Vinkkejä laatutelevision hankintaan talviolympialaisia varten

Talviolympialaiset lähestyvät, mutta vanha televisio tuntuu liian pieneltä, vanhalta ja ominaisuuksiltaan rajoittuneelta. On siis paljon syitä ostaa uusi televisio, mutta  millainen sen tulisi olla? Alla vinkkejä taulutelevision hankintaan ja siihen millaisiin ominaisuuksiin kannattaa keskittyä. Lopuksi nostamme esiin myös muutamia esimerkkejä myynnissä olevista televisiomalleista.

Olympialaisia voi seurata sekä suorana että Yle Areenasta

Pyeongchangin vuoden 2018 talviolympialaiset alkavat reilun kahden viikon päästä eli yhdeksäs helmikuuta. Olympialaisten tv-lähetyksiä Yle esittää TV2-, Yle TV1-, Yle Puhe- ja Yle Vega -kanavillaan. Näiden lisäksi ohjelmia esitetään myös Yle Areena -palvelussa. Yhteensä Ylen olympialähetyksiä nähdään television ja Areenan puolella noin 650 tuntia.

Koska Euroopassa olympialaisten esitysoikeudet omistaa Discovery Communications, kaikkea olympialaissisältöä ei ole tarjolla Ylen kanavilla. Olympiakisoja nähdäänkin Suomessa Ylen lähetysten lisäksi Discoveryn TV5- ja Eurosport-kanavilla. Esimerkiksi olympialaisten miesten jääkiekko näkyy Suomessa vain Discoveryn omilla kanavilla.

Siinä missä perinteisiä tv-kanavia voi seurata lähes millä tahansa televisiovastaanottimella, Yle Areenan televisiokäyttöön vaaditaan joko älytelevisio tai erillinen mediatoistin (esimerkiksi Apple TV, Goole Chromecast tai palvelua tukeva pelikonsoli). Yle Areena on saatavana ilmaiseksi erillisenä sovelluksena useimmille Suomessa myytäville älytelevisioille. Blogistamme löytyy myös aiempi kirjoitus, jossa olemme sivunneet erillisiä mediatoistimia ja niiden ominaisuuksia.

Mitkä ominaisuudet parantavat katselunautintoa?

Älytelevisioissa nykyään yleinen 4K-tarkkuus ei pääse oikeuksiinsa vielä näissä olympiakisoissa. Urheilutapahtumia esitetään kanavasta riippuen tavallisella peruslaadulla tai teräväpiirtoisena. Televisioiden kuvanparannustekniikat kuitenkin osaavat skaalata kuvaa ainakin jossain määrin isommillekin ruuduille, joten teräväpiirtoinen urheilulähetys näyttää kohtuullisen hyvältä myös 4K-televisiolla.

Myös värikylläiset OLED-televisiot erottuvat edukseen alhaisimmillakin tarkkuuksilla, sillä väritoiston tarkkuus ei sinänsä riipu esitettävän lähetyksen tarkkuudesta. OLED-näyttöjen ainoa huonompi puoli tv-katselussa on vielä toistaiseksi selvästi kalliimpi hinta.

Ohjelmien katselua ajatellen kannattaa myös huomioida mitä sovelluksia television mukana tulee. Mikäli urheilun katsomisen ohella on esimerkiksi tarvetta suoratoistopalveluille, on hyvä varmistaa, että Yle Areena -sovelluksen lisäksi televisiosta löytyy muitakin vaihtoehtoja. Yleisimpiin lukeutuvat muun muassa YouTube, Netflix ja Viaplay. Verkkoselaimellekin on käyttöä esimerkiksi urheilu-uutisia tv-ruudulta luettaessa.

Hintaseurannan suosittelemat kolme televisiomallia

Olemme alle listanneet kolme eri hintaluokan ja ominaisuuksiltaan toisistaan poikkeavaa televisiomallia, joilla sujuvat niin urheilun, elokuvien kuin suoratoistopalveluidenkin seuraamiset helposti ja hyvällä kuvanlaadulla.

Ensimmäisenä on hintavampi, mutta laaduiltaan ylivertainen OLED-tekniilla toteutettu 4k-älytelevisio. Toisena tulee hyvän hinta-laatusuhteen 4k-tarkkuuden älytelevisio ja viimeisenä edullinen täysteräväpiirtoon kykenevä pienempi televsio.

1. LG OLED55B7V – korkealaatuinen OLED-televisio saa värit loistamaan

Hintaseurannan tämän hetken suosituin OLED-televisio on 55-tuumainen LG OLED55B7V -älytelevisio. Se on on tyylikkäästi muotoiltu, terävällä 4K-tarkkuudella varustettu ohut taulutelevisio, jonka HDR-värit ja Dolby Vision -kuvatekniikka täydentävät katselukokemuksen lähes leffateatterien tasolle. Suoratoistopalveluiden ja ulkoisilta laitteilta toistetun sisällön käyttömahdollisuus tekee tästä taulutelevisiosta monipuolisen viihdelaitteen.

Älytelevision hallinta Magic Remote -kaukosäätimellä on helppoa ja vaivatonta yksinkertaisilla käden liikkeillä. OLED-teknologian ansiosta LG OLED55B7V on sekä energiatehokas että huomattavan ohut lisä olohuoneen sisustukseen myös silloin, kun televisiota ei katsella.

2. Samsung UE55MU6195 – hinta ja laatu kohtaavat toisensa ihanteellisesti

Hintaseurannan tämän hetken parhaaksi arvioitu LED-televisio on Samsung UE55MU6195. Se on 55-tuumainen 4K-älytelevisio, joka on oivallinen valinta niin urheilusta kuin suoratoisto-ohjelmista nauttimiseenkin.

Laaja sovellusvalikoima kattaa monipuolisesti suoratoistopalveluita, kuten muun muassa Yle Areenan, Ruutu-palvelun, Katsomon, C Moren, HBO Nordicin ja Netflixin. Digivirittimet puolestaan löytyvät antenni-, kaapeli- ja satelliittiverkoille.

3. Samsung UE22H5615 – täysteräväpiirtoinen ”pikkutelkkari” on oiva lisä makuuhuoneeseen

Aina ei ole tarvetta isolle ja uusinta uutta olevalle älytelevisiolle, mutta pienikokoisemmalle kakkostelkkarille on silti käyttöä. 22-tuumainen Samsung UE22H5615 on oivallinen ja edullinen vaihtoehto juuri tällaiseen käyttöön.

Täysteräväpiirtoinen (Full HD) kuva sopii esimerkiksi urheilun katsomiseen loistavasti eikä hankinta rasita lompakkoa kohtuuttomasti. Tarkasti värejä toistava UE22H5615 osaa myös näyttää sisältöä suoraan älypuhelimelta tai tablettilaitteelta.  Lisäksi videoita tai valokuvia voidaan katsoa vaikkapa suoraan usb-muistitikulta.

Televisio tulee valita käyttötarkoituksen perusteella

Nykyaikaiset taulu- ja älytelevisiot ovat useimmiten yksi ja sama asia, mutta käyttötarkoituksia televisiolle on nykyään enemmän kuin koskaan aiemmin. Siinä missä perinteiseen televisiokatseluun riittää vähemmänkin terävä kuva ilman älyominaisuuksia, etenkin suoratoistopalvelut tuovat paljon lisäarvoa myös erillisille sovelluksille. Elokuvakatselussa ja pelikäytössä taas erilaiset kuvanparannustekniikat ja tarkempi näyttöpaneelitekniikka nousevat entistä korkeampaan arvoon.

Lisää televisiomalleja voi hakea televisiokategoriastamme ja mediatoistimia puolestaan niiden omasta kategoriasta oheisista linkeistä.

Katso televisiot Hintaseurannasta