Paras kamera videoiden kuvaamiseen

gopro-videokuvaus

Videokuvaaminen on suositumpaa kuin koskaan aiemmin. Nykyisten älypuhelimien kohtuullisen hyvät kamerat ovat lisänneet videoiden suosiota kaikessa käytössä. Lyhyitä videoklippejä napsitaan muistoiksi ja jaetaan erilaisissa verkkopalveluissa ystävien kesken. Selvästi pienempi, mutta kasvava joukko ihmisiä miettii kuvaamista syvällisemmin ja silloin voi jo puhua videokuvausharrastuksesta. Silloin pohditaan tarkemmin minkälainen kamera kannattaa hankkia, jotta lopputulos olisi älypuhelimen klippejä parempi.

Alla käymme läpi kameran hankintaan liittyviä asioita ja vertailemme actionkameroita, järjestelmäkameroita ja muita ratkaisuja toisiinsa.

Videokameran valitseminen on taitolaji

Videokuvaamista on monenlaista. Yksi haluaa videoida luontoa, toinen laskettelua ja kolmas kenties kuvaa synttäreitä tai muita juhlia. Kaikkiin näihin on omat tarpeensa ja sopivimmat välineet. Laadukkaiden videoiden kuvaaminen vaatii paljon aikaa, jonkin verran vaivaa ja älypuhelinta paremmat kuvauslaitteet. Myös kameroiden teknisistä ominaisuuksista on hyvä tietää ainakin perusasiat, kun niitä lähtee hankkimaan.

Aloittelijan kannattaa keskittyä kameran helppokäyttöisyyteen, jolloin kamera osaa yleensä hoitaa perusasiat kuntoon automaattisesti. Oleellisinta onkin miettiä kameran tärkeintä käyttötarkoitusta ja sen fyysisiä ominaisuuksia.

Videoiden laatu on tärkeä valintakriteeri videokameraa hankittaessa. Nykyään 4K/UHD-kuvatarkkuus alkaa olla videokameroissa standarditaso, mutta läheskään kaikki toistolaitteet eivät tätä tarkkuutta vielä tue. Siksi voikin olla järkevää kuvata videot edelleen Full HD/1080p -tarkkuudella tai ainakin lopputulos tallentaa tähän tarkkuuteen. Kannattaa myös huomioida, että 4K-videoiden tilantarve on moninkertainen Full HD -videoihin verrattuna, joten muistitilaa tarvitaan paljon.

Yleisesti sanotaan, että paras kamera on se, joka on mukana. Isolla objektiivilla varustettu superkamera voi jäädä usein kotiin, koska sitä on hankala kuljettaa, kun taas pieni actionkamera mahtuu vaikka housun taskuun. Alla olevista esimerkkituotteista järjestelmäkameran runko painaa 640 grammaa, kun taas actionkamera painaa vaivaiset 118 grammaa. Se on merkittävä ero, kun kuvataan vaikkapa skeittivideoita liikkeessä.

Actionkamera kulkee kätevästi mukana liikkuessakin

GoPro HERO5 on paranneltu seuraaja uskomattoman suositulle Hero 4 Black -actionkameralle. Se on selkeä askel eteenpäin entistä monipuolisimmalla toiminnoilla. HERO5 Black kykenee 4K-videokuvaukseen ja on muun muassa vesitiivis, varustettu kehittyneellä kuvanvakautuksella, puhekomennoilla ja mahdollisuudella tallentaa RAW-tiedostomuotoja. Pienen actionkameran kätevä muoto on jätetty ennalleen. Se mahdollistaa kameran kiinnityksen itseesi sekä varusteisiisi, jotta voisit tallentaa elämäsi uusista, jännittävistä kuvakulmista. Kahden tuuman kosketusnäytön avulla voit katsella tallenteitasi, muuttaa asetuksia ja muokata kuvia.

Klassinen videokamera nykyaikaisilla ominaisuuksilla

Klassisen videokameran tapaan muotoiltu Sony FDR-AX33 on laadukas 4K-videokamera, jossa on optinen SteadyShot-kuvanvakaaja sekä ZEISS-objektiivi kymmenkertaisella zoomilla. Yhdessä ne takaavat erinomaisen kuvanlaadun. Kamera on 30 prosenttia edeltäjäänsä pienempi. Yksinkertaisten säätöjen avulla asetukset saa nopeasti mukautettua kuvausolosuhteisiin sopiviksi. WiFi- ja NFC-yhteyden avulla voit etäohjata kameraa älypuhelimen kautta tai siirtää videot langattomasti puhelimeen tai tabletille.

Kamera osaa nykyään myös lentää!

Kompakti ja ketterä DJI Mavic Air -kuvauskopteri antaa sinun tutustua maailmaan lintuperspektiivistä jopa 68,4 kilometrin tuntinopeudella. Kopterissa on entistä parempi WiFi-videolähetysjärjestelmä, jonka ansiosta voit katsella maailmaa jopa 4 kilometrin etäisyydeltä. 4K-videotallennuksella voi kuvata yksityiskohtaisen tarkkoja videoita jopa 3840 x 2160 -resoluutiolla (30 fps). Kopteri tallentaa uskomattoman tarkkoja UHD-videoita 100 Mbps:n nopeudella. Lisäksi sillä voi tallentaa hidastettua videokuvaa Full HD 1080p -tarkkuudella (120 fps).

Taitettavan muotoilun ansiosta kopteri vie vain älypuhelimen verran tilaa laukussasi, joten se on helppo kantaa mukana. Kehittynyt kolmeakselinen mekaaninen gimbaali on varustettu vaimentimilla ja takaa kameran tarkan hallinnan ja tärinättömät videotallenteet tuulisissakin olosuhteissa. Älykkään virranhallinnan ansiosta DJI Mavic Air lentää ja kuvaa jopa 21 minuuttia yhdellä latauksella.

Kuvauskoptereista kannattaa lukea lisää Hintaseurannan aiemmasta blogikirjoituksesta.

Järjestelmäkamera on myös laadukas videokamera

Nikon D7500 -järjestelmäkameran kennolla saat taltioitua laadukkaat otokset myös hämärässä. Nikonin 180 000 kuvapisteen RGB-mittauskenno ja kehittynyt aiheentunnistusjärjestelmä varmistavat, että nopeat tai pienet kohteet tallentuvat tarkasti. Nopeasti liikkuvat kohteet on monesti haasteellisia pitää tarkkoina, kun mittakenno ei kykene seuraamaan niitä riittävällä nopeudella.

Nikon D7500 kuvaa 4K/UHD 30p -videoita. HDMI-liitännän avulla voit tallentaa pakkaamatonta HDMI-signaalia samanaikaisesti ulkoiseen tallentimeen ja kamerassa olevaan SD-muistikorttiin. Videon voi optimoida älylaitteita varten käyttämällä MP4- ja AAC-tallennusmuotoja. Nikonin elektroninen vakaaja vähentää merkittävästi kameran tärinöitä kuvattaessa Full HD -videoita käsivaralta. Nikon D7500 osaa tehdä myös 4K/UHD- ja Full HD -elokuvia helposti suoraan kamerassa.

Ultrazoom-kameralla näkee todella kauas

Olitpa sitten menossa sukupäivälliselle tai maailmanympärysmatkalle, haluat muistojen säilyvän ikuisesti. Nämä kallisarvoiset hetket voit tallentaa Panasonic FZ82 ultrazoom -kameran 12-1200 millimetrin objektiivilla. Peräti 60-kertaisen optisen zoomin ansiosta voit kuvata kohteita, jotka ovat kilometrien päässä. Kameralla voit kuvata laadukasta 4K UHD -videokuvaa. Voit tallentaa tilanteet 30 ruudun sekuntinopeudella ja katsoa ikimuistoiset hetket uudelleen milloin haluat. 4K Photo -toiminnolla voit valita parhaat valokuvat vasta kuvaamisen jälkeen tallentamaltasi videolta.

 Videoiden jälkikäsittelyyn tarvitaan hyvä ohjelmisto

Videokuvaaminen poikkeaa valokuvauksesta merkittävästi myös jälkikäsittelyn osalta. Pelkästään kuvaominaisuuksien muokkaaminen ei videoissa riitä, vaan videokuvaa pitää myös leikata sopiviin pätkiin. Usein videon taustalle halutaan myös musiikkia ja myös videon mahdollisia ääniä voi joutua käsittelemään. Videokuvaajalle hyvä ohjelmisto onkin miltei yhtä tärkeä työkalu kuin itse kamera.

Pinnacle Studio, Magix Vegas, Adobe Premiere ja CyberLink PowerDirector ovat kaikki tunnettuja videonkäsittelyohjelmistoja, joilla on pitkä historia ja vankka käyttäjäkunta. Kaikista neljästä ohjelmistosta löytyy useita eri versioita, jotka sopivat niin aloittelijoille kuin ammattilaisillekin. Tällä hetkellä Hintaseurannan suosituin videonkäsittelyohjelmisto on Pinnacle Studio 20, joka on edullinen vaihtoehto harrastajakuvaajalle videoiden muokkaukseen ja erikoistehosteiden lisäämiseen.

7 Comments on “Paras kamera videoiden kuvaamiseen”

 1. Videoita kuvatessa resoluution sijaan huomio pitäsi kiinniittää kuvan sulavuuteen eli fps on kaikki kaikessa. 30fps on nykivää kuvaa, siitä ei pääse mihinkään. 60 fps riittävä, jolloin kuva on riittävän sulavaa ja sitä on miettyttävä katsoa.

  1. Nyt puhut kyllä aivan palturia, etkä taida tietää mistä puhut. Mainitakseni mm. yli 90% hollywood elokuvista kuvataan edelleen 24fps muodossa. Hidastukset kuvataan 120+ fps tarpeen mukaan. Pelaamisessa 30fps saattaa olla nykivää ja 60fps suositeltavaa.

 2. Minkä ihmeen takia videokuvaukseen suositellaan vakaajatonta peilirunkoa?
  Analogiselta filmiajalta periytyvä peili vain hankaloittaa videokuvausta, kun sähköistä etsintä ei voida käyttää.
  Joka tarkoittaa käsivarakuvauksessa epävakaampia kuvausasentoja.
  Tukeva ja vakaa kuvausasentohan on oleellinen jo still-kuvauksessa, niin videokuvauksessa se vain korostuu lisää.
  Sitten kun kamerassa ei vielä ole oikeata fyysistä kuvanvakaintakaan ja on sen varassa että se löytyy objektiivistä.

  Olympuksen ja Panasonicin peilittömissä rungoissa saa sähköisellä etsimellä helpommin vakaamman kuvausasennon ja runkovakain toimii kaikkien objektiivien kanssa.

  1. Vakaaja rungossa on videoinnissa hyvä asia, mutta jos valokuvauksessa huono. Tämä on hyvä huomioida, jos aikoo ottaa kamerallaan myös valokuvia. Vaikka vakaaja ei olisi päällä, kenno ”leijuu” aina ja tärähtely vaikuttaa lopputulokseen pitkillä suljinajoilla.

   Peilillisyys tai peilittömyys ei vaikuta videokuvaukseen, vaan tarkennusjärjestelmä. Phase detection AF ja contrast detection AF on hyvät hakusanat tähän asiaan.

  2. Vakaaja rungossa on videoinnissa hyvä asia, mutta valokuvauksessa huono. Tämä on hyvä huomioida, jos aikoo ottaa kamerallaan myös valokuvia. Vaikka vakaaja ei olisi päällä, kenno ”leijuu” aina ja tärähtely vaikuttaa lopputulokseen nopeilla suljinajoilla.

   Peilillisyys tai peilittömyys ei vaikuta videokuvaukseen, vaan tarkennusjärjestelmä. Phase detection AF ja contrast detection AF on hyvät hakusanat tähän asiaan.

   (Adminit, voisitteko poistaa edellisen viestini ja korvata sen tällä, kiitos)
   (Ja voisitteko poistaa myös nämä sulkujen sisälläolevat lauseet kiitos :))

 3. Minulla on aina mukana pikkutakin taskussa tupakkiaskin kokoinen Sony DSC-W830. Se on hyvin kätevä! 8X Zeissin zoomoptiikka. Stillkuvat 20,1 megan kennolla ja videot 720p. Ihmeen hyvää jälkeä pieneksi vehkeeksi. Jonkinlainen vakautussysteemikin siinä vielä on ja kaikenlaisia säätöjä. Kännykkäkameroissa on iso puute zoomittomuus, ei tule kohteet lähelle, ja nenä peittää pakosti laajakulmaobjektiivilla läheltä otettuna puolet naamaa! Hieman pitemmällä polttovälillä ja kauempaa otettuna et näytä nenäapinalta kuten kännykkäkuvissa useimmiten. Suosittelen tätä kameraa sen pienuuden, helppokäyttöisyyden ja hyvän kuvanlaadun takia, kun hintakaan ei edes Suomesta ostettuna ole paljon yli satasen, no voi olla 140 €. SH

 4. Kun otsikko on ”Paras kamera videoiden kuvaamiseen” helposti kameralle tulee hintaa kymmeniä tuhansia. Kun puhutaan kohtuuhintaisista kameroista videon kuvaamiseen oma valintani on Panasonic Lumix DC-GH5S. Siihen aluksi vaikkapa 12-60 f2,8-4 objektiivi. Tallentaa 10-bittistä 4:2:2 kuvaa sisäisesti ja HDMIn kautta ulkoiselle tallentimelle . Omat kokemukseni tätä ennen ovat olleet lähinnä Canonin ja Sonyn varsinaisista videokameroista. Mutta jokaisella on omanlaiset tarpeet että sen mukaan kannatta edetä.
  Niin ja editiksi DaVinci Resolve. Vaatii hieman perehtymistä mutta työ tekijäänsä kiittää.

Kommentit on suljettu.