Vertailussa edulliset huippupuhelimet – Apple iPhone 12, OnePlus 8T, Samsung Galaxy S21 ja Xiaomi Mi 10T Pro

Älypuhelinmarkkina menee jatkuvasti eteenpäin ja tuoreimmat innovaatiot toteutetaan huippuluokan älypuhelimiin. Vuoden 2020 loppupuolella sekä vuoden 2021 alussa markkinoilla on nähty jo monia mielenkiintoisia älypuhelimia, jotka asettuvat huippupuhelinkategoriaan, mutta ovat hinnoittelultaan silti varsin järkeviä vaihtoehtoja.

Käymme tässä blogitestissä läpi neljä erittäin mielenkiintoista edullista huippupuhelinta, jotka tarjoavat todellista vastinetta rahalle. Puhelimet ovat Apple iPhone 12, OnePlus 8T, Samsung Galaxy S21 sekä Xiaomi Mi 10T Pro, jotka asettuvat kaikki hinnoittelultaan alle 900 euroon. Yleisesti monet huippupuhelimet maksavat jo 1250-1500 euroa, joten suhteutettuna alle 900 euron puhelimissa on paljon erinomaisia toteutuksia. 

Uuden puhelimen hankinta on suuri investointi, eikä kukaan halua pettyä uuteen puhelimeen heti ostamisen jälkeen. Uutta puhelinta hankkiessa kannattaa tutustua laitteisiin huolella ja vertailla niitä kilpailijoihin. Tätä varten Hintaseuranta on loistava työkalu, sillä puhelimiin ja niiden edullisimpiin hintoihin voi tutusta tämän linkin takaa. Tarkemmin tässä blogitekstissä vertailtaviin puhelimiin voi tutustua alapuolella olevien linkkien kautta.

Ulkoinen toteutus

Ulkoinen toteutus

Rakenteeltaan ja ulkoisesti kaikki neljä puhelinta ovat huippuluokkaan hyvin sopivia, sillä lähes kaikissa puhelimissa on käytetty premium-materiaaleja, eli alumiinia sekä lasia. Suurimmat eroavaisuudet puhelimissa nähdään koossa, muotoilussa sekä vedenkestävyydessä, jota ei läheskään kaikissa puhelimissa ole.

Apple on toteuttanut iPhone 12 -puhelimesta kompaktin ja ohuen, sillä laitteen mitat ovat 146,7 x 71,5 x 7,4 millimetriä ja painoa on vain 164 grammaa. Apple on valmistanut puhelimen alumiinikehyksestä sekä Gorilla Glass -lasipinnoista. Yksi iPhone 12 -puhelimen erottuvuustekijä on Ceramic Shield -lasi, joka antaa näytölle neljä kertaa aikaisempaa paremman suojan. iPhone 12 on myös IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä, joten se kestää upotuksen jopa kokonaan veden alle 30 minuutiksi. Rakenteeltaan iPhone 12 on reunoilta laatikkomainen ja puhelimen takaosassa on neliömäinen kamera-alue.

OnePlus 8T on taasen mitoiltaan 160,7 x 74,1 x 8,4 millimetriä ja painoa on 188 grammaa. Puhelin koostuu alumiinikehyksestä ja kestävistä Gorilla Glass 5 -lasipinnoista, mutta valitettavasti mitään IP-luokitusta ei OnePlus ole uutuuspuhelimeensa laittanut. OnePlus 8T on rakenteeltaan mukavan pyöristetty ja mattapintainen takaosa tarjoaa mukavan käsituntuman.

Galaxy S21 -puhelimen mitat ovat 151,7 x 71,2 x 7,9 millimetriä ja painoa on kohtuulliset 169 grammaa. Samsung on valmistanut laitteen laadukkaasta alumiinikehyksestä sekä muovisesta takaosasta. Etuosassa on tuorein Gorilla Glass Victus -lasipinta. Galaxy S21 on myös IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä, joten sen voi upottaa kokonaan veteen 30 minuutin ajaksi. Galaxy S21 -puhelimen rakenne on viimeistelty sekä varsin pyöristetty, joiden lisäksi takaosassa on tyylikäs alumiinikehykseen liitetty kamera-alue.

Xiaomi Mi 10T Pro on mitoiltaan 165,1 x 76,4 x 9,3 millimetriä ja painoa on 218 grammaa. Puhelin on valmistettu alumiinikehyksestä sekä Gorilla Glass 5 -lasipinnoista. Xiaomi Mi 10T Pro ei ole saanut minkäänlaista IP-luokitusta, joten virallisesti puhelin ei kestävä vettä. Xiaomi Mi 10T Pro on painava puhelin, mutta pyöristetty alumiinikehys ja takaosan lasipinta tarjoavat hyvän käsituntuman.

Näyttö ja tekniikka

Näyttö ja tekniikka

Näyttöpaneelit sekä tekniset yksityiskohdat ovat kaikissa puhelimissa hyvin erilaiset, mutta silti huippuluokkaiset. Yhteistä puhelimissa on tämän hetken tuoreimmat teknologiat, jotka takaavat miellyttävän käyttökokemuksen sekä erinomaisen suorituskyvyn.

Apple on laittanut iPhone 12 -puhelimeen varsin kompaktin 6,1 tuuman OLED-näyttöpaneeli, jonka tarkkuus on 2532 x 1170 pikseliä. Näytössä on leveä lovitoteutus, 1200 nitin maksimikirkkaus sekä 19,5:9-kuvasuhde. Tehoista on vastaamassa markkinoiden ylivoimaisesti tehokkain Apple A14 Bionic -järjestelmäpiiri, joka on valmistettu tuoreimmalla 5 nm tekniikalla ja sen rinnalla on 5G-modeemi. Puhelimessa on kuitenkin vain 64 gigatavua tallennustilaa sekä 4 gigatavua RAM-muistia.

OnePlus 8T eroaa joukosta suurella 6,55 tuuman Fluid AMOLED -näyttöpaneelilla, jossa on 2400 x 1080 pikselin tarkkuus. Näytön kohokohta on 120 hertsin virkistystaajuus, mikä tekee kokemuksesta erittäin sulavan. Näytössä on myös 20:9-kuvasuhde sekä pieni etukameraa varten tehty reikä. Tehoista on vastaamassa vuoden 2020 huippupiiri, eli Snapdragon 865. Kyseessä on suorituskykyinen piiri, jonka yhteydessä on myös 5G-modeemi. OnePlus on laittanut puhelimeen myös 8 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa.

Samsungin tuorein Galaxy S21 -puhelin ei kalpene kilpailijoidensa rinnalla. Laitteessa on 6,2 tuuman Dynamic AMOLED 2X -näyttöpaneeli, jonka tarkkuus yltää 2400 x 1080 pikseliin. Näytössä on myös korkea 120 hertsin virkistystaajuus, 1300 nitin maksimikirkkaus sekä etukameraa varten tehty reikä. Näytön kuvasuhde on tuttu 20:9. Galaxy S21 -puhelimessa on Samsungin tehokkain 5 nm valmistusprosessilla valmistettu 5G-yhteensopiva Exynos 2100 -järjestelmäpiiri, jonka rinnalla on 8 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa.

Xiaomi Mi 10T Pro on nelikon ainoa, jossa on 6,67 tuuman suuruinen IPS LCD -näyttöpaneeli. Näytössä on myös kaikista korkein 144 hertsin virkistystaajuus, 2400 x 1080 pikselin tarkkuus sekä 20:9-kuvasuhde. Xiaomi Mi 10T Prossa on tuttu Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri, johon on yhdistettynä 5G-toiminnallisuudet. Xiaomi Mi 10T Pro erottuu kilpailijoistaan suurella 256 gigatavun sisäisellä tallennustilalla sekä 8 gigatavun RAM-muistilla.

Kamerat

Kamerat

Kaikki neljä puhelinta tarjoavat toinen toistaan mielenkiintoisempia kameratoteutuksia sekä tarkkoja kamerasensoreita. Puhelimissa on 2-4 kamerasensoria takaosassa, joten toteutukset ovat selvästi toisistaan poikkeavia.

iPhone 12 tarjoaa vähiten kameroita, sillä puhelimessa on ainoastaan 12 megapikselin pääkamera sekä 12 megapikselin ultralaajakulmakamera. OnePlus 8T tuplaa kameroiden määrän verrattaessa iPhone 12 -puhelimeen. OnePlus 8T:ssa on laadukas 48 megapikselin pääkamera, 16 megapikselin ultralaajakulmakamera, 5 megapikselin makrokamera sekä 2 megapikselin mustavalkokamera. Kovin suurta lisää OnePlus 8T:n 5 ja 2 megapikselin kamerasensorit eivät tarjoa verrattuna iPhone 12 -puhelimen kameratoteutukseen.

Samsung on nelikosta ainoa, joka tarjoaa todelliset huippuluokan kamerat. Galaxy S21 -puhelimen takaosassa on kolmoiskamera, joka koostuu 12 megapikselin pääkamerasta, 12 megapikselin ultralaajakulmakamerasta sekä 64 megapikselin telekamerasta, joka tarjoaa 3x hybridizoomauksen. Xiaomi Mi 10T Pro pääsee erottumaan kilpailijoistaan suurimmalla 108 megapikselin pääkamerallaan, jonka rinnalla on 13 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 5 megapikselin makrokamera.

Mikä kameratoteutus on paras? Puhelimissa kamerat ovat erittäin tarkeitä ja erityisesti monet pitävät yhdistelmästä, joka koostuu pääkamerasta, ultralaajakulmakamera sekä telekamerasta. Ainoastaan Galaxy S21 pystyy nämä kaikki kolme kameraa tarjoamaan, mutta jos zoomausominaisuudet eivät ole pakollisia niin kaikki muutkin puhelimet ovat varmasti loistavia vaihtoehtoja.

Akunkesto

Akunkesto

Suuret eroavaisuudet puhelimien välillä nähdään myös akunkeston sekä lataustekniikoiden osalta. Apple on pakannut iPhone 12 -puhelimeen varsin kompaktin 2815 milliampeeritunnin akun, jota pystytään lataamaan 20 watin teholla langallisesti tai langattomasti 15 watin teholla. OnePlus 8T -puhelimessa on selvästi suurempi 4500 milliampeeritunnin akku, jota ladataan jopa 65 watin langallisella pikalatauksella. OnePlus 8T ei tue langatonta latausta.

Galaxy S21 -puhelimessa on kookas 4000 milliampeeritunnin akku, jota ladataan 25 watin langallisella latauksella tai 15 watin langattomalla latauksella. Galaxy S21 erottuu joukosta 4,5 watin käänteisellä langattomalla latauksella, eli laitteella voidaan ladata muita Qi-latausstandardia tukevia laitteita, kuten kuulokkeita tai kelloja. Xiaomi Mi 10T Pro tarjoaa kaikista suurimman 5000 milliampeeritunnin akun, jota pystytään lataamaan 33 watin langallisella latauksella. Langatonta latausta puhelimesta ei löydy.

Näistä neljä puhelimesta erityisesti iPhone 12 ja Galaxy S21 ovat varusteltuna kattavimmilla ominaisuuksilla, sillä mukana on tuki langalliselle ja langattomalle lataukselle. Lataustehot ovat kuitenkin kilpailijoita alhaisempia, sillä OnePlus 8T ja Xiaomi Mi 10T Pro tarjoavat kilpailijoita tehokkaampia lataustekniikoita. On myös hyvä huomata, että iPhone 12- tai Galaxy S21 -puhelimien mukana ei toimiteta laturia, vaan se on ostettava erikseen.

Mikä puhelin olisi hyvä hankkia?

Neljä läpi käytyä puhelinta ovat kaikki vielä vuoden 2021 alkupuolella erinomaisia vaihtoehtoa uudeksi huippupuhelimeksi. Puhelimilla on vielä useampi vuosi ohjelmistollista tukea jäljellä, kaikissa on 5G-tuki sekä puhelimissa on tämän hetken tuoreimpia teknisiä toteutuksia. Puhelimen valinta kannattaa tehdä täysin oman mieltymyksen ja tarpeen mukaan. Onko hakusessa puhelin hyvällä akulla, hyvillä kameroilla vai pitääkö laitteen näyttö olla viimeisen päälle optimoitu? Alapuolella olevista linkeistä pääsee vielä tarkemmin tutustumaan kaikkien neljän puhelimen jälleenmyyjiin sekä edullisimpiin hintoihin.