Viisi loistavaa valintaa 5G-älypuhelimeksi – ota nämä asiat huomioon edullista puhelinta ostaessa

5G Phones

5G on suuri puheenaihe juuri nyt, sillä suomalaisoperaattorit laajentavat 5G-verkkoja kovaa tahtia ympäri Suomea ja 5G-puhelimien valikoima laajentuu jatkuvasti. Vielä vuosi sitten 5G-tuki oli vain kalliiden älypuhelimien yksinominaisuus, mutta viime aikoina myyntiin on saatu myös lukuisia 200-300 euron hintaisia puhelimia 5G-yhteyksillä.

Kun puhutaan edullisista älypuhelimista ja erityisesti edullisista 5G-puhelimista, niin uutta puhelinta etsiessä kannattaa ottaa muutama yksityiskohta huomioon ennen ostamista. Laadukkaan 5G-tuen ohella tärkeimpiä huomioon otettavia yksityiskohtia ovat tallennustila, akun suuruus, kameroiden tarpeellisuus, suorituskyky sekä näyttö. Riittääkö esimerkiksi 64 gigatavun tallennustila ja haluatko näytön olevan suuri tai sulava käyttää?

Olemme listanneet alapuolelle muutaman hyvän muistisäännön, jotka kannattaa pitää mielessä uutta edullisesta 5G-puhelinta etsiessä.

 • Onko tallennustilaa tarpeeksi?
  • Monet älypuhelimet tarjoavat jo kiitettävästi sisäistä tallennustilaa ja yleinen standardi on 128 gigatavua. Mitä edullisempia puhelimet ovat niin yleisesti tallennustilaa löytyy vain 64 gigatavua. Yleisesti 128 gigatavua voidaan pitää hyvänä määränä, jolla pärjää pitkälle. Jos puhelimessa on 64 gigatavua tallennustilaa, kannattaa varmistaa puhelimesta löytyvän muistikorttipaikka. Muistikortilla tallennustilaa saa laajennettua selvästi lisää.
 • Ovatko kamerat tarpeeksi hyviä?
  • Kamerat ovat osa-alue, jossa monissa edullisissa 5G-puhelimissa on jouduttu hieman karsimaan. Monet puhelimet tarjoavat laadukkaan pääkameran, joka riittää monille käyttäjille. Puhelimissa on myös yleensä ultralaajakulmakamera sekä monille tarpeettomiksi jääviä 2-5 megapikselin sensoreita, joita hyödynnetään esimerkiksi makrokuvaamiseen.
 • Riittääkö akku?
  • 5G-yhteydet sekä mahdollisesti normaalia paremmat näytön virkistystaajuudet nostavat monesti puhelimen akunkulutusta, joten edullisissa 5G-puhelimissa katse kannattaa kiinnittää suureen akkuun ja mahdollisesti myös tehokkaaseen pikalataukseen.
 • Onko näyttö omiin tarpeisiin riittävä?
  • Näyttö on yksi älypuhelimien tärkeimmistä yksityiskohdista. Edullisissa 5G-puhelimissa on näytön kohdalla mallikohtaisia eroavaisuuksia, sillä jotkin puhelimet saattavat tarjota heikomman HD-tasoisen näytön ja toiset taasen laadukkaamman Full HD -tasoisen näytön. Lisäksi eroja saattaa olla näytön virkistystaajuudessa, sillä normaalin 60 hertsin ohella jotkin puhelimet tarjoavat myös 90 ja 120 hertsin virkistystaajuuksia. Mitä korkeampi virkistystaajuus on, niin sitä sulavamman käyttökokemuksen se tarjoaa.
 • Riittääkö suorituskyky?
  • Suorituskykyä kannattaa tarkastella myös uutta puhelinta ostettaessa. Erityisesti 5G-puhelimissa on tarjolla monenlaisia järjestelmäpiirejä ja mitä edullisempi laite, niin yleensä myös sitä heikompi järjestelmäpiiri puhelimessa on. Järjestelmäpiirin ohella on hyvä tarkistaa myös puhelimen RAM-muistin määrä, jota on suositeltavaa olla vähintään 4 gigatavua.

OnePlus Nord N10 5G – alk. 199 euroa

OnePlus Nord N10 5G
OnePlus Nord N10 5G

OnePlussan edullisin 5G-yhteyksillä varusteltu Nord N10 5G tarjoaa suositusta OnePlus Nord -puhelimesta tuttuja ominaisuuksia aikaisempaa edullisemmalla hinnalla. OnePlus on rakentanut Nord N10 5G -puhelimen suuren 6,49 tuuman IPS LCD -näyttöpaneelin ympärille, jonka tarkkuus yltää kiitettävälle Full HD+ -tasolle. Näytössä on myös korkea 90 hertsin virkistystaajuus, mikä tekee käyttökokemuksesta sulavan.

Tallennustilaa puhelimessa on 128 gigatavua ja tämän päälle mukana on myös microSD-muistikorttituki. Suorituskyky on 8-ytimisen Qualcomm Snapdragon 690 -järjestelmäpiirin varassa ja RAM-muistia OnePlus on pakannut laitteeseen 6 gigatavua. Akunkesto on myös kookkaan 4300 milliampeeritunnin varassa, mutta varsinainen valttikortti puhelimesta löytyy tehokkaasta 30 watin pikalatauksesta.

Kameroita OnePlus Nord N10 5G -puhelimen takaosasta löytyy neljä kappaletta, jotka ovat 64 megapikselin pääkamera, 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, 2 megapikselin makrokamera sekä 2 megapikselin syvyyskamera. Etuosassa on 16 megapikselin kamera selfiekuvia varten. OnePlus on varustellut Nord N10 5G -puhelimen myös Android 10 -käyttöjärjestelmällä sekä OxygenOS 10.5 -käyttöliittymällä.

Redmi Note 9T – alk. 219 euroa

Redmi Note 9T
Redmi Note 9T

Redmi Note 9T on tämän hetken yksi edullisimmista 5G-älypuhelimista, mutta tarjoaa silti varsin vakuuttavia teknisiä ominaisuuksia monelta kantilta katsottuna. Puhelimessa on kookas 6,53 tuuman IPS LCD -näyttöpaneeli, jossa on Full HD+ -tarkkuus ja perinteikäs 60 hertsin virkistystaajuus. Redmi Note 9T:n näyttö ei tarjoa siis monista kilpailijoista tuttua sulavaa näyttökokemusta.

Tallennustilaa puhelimessa on myös 64 gigatavua, joka on varsin perinteinen määrä. Tallennustilaa on kuitenkin mahdollista laajentaa microSD-muistikortin avulla. Suorituskyvystä vastaa tehokas 8-ytiminen MediaTekin valmistama Dimensity 800U -järjestelmäpiiri ja RAM-muistia löytyy kohtuulliset 4 gigatavua. Akunkestosta on vastaamassa massiivinen 5000 milliampeeritunnin akku, jota voidaan ladata 18 watin pikalatauksella.

Redmi Note 9T -puhelimen takaosassa on kolmoiskamera, joka koostuu 48 megapikselin pääkamerasta, 2 megapikselin makrokamerasta sekä 2 megapikselin syvyyskamerasta. Puhelimesta puuttuu monista kilpailijoista löytyvä ultralaajakulmakamera. Etuosassa on myös yksi kamera, jonka tarkkuus yltää 13 megapikselin tasolle. Xiaomi tarjoaa puhelimessa oletusarvoisesti Android 10 -käyttöjärjestelmän sekä monipuolisen MIUI 12 -käyttöliittymän.

Xiaomi Mi 10T Lite – alk. 249 euroa

Xiaomi Mi 10T Lite
Xiaomi Mi 10T Lite

Xiaomi Mi 10T Lite erottuu joukosta kaikista pidemmälle viedyillä ominaisuuksilla. Xiaomi on laittanut puhelimeen suuren 6,67 tuuman IPS LCD -näyttöpaneelin, jonka tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle ja siinä on 120 hertsin virkistystaajuus. Mitkään muut edulliset 5G-puhelimet eivät tarjoa korkeaa 120 hertsin virkistystaajuutta, sillä se on usein ollut vain huippupuhelimien yksinoikeus.

Tallennustilaa laitteessa on myös kiitettävät 128 gigatavua, jota on mahdollista laajentaa microSD-muistikortilla. Suorituskyky on Qualcommin kehittämän tehokkaan 8-ytimisen Snapdragon 750G -järjestelmäpiirin varassa sekä tallennustilaa on mukavat 6 gigatavua. Akunkestosta on vastaamassa kookas 4820 milliampeeritunnin akku, jota pystytään lataamaan myös tehokkaalla 33 watin pikalatauksella.

Kameroita Xiaomi on asettanut Mi 10T Liten takaosaan yhteensä neljä kappaletta ja ne ovat 64 megapikselin pääkamera, 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, 2 megapikselin makrokamera sekä 2 megapikselin syvyysterävyyskamera. Puhelimessa on laadukas 16 megapikselin tasoinen selfiekamera etuosassa. Xiaomi on laittanut puhelimeen Android 10 -käyttöjärjestelmän, jonka päällä hyrrää monipuolinen MIUI 12 -käyttöliittymä.

Samsung Galaxy A32 5G – alk. 279 euroa

Samsung Galaxy A32 5G
Samsung Galaxy A32 5G

Samsungin edullisin 5G-älypuhelin kantaa nimeä Galaxy A32 5G ja kyseessä on tyylikäs ja värikäs laite. Samsung on laittanut puhelimeen kookkaan 6,5 tuuman IPS LCD -näyttöpaneelin, jonka tarkkuus on vain HD+ -tasolla ja virkistystaajuus on perinteinen 60 hertsiä. Galaxy A32 5G:n näytössä on jouduttu karsimaan, sillä kilpailijoista tuttua Full HD+ -tarkkuutta tai 90/120 hertsin virkistystaajuutta ei löydy.

Tallennustilaa puhelimeen on saatu kohtalaiset 64 gigatavua, mutta tarvittaessa sitä voidaan laajentaa microSD-muistikortin avustuksella. Suorituskyky on MediaTekin kehittämän 8-ytimisen Dimensity 720 -järjestelmäpiirin varassa, joka on hieman heikompi kuin esimerkiksi Redmi Note 9T:sta löytyvä Dimensity 800U. RAM-muistia Galaxy A32 5G -puhelimessa on myös 4 gigatavua, joka riittää todennäköisesti suuremmalle osalle käyttäjistä.

Akunkesto Galaxy A32 5G:ssa on massiivisen 5000 milliampeeritunnin akun varassa, jota pystytään lataamaan 15 watin pikalatauksella. Kameroita Samsung on laittanut takaosaan neljä kappaletta, jotka ovat 48 megapikselin pääkamera, 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, 5 megapikselin makrokamera sekä 2 megapikselin syvyyskamera. Puhelimen etuosassa on 13 megapikselin kamera selfiekuvaamista varten. Samsung on varustellut Galaxy A32 5G:n tuoreeltaan Android 11 -käyttöjärjestelmällä ja mukana on yhtiön oma One UI 3.0 -käyttöliittymä.

Samsung Galaxy A42 5G – alk. 284 euroa

Samsung Galaxy A42 5G
Samsung Galaxy A42 5G

Samsungin toinen mainittavan arvoinen edullinen 5G-älypuhelin on Galaxy A42 5G, joka tarjoaa hieman parempia ominaisuuksia kuin Galaxy A32 5G. Kyseessä on yksi harvoista suurella 6,6 tuuman Super AMOLED -näyttöpaneelilla varustelluista edullisista 5G-puhelimista. Näytössä on myös HD+ -tarkkuus sekä perinteinen 60 hertsin virkistystaajuus, joten näiden osalta näyttö ei ole aivan samalla tasolla kuin esimerkiksi OnePlus Nord N10 5G.

Tallennustilaa puhelimeen on saatu mukavat 128 gigatavua ja sitä voidaan laajentaa myös microSD-muistikortin avustuksella. Suorituskyvystä vastaa tuttu Qualcommin kehittämä 8-ytiminen Snapdragon 750G -järjestelmäpiiri. RAM-muistia Samsung on puhelimeen laittanut vain 4 gigatavua, mutta se riittänee peruskäyttöön monille. Akunkesto on suuren 5000 milliampeeritunnin varassa ja sitä ladataan 15 watin tehoisella pikalatauksella.

Samsung on laittanut puhelimen takaosaan neloiskameran, joka koostuu 48 megapikselin pääkamerasta, 8 megapikselin ultralaajakulmakamerasta, 5 megapikselin makrokamerasta sekä 5 megapikselin syvyyskamerasta. Galaxy A42 5G:n etuosassa on lisäksi erittäin tarkka 20 megapikselin tasoinen selfiekuvaamiseen tarkoitettu kamerasensori. Samsung toimittaa puhelimen Android 10 -käyttöjärjestelmällä, jonka päällä toimii yhtiön oma One UI 2 -käyttöliittymä.