Sähkön kilpailutus

Näin sähkön kilpailutus toimii

Ohjeet käyttöön ja toimintaan, täydennetään kun käyttöliittymä selvä.

Miksi kilpailuttaa sähkösopimus?

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen voi tuoda merkittäviä säästöjä.

Kilpailuttamalla sähkösopimukset voit tehdä parempia ja taloudellisia päätöksiä. Sähkön kilpailuttaminen auttaa sinua löytämään edullisimman sopimuksen ja pienentämään sähkölaskuasi. Riippuen omasta sähkönkulutuksestasi, voit säästää vuodessa jopa satoja euroja. Sähkön hinta vaihtelee jatkuvasti, ja markkinoille tulee jatkuvasti uusia sopimuksia, joten kilpailuttamalla sähkösopimuksesi säännöllisesti voit varmistaa, että maksat aina markkinoiden parhaan hinnan sähköstäsi.

Valitset tietoisesti ja säästät tulevaisuudessa.

Kun olet vertaillut sähkösopimuksia ja valinnut itsellesi sopivimman, voit olla varma, että päätöksesi on perusteltu. Näin pysyt aina ajan tasalla sähkön hintamuutoksista etkä joudu myöhemmin miettimään, olisiko ollut parempaa vaihtoehtoa. Olet valinnut juuri sinulle sopivimman sopimuksen ja saat parhaan mahdollisen hinnan.

Tee valinnasta helppoa ja tietoista

Sähköyhtiöiden tarjoukset ja eri sopimusvaihtoehdot voivat aiheuttaa valinnanvaikeutta, sillä jokaisen sopimuksen yksittäinen vertailu vie aikaa. Meidän avulla helpotat valintaprosessia ja löydät sopimuksen, joka vastaa tarpeitasi parhaiten.

Mitä eroa sähkösopimustyypeillä on?

Sähkösopimukset voidaan jakaa yleisesti kolmeen päätyyppiin: pörssisähköön, toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen ja määräaikaiseen sopimukseen. Jokaisella sopimustyypillä on omat hyvät ja huonot puolet, ja valinta riippuu kulutustavoistasi sekä riskinsietokyvystäsi sähkön hinnan vaihteluun.

Pörssisähkö

Pörssisähkösopimuksessa sähkön hinta määräytyy suoraan sähköpörssin markkinahinnan mukaan, eli hinta vaihtelee tunneittain kysynnän ja tarjonnan perusteella. Pörssisähkösopimus antaa mahdollisuuden reagoida hintojen muutoksiin, ja sopii sinulle, jos olet valmis seuraamaan sähkön hintakehitystä aktiivisesti ja pystyt ajoittamaan kulutustasi. Hyvänä puolena pörssisähkösopimuksessa on tosiaan mahdollisuus hyödyntää halvempia sähkötunteja ja hinnan joustavuus. Toisaalta hinnan epävakauden voi nähdä myös haittana, sillä kustannukset voivat olla vaikeampia ennustaa. Pörssisähkösopimus myös vaatii aktiivista seurantaa, ja parhaat hyödyt siitä saa irti jos sähkönkäytön ajankohdat ovat joustavia.

Määräaikainen sähkösopimus

Määräaikainen sähkösopimus solmitaan tietyksi sopimuskaudeksi, jonka ajan hinta pysyy samana. Määräaikainen sopimus onkin paras vaihtoehto, jos haluat olla varma kustannuksista jo pitkälle ajalle etukäteen, ja haluat sitoutua tiettyyn sähkösopimukseen määräajaksi. Yleensä määräaikaisten sopimusten sopimuskausi on 12 – 36 kuukautta. Hyvänä puolena tässä sopimustyypissä onkin vakaa ja kiinteä hinta tietyksi ajaksi ja pitkän aikavälin ennustettavuus. Toisaalta määräaikainen sopimus vaatii sitoutumista, ja ennenaikaisesta irtisanomisesta on usein seuraamuksia. Määräaikaisella sopimuksella ei myöskään pääse hyötymään pörssisähkön tavoin halvemmista markkinahinnoista.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on nimensä mukaisesti sopimus, joka on voimassa toistaiseksi ja jonka voi irtisanoa lyhyellä irtisanomisajalla. Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus sopii sinulle, jos et halua sitoutua pitkään sopimukseen tai odottaa markkinatilanteen muuttuvan. Näissä sopimuksissa plussaa on juurikin joustavuus ja helppo irtisanominen. Tämä mahdollistaa sopimuksen nopean vaihtamisen parempaan tarjoukseen, ja voitkin vaikka jatkuvasti kilpailuttaa sopimuksia. Miinuksena toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa on kuitenkin se, että hinta voi vaihdella usein, ja yleensä se ei ole markkinoiden edullisin vaihtoehto.

Sähkön kilpailutus – Usein kysytyt kysymykset

Maksaako sähkön kilpailutus?

Sähkösopimusten kilpailutus ei maksa mitään, eikä palvelustamme tule sinulle kuluja. Vertaamme puolestasi sähkösopimuksia ilmaiseksi ja puolueettomasti. Huomioithan kuitenkin, että jos sinulla on tällä hetkellä voimassa oleva määräaikainen sähkösopimus, voi irtisanomiseen liittyä kuluja.

Voiko sähkön siirtoa kilpailuttaa?

Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa. Sähkönsiirrosta vastaa aina paikallinen jakeluverkkoyhtiö, joka vastaa yksin alueen sähköjakeluverkosta. Verkkoyhtiö omistaa jakeluun vaadittavan tekniikan, eikä muut yhtiöt voi käyttää niitä omiin tarkoituksiinsa.

Mikä sähkösopimus kannattaa tehdä?

Paras sähkösopimus riippuu tarpeistasi ja omasta sähkönkäytöstäsi. Usein halvin vaihtoehto on pörssisähkö, mutta se vaatii aktiivista sähkön hinnan seurantaa. Pörssisähkösopimuksessa kannattaa kiinnittää myös huomiota marginaaliin ja perusmaksun suuruuteen. Mikäli haluat enemmän vakautta ja ennustettavuutta, valitse määräaikainen sopimus. Jos taas kaipaat joustavuutta tai lyhytaikaisen ratkaisun, valitse toistaiseksi voimassa oleva sopimus.

Miten pörssisähkön hinta määräytyy?

Pörssisähkön hinta määräytyy tunneittain tarjonnan ja kysynnän mukaan. Sähkönkulutus vaihtelee vuorokauden, viikonpäivän ja vuodenajan mukaan. Kysyntä on suurinta yleensä kylminä talvipäivinä sekä arkiaamuisin. Korkea kysyntä nostaa sähkön hintaa. Lisäksi tarjonta vaikuttaa hintaan. Sähköntuottajat tarjoavat sähköä markkinoille, ja tarjontaan vaikuttaa tuotantomuotojen saatavuus, kuten vesivoima, aurinkoenergia, tuulivoima tai fossiiliset polttoaineet.

Markkinahinnan lisäksi sähköyhtiöt lisäävät markkinahintaan yleensä oman marginaalin, jolloin sähköyhtiöiden pörssihintojen välille syntyy eroja.

Milloin sähkösopimus kannattaa tehdä?

Sähkösopimus on hyvä tarkistaa ja kilpailuttaa aina muuton yhteydessä, tai kun määräaikaisen sopimuksen sopimuskausi päättyy. Jos sinulla ei ole määräaikaista sopimusta, voit vaihtaa sopimusta aina halutessasi 14 vuorokauden irtisanomisajalla. Tällöin säännöllinen kilpailutus onkin kannattavaa. Lisäksi sähkösopimusten hinnat ovat usein kesällä matalammalla, joten kesällä voi olla hyvä mahdollisuus saada määräaikainen sopimus edullisempaan hintaan.