviä. Lisäksi pelituoleissa on usein tukeva pehmuste sekä selälle että pakaroille.

Lattiakäyttöiset pelituolit eli ajopenkit ovat yleensä rakennettu metallirakenteisen alustan päälle ja sisältävät yhdysrakenteisen telineen rattiohjaimille ja polkimille. Peliohjainteline on säädettävissä syvyyssuunnassa, jotta se sopii eri pituisten pelaajien tarpeisiin. Telineessä on jonkinlainen kiinnitysmahdollisuus, jolloin ratin ja polkimet saa kiinni telineeseen jämerästi. Osa pelituoleista on kokoontaittuvaa mallia, jolloin sen voi helposti varastoida pienemmässä tilassa.

L33T-pelituolit tarjoavat lyömätöntä laatua vaativaan pelaamiseen

L33T Extreme Gaming Chair -pelituolissa yhdistyvät toisiinsa käytännöllisyys, muotoilu ja mukavuus. Kokonaisvaltaisesti pelaamista varten suunnitellussa pelituolissa on polyuretaanista ja nahasta tehty hikoilua hylkivä pinnoite. Sen ja pehmustetun istuinosan ansiosta pelituoli tuntuu äärimmäisen miellyttävältä.

Myös istuimen käsinojat on pehmustettu ja alaselälle on oma säädettävä tukensa. Yhdysrakenteinen niskatuki viimeistelee miellyttävän istuinkokemuksen. L33T Extreme Gaming Chair on saatavana mustana, sinimustana, vihermustana ja punamustana.

AKRacing Gaming Chair tarjoaa mukavuutta pitkiin istuntoihin

Mukava ja ergonominen AKRacing Gaming Chair on oivallinen valinta niin pelaamiseen kuin toimistotyöhönkin. AKRacing Gaming Chair muistuttaa muotoilultaan ralliauton istuinta ja tarjoaa hyvän niska- ja selkätuen sekä monipuoliset säätöominaisuudet oikean asennon löytämiseksi.

Säädettävät käsinojat ja kallistuskulma sekä korkeuden säätö mahdollistavat tukevan ja mukavan peli- ja työasennon pitkillekin istunnoille. Kangasverhoiltu ja metallirunkoinen AKRacing Gaming Chair on kestävä valinta, joka huolehtii sekä ryhdistä että mukavuudesta.

Ulti-Mat RS85 on tyylikäs pelituoli monipuolisilla säädöillä

Kotimaisvalmisteinen Ulti-Mat RS85 on työtuolien tyyliä jäljittelevä ja äärimmäisen ergonominen pelituoli, joka sopii erinomaisesti myös pitkäkestoisiin pelisessioihin. Laadukkaalla keinonahalla viimeistelty pinnoite tuntuu miellyttävältä istua ja kestää käyttöä vuodesta toiseen.

Äärimmäisen tukeva, jopa 500 kilogramman rasituksen kestävä jalusta on varustettu nelostason kaasujousituksella, joten sen painoraja on huikeat 185 kilogrammaa. Jalustan hiljaiset renkaat eivät aiheuta värijälkiä tai pidä häiritseviä ääniä. Pelituolin selkäosa on säädettävissä ja sen lukittava kallistus takaa myös erittäin levollisen istuma-asennon. Metallista ja muovista valmistetut säädettävät käsinojat ovat kestävät ja liikkuvat helposti haluttuun asentoon. Kokonaisuuden viimeistelevät selkä- ja niskatyynyt.

Ulti-Mat RS85

Ajopelien pelituoleissa tärkeintä on mukavuus ja hyvä säätövara

Playseat Evolution on vaativaan pelimakuun sopiva, lattialle asetettava pelituoli, joka jäljittelee oikean auton istuimen muotoilua. Korkealaatuisella vinyyliseoksella päällystetty tuoli on mukava istua ja se tukee ajokokemusta oivallisesti. Istuimen alla on tukeva teräsrakenne, joka on vakaa ja kestää käyttöä.

Säädettävän ajoasennon ansiosta Playseat Evolution sopii hyvin eri pituisille virtuaalikuljettajille. Monipuolisen yhteensopivuuden ansiosta pelituoliin sopivat lähes kaikki markkinoilla myynnissä olevat rattiohjaimet.  Niistä voi lukea tarkemmin aiemmasta rattiohjainartikkelistamme.

Playseat Evolution on myös helppo kasata ja purkaa, joten sen siirtäminen pelikäyttöön ja pois on tehty vaivattomaksi. Suositeltu kuljettajan pituus on 120 – 22 senttimetriä ja kuljettajan maksimipaino on 122 kilogrammaa. Pelituolin pinnoitemateriaali on pestävissä.

Pelituoleja löytyy myös erikoistarpeisiin

Lisää erilaisia pelituoleja löytyy Hintaseurannan valikoimasta niin lattia- kuin pöytäkäyttöönkin. Siinä missä halvimmat tuolit tarjoavat hyvän perusvaihtoehdon alta sadalla eurolla, kalleimmat nojatuolimalliset pelituolit ovat hinnaltaan lähdes kahden tuhannen euron hintaluokassa. Suurin osa malleista kuitenkin sijoittuu reilusta sadasta eurosta alle kolmen sadan euron hintaluokkaan.

Katso yli 130 pelituolin hintavertailu